SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump

Langer ut mot Kina

President Donald Trump langer ut mot Kina i sin 4. juli-tale.

Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag norsk tid feirer president Donald Trump den amerikanske uavhengighetsdagen med et show som inkluderer militære fly over Washington, fallskjermhopp, fyrverkeri og patriotiske sanger, i tillegg til hans egen tale.

Smittetallene fortsetter å øke i USA, men likevel holder presidenten markering med gjester på plenen utenfor Det hvite hus. I talen fortsetter han sin splittende tone, skriver CNN, med polariserende temaer, ifølge Politico.

Kritikken faller ikke i god jord hos Trump selv, som tidlig søndag morgen norsk tid langer ut mot CNN på Twitter:

- Wow. CNN ble tatt på fersken i å manipulere ordene og innholdet i min 4. juli-tale. De var overmodige og desperate. Følg med på hva som kommer til å skje!

CNN og Politico viser til presidentens opptreden da han i går tjuvstartet 4. juli-feiringen med fyrverkeri og en tale som The New York Times beskrev som «mørk og splittende», og mener at dette fortsatte i nattens tale.

I motsetning til gårsdagen, hvor presidenten nærmest ikke nevnte pandemien, vier han en del av talen til coronaviruset.

<strong>DET HVITE HUS:</strong> President Donald Trump og førstedame Melania Trump ankommer festen i hagen til Det hvite hus. Foto: SAUL LOEB / AFP
DET HVITE HUS: President Donald Trump og førstedame Melania Trump ankommer festen i hagen til Det hvite hus. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Langer ut mot Kina

Her langer Trump ut mot Kina. Det nye coronaviruset ble i desember i fjor identifisert i byen Wuhan i Kina. Smitten spredde seg raskt over hele verden.

<strong>MARKERING:</strong> Presidenten og førstedamen går tilbake til Det hvite hus etter presidentens tale og det militære flyshowet. Foto: REUTERS/Carlos Barria
MARKERING: Presidenten og førstedamen går tilbake til Det hvite hus etter presidentens tale og det militære flyshowet. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer

- Vi ble rammet av viruset som kom fra Kina. Vi har hatt mye framgang. Strategien vår fungerer godt. Det forsvinner i et område, så returnerer dets stygge fjes i et annet område. Men vi har lært mye. Vi har lært hvordan vi skal slokke flammen, sier Trump.

Trump, som ved flere tilfeller har kommet med sterke beskyldninger mot landet i forbindelse med opprinnelsen av viruset, sier at «Kina må holdes ansvarlig».

- Kinas hemmelighold, bedrag og «cover up» lot det spre seg over hele verden, sier han.

Tidligere samme dag uttalte presidenten at USA var på vei mot en «enorm seier» over den «forferdelige pesten fra Kina».

- Den beste testingen

I talen forsvarer Trump administrasjonens arbeid med viruset og legger skylda på Kina, skriver Politico.

- Vi har den beste testingen i verden og vi produserer kjortler og masker og kirurgisk utstyr i vårt land, hvor det hittil nesten bare ble produsert i utlandet, spesielt Kina, hvor dette viruset ironisk nok kom fra, sier han.

Trump snakker også om at årsaken til USAs høye smittetall er at landet utfører flere tester, skriver The Guardian. Trump vakte oppsikt da han under et valgkampmøte i Tulsa, Oklahoma, sa han hadde bedt amerikanske helsemyndigheter om å senke testfrekvensen. Dette fordi testing gjør tallene så høye.

Pressesekretær ved Det hvite hus, Kayleigh McEnany, hevdet at hele opptrinnet bare var en spøk, slik som en talsperson også uttalte etter møtet. Kort tid seinere benektet Trump at han spøkte.

- Nå har vi testet nesten 40 millioner mennesker. Ved å gjøre dette viser vi tilfellene, hvorav 99 prosent er fullstendig harmløse. Resultater som ingen andre land kan vise, fordi ingen andre land har testingen vi har, ikke når det gjelder tallene eller kvaliteten, sier Trump i talen sin natt til søndag.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Smitterekorder

Arrangementet på plenen til Det hvite hus ser ikke ut til å følge retningslinjene for samlinger fra helseetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC). I livesendingen fra markeringen kan man se et stort antall inviterte gjester, mange uten munnbind. I dag sitter de med større avstand enn publikum gjorde under gårsdagens tale, hvor de satt tett i tett.

<strong>GJESTER:</strong> Det var satt fram stoler og bord til hundrevis av gjester ifølge The New York Times. Her kan man se noen av dem følge med på presidentens ankomst til markeringen. Foto: REUTERS/Carlos Barria
GJESTER: Det var satt fram stoler og bord til hundrevis av gjester ifølge The New York Times. Her kan man se noen av dem følge med på presidentens ankomst til markeringen. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Den siste tiden har coronasmitten herjet mange steder i USA, og det har kommet meldinger om smitterekord på smitterekord. Gårsdagen var intet unntak. Natt til lørdag kom også nyheten om at Trumps eldste sønn, Donald «Don» Trump juniors kjæreste har testet positivt for viruset.

Natt til søndag kom deg også meldinger om smitterekorder i Texas og Florida.

På grunn av de alarmerende smittetallene rundt om i USA, har helsevesenet mange steder anbefalt amerikanere om å roe ned årets feiring.

«Dropp festen. Bli hjemme. Ikke gjør situasjonen verre», er rådene flere steder ifølge New York Times.

Under en høring i Kongressen forrige uke ble Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, spurt om landet var på vei i riktig retning vedrørende smitteutbruddene. Da svarte Fauci nådeløst:

- Jeg tror tallene snakker for seg selv.

- Jeg er veldig bekymret, og jeg er ikke tilfreds med hva som skjer, for vi er på vei i feil retning dersom du ser på kurven over nye tilfeller. Vi må gjøre noe, og vi må gjøre det raskt, fortsatte Fauci.

Under talen kommer presidenten med et oppsiktsvekkende løfte; At en behandlingsmetode eller vaksine vil trolig være klar «lenge før slutten av året». Fauci var ikke like sikker under høringen i Kongressen.

Da sa han at det ikke finnes noen garanti for at en coronavaksine vil være klar i år.

MUNNBINd: Under en høring i Senatet kom flere senatorer med en klar oppfordring om å bruke munnbind. En av dem fridde til presidenten. Video: AP Vis mer

Fjorårets feiring

Lørdagens feiring var dempet i sammenlikning til fjoråret, men presidenten lot ikke pandemien eller dårlige resultater på meningsmålingene stoppe ham, skriver The Guardian.

- Stort 4. juli show i lufta kommer snart til østkysten. Gjør dere klare til å se opp mot skyene, skrev Trump på Twitter.

Hvert år markeres dagen i hovedstaden Washington D.C., men fjorårets utgave ble annerledes. I tillegg til det sedvanlige 4. juli-fyrverkeriet, ble det kuler og krutt i gatene - i overført betydning.

Trump krevde at stridsvogner fra det amerikanske forsvaret skulle være en del av markeringen. Disse sto stasjonert i området rundt Lincoln-monumentet.

Ved Trumps side sto toppene for de ulike våpengrenene i det amerikanske forsvaret. Over dem fløy luftforsvaret en rekke jagerfly og akrobatfly, og også presidentens «Air Force One» deltok i markeringen.

4. JULI-MARKERING: Et medlem av forsvarets fallskjermgruppe lander i rett ved Det hvite hus. Foto: Win McNamee/Getty/AFP
4. JULI-MARKERING: Et medlem av forsvarets fallskjermgruppe lander i rett ved Det hvite hus. Foto: Win McNamee/Getty/AFP Vis mer
<strong>SHOW:</strong> Fly fra 2. verdenskrig flyr over Washington. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
SHOW: Fly fra 2. verdenskrig flyr over Washington. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Ut mot «radikal venstreside»

I sin 4. juli-tale gjentar Trump noe av budskapet han viet store deler av gårsdagens tale til:

- Vi vil aldri la en sint mobb rive ned våre statuer, viske ut vår historie, indoktrinere våre barn eller trampe på vår frihet, sier han.

USA har vært svært preget av demonstrasjoner og opptøyer etter George Floyd-dødsfallet. Demonstrasjonene utviklet seg raskt til å bli gigantisk protest mot systematisk rasisme.

Statuer av generaler og slaveeiere har den siste tiden blitt revurdert, fjernet, dratt ned eller ødelagt av demonstranter.

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

- Vi er nå i prosessen av å bekjempe den radikale venstresiden, marxistene, anarkistene, opprørerne, plyndrerne, folk som i mange tilfeller ikke har noen peiling på hva de driver med, sier Trump ifølge The Guardian.

I gårsdagens tale anklaget presidenten demonstranter som har krevd en slutt på rasediskriminering, for å ha deltatt i en «nådeløs kampanje for å viske ut vår historie».

Trump gravde videre i den dype splittelsen i det amerikanske folket fredag, og han konsentrerte seg om ødeleggelsene av monumenter og statuer noen av demonstrantene i USA har utført.

- De som ønsker å viske ut arven vår, ønsker at amerikanere glemmer vår stolthet og vår verdighet, så vi ikke kan forstå oss selv eller USAs skjebne lenger, sa Trump.

Han anklaget venstresiden i amerikansk politikk for å ville «sverte våre helter, utslette våre verdier og indoktrinere våre barn».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer