Lofoten, Vesterålen og Senja

Langer ut mot Oslo-vedtak

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommer med syrlig stikk til Oslo Høyre etter vedtak om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

SPØKEFUGL: Frank Bakke-Jensen (H) tyr til humor og ironi for å svare på Oslo Høyres vedtak om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvensutredning. Forsvarsministeren befinner seg på Troms og Finnmark Høyres årsmøte i Tromsø. Foto: Privat
SPØKEFUGL: Frank Bakke-Jensen (H) tyr til humor og ironi for å svare på Oslo Høyres vedtak om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvensutredning. Forsvarsministeren befinner seg på Troms og Finnmark Høyres årsmøte i Tromsø. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Høyre vil verne havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvensutredning og oljeutvinning.

Vedtaket ble fattet enstemmig på Oslo Høyres årsmøte lørdag, som del av en miljøresolusjon.

Fylkeslagets beslutning vekker reaksjoner i nord.

Også Troms og Finnmark Høyre har årsmøte i helga. Til stede i Tromsø er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som søndag morgen «hamret ned» en uttalelse under frokostkaffen.

I uttalelsen, som ble vedtatt av et enstemmig fylkesmøte, sender Bakke-Jensen et syrlig stikk til Oslo Høyres vernevedtak.

Hele Norge, hele tiden, samme hva!

Troms og Finnmark Høyre vedtok enstemmig følgende uttalelse innsendt av Frank Bakke-Jensen på fylkesårsmøtet 2020.

Troms og Finnmark merker seg og støtter Oslo Høyres grep for å etablere Høyre som et mer populistisk, fargerikt og spennende parti. Hvorfor bli oppfattet som grå og kjedelig, når det er så mange andre farger og uttrykk som kan passe.

Troms og Finnmark støtter også Oslo Høyre i lokalpartiets oppgjør med den kunnskapsbaserte politikkutviklingen Høyre har ført frem til nå. Vi mener prinsippene om konsekvensutredninger og samfunnsøkonomiske beregninger før politiske vedtak, har virket strengt begrensende på utviklingen av nasjonen.

La oss samle Høyre i et radikalt oppgjør med den kunnskapsbaserte linjen vi har frontet frem til nå.

Troms og Finnmark Høyre følger vårt søsterlag i Oslo. Vi tar grep om fremtiden nå, og fremmer følgende forslag til behandling på landsmøtet.

Nordmarka vernes i samme grad som Finnmarksvidda, og de særskilte unntakene Finnmark og Nord-Troms har i motorferdselloven innføres også her.

Ingen nye eller restaurerte bygg i Oslo kommune kan overstige fem etasjer. Det er for mange av oss besøkende unaturlig og ubehagelig å måtte kneise nakken for å sjekke hva klokken er.

Firefeltsveier inn mot hovedstaden omgjøres til tofelts ferdselsårer. Areal som blir til overs beplantes med dvergbjørk og vierkratt av hensyn til klima og fremtidige generasjoner.

Den gamle NRK-tomta reguleres som vindmøllepark.

Karl Johansgate fra Sentralbanestasjonen opp til restauranten Scotsman omdøpes til Denne vei.

Karl Johansgate fra Scotsman opp til slottet omdøpes til Kongens gate slik at man vet hvor man kommer hvis man tar til høyre etter lunsj.

Eksisterende Kongens gate omdøpes til Gaten hvor Hans Majestet ikke bor, samme prinsipp innføres for Dronningens og Prinsens gate.

Fremkomstmidler som baserer sin fremdrift på elektrisitet pålegges å installere og bruke motorlyd av sikkerhetshensyn. Gjerne en etterligning av totaktsmotoren.

Troms og Finnmark Høyre takker Oslo Høyre for dette oppgjøret med den tradisjonelle kunnskapsbaserte politikkutviklingen som i årtier har hemmet Høyre, og samler oss i dugnaden for en mer fargerik og tanketom fremtid.

Vi roper i kor. Vi er også for hele Norge, hele tiden, samme hva!

Kilde: Høyre.no

Vindmøller på NRK-tomta

Forsvarsministeren skriver ironisk at Høyres nordligste fylkeslag støtter Oslo Høyre i lokalpartiets oppgjør med den kunnskapsbaserte politikkutviklingen partiet har ført fram til nå:

«Vi mener prinsippene om konsekvensutredninger og samfunnsøkonomiske beregninger før politiske vedtak, har virket strengt begrensende på utviklingen av nasjonen.»

Videre fremmer finnmarkingen spøkefullt flere forslag til behandling på partiets landsmøte i mars, deriblant å regulere den gamle NRK-tomta som vindmøllepark, samt etasjebegrensning på nye og restaurerte bygg i Oslo kommune.

«Det er for mange av oss besøkende unaturlig og ubehagelig å måtte kneise nakken for å sjekke hva klokken er.»

Uttalelsen er publisert på Høyres nettsider, samt Bakke-Jensens private Facebook-side.

Etterlyser mer kunnskap

Til Dagbladet sier Bakke-Jensen følgende om utspillet:

- Det er jo et innspill i debatten om hva man skal kunne vedta og foreslå på forholdsvis tynt grunnlag. Derfor har vi hatt et lite arbeidsmøte på morgenen og sett på ting vi kunne tenke oss å få gjennomført i Oslo, av hensyn til oss finnmarkinger, tromsværinger og nordlendinger som besøker byen. Det er vår hovedstad også.

Forsvarsministeren avviser at uttalelsen er et stikk mot Oslo-makta.

- Det er et innspill for å ta debatten om hva slags kunnskapsgrunnlag som må være til stede for at lokale, regionale og rikspolitikere skal gjøre kvalifiserte vedtak. Hvis man skal vedta varig vern av området, bør man ha kunnskap om hvilke konsekvenser det medfører. Det mener vi mangler her.

- Noen vil si at konsekvensutredning er første steg i retning oljeutvinning?

- Eller første steg mot varig vern. Kunnskapen er ikke skadelig i en verneprosess, sier Bakke-Jensen.

- Uttalelsen vår er en ironisk, litt humoristisk uttalelse, der vi varsler at vi nok kommer til å være uenig med Oslo Høyre i denne saken.

KLIMABRØL: I august samlet tusenvis av folk seg og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus Vis mer

Etterlyser støtte til vekst

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) fra Troms sier til NTB at vedtaket i Oslo blir dårlig mottatt i partiets nordligste fylkeslag, og varsler kamp inn mot landsmøtet i mars.

Han hadde heller ønsket politisk støtte til videre vekst og muligheter i landsdelen.

- Vi som bor langs kysten, liker dårlig at man sitter i Oslo og vedtar vern i nord. Det går godt mange steder i landsdelen, men ikke over alt. Da trenger vi heller støtte for å ta i bruk mulighetene som kan gi videre vekst og optimisme i nord, sier Gudmundsen til NTB.

LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap i april i fjor sa nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Ikke grå og kjedelige

Frank Bakke-Jensen tror at fylkeslagets uttalelse, som er døpt «Hele Norge, hele tiden, samme hva!» blir godt mottatt av politikerkollegene i Oslo.

- Her er høyt under taket i Høyre. Politikk er artig. Vi synes i hvert fall ikke at vi er grå og kjedelige i Tromsø, sier forsvarsministeren lattermildt.

- Vi respekterer at Oslo Høyre har sin politiske prosess og bestemmer seg for hva de skal mene i denne saken. Samtidig har vi behov for å si noe om hvordan vi mener en politisk prosess skal settes sammen.

SVARER: Heidi Nordby Lunde, leder i Oslo Høyre. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SVARER: Heidi Nordby Lunde, leder i Oslo Høyre. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Fantastisk respons

Leder i Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, tar Frank Bakke-Jensens utspill med humør.

- Det er en helt fantastisk respons på et vedtak jeg skjønner de er veldig uenig i, sier Lunde til Dagbladet.

- Det er en veldig god måte å svare på i det som kommer til å bli en intern debatt.

Fylkeslagslederen understreker at Oslo Høyre ikke er mot kunnskap, men kommer med følgende påstand:

- Man konsekvensutreder jo ikke for ikke å bore. Det vi er mot er oljeboring i disse områdene. Da blir det litt overflødig å hente inn kunnskap om noe vi ikke skal gjøre.

Vedtaket om Lofoten, Vesterålen og Senja er et punkt i en større resolusjon om klima som Oslo Høyre vil sende inn til landsmøtet.

Lunde har ikke tro på at punktet om LoVeSe kommer til å gå gjennom i denne omgang, men holder fast på at vern mot konsekvensutredning er veien å gå.

- Vi vet at vi skal omstille oss til et fornybart samfunn, og er i ferd med å gå inn i det grønne skiftet. Vi skal åpne flere felt, og vi kommer til å leve av olje og gass i mange tiår framover. Spørsmålet er om vi skal legge inn denne industrien i et av våre mest sårbare og vakre naturområder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer