Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot PST-rapport: - Latterlig

I dag advarte PST-sjef Benedicte Bjørland mot den kinesiske telegiganten Huawei. Det liker den kinesiske ambassaden dårlig.

ADVARTE: PST-sjef Benedicte Bjørnland advarte om Kina og Huawei. Den kinesiske IT-giganten har vært brukt som utstyrsleverandør både av Telia og Telenor. Her sammen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ADVARTE: PST-sjef Benedicte Bjørnland advarte om Kina og Huawei. Den kinesiske IT-giganten har vært brukt som utstyrsleverandør både av Telia og Telenor. Her sammen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det fasjonable Oslo-hotellet The Thief på Tjuvholmen la PST i dag fram sin åpne trusselvurdering foran et samlet norsk pressekorps.

I dokumentet lister sikkerhetstjenesten opp en rekke utfordringer de mener utgjør - eller kan utgjøre - en trussel for norsk sikkerhet.

Etterretning fra fremmede stater og terror, er blant temaene som omtales i rapporten.

«Latterlig»

Blant det PST er mest bekymret for, er såkalte datanettverksoperasjoner som statlige aktører står bak, og står på svart på hvitt i rapporten.

Det som ikke nevnes med ett ord i rapporten, er det kinesiske teknologiselskapet Huawei. Etter at PST-sjef Benedicte Bjørnland hadde oppsummert trusselvurderingen for norsk presse, gikk hun likevel ut og advarte mot selskaper som nettopp telegiganten Huawei.

- Vi må være oppmerksomme på Huawei som aktør, som man kan regne at har tette bånd og samarbeid med kinesiske myndigheter, sa Bjørnland.

Kinas ambassade kaller PST-rapport «latterlig». Det er ingen interessekonflikt mellom Kina og Norge, melder den kinesiske ambassaden til NRK.

«Kina respekterer alltid Norges suverenitet og nasjonale sikkerhet, og har aldri blandet seg i Norges interne forhold», skriver ambassaden i en uttalelse til statskanalen.

Bekymret

Bjørnland gjentok i dag den samme skepsisen som deler av norske myndigheter, blant andre PST og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), har kommet med den siste tida.

Det man er bekymret for, er hvorvidt kinesiske myndigheter vil ha tilgang til informasjonen som sendes over utstyret Huawei produserer. En rekke vestlige land, deriblant USA, har nektet Huawei å delta i utbyggingen av sine 5G-nett.

Norge vurderer fremdeles saken.

- Føles spesielt

For Huaweis norske sikkerhetsdirektør, Tore Orderløkken, er ikke PSTs bekymringer nye, men han mener selskapet har etterstrebet - og vil fortsette å etterstrebe - åpenhet.

- Det å peke på ett selskap fra et land man ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, det er bekymringsfullt for vår del. Vi har gjort mye for å være så åpne og transparente som mulige, både overfor våre kunder og myndighetene, hvis de ønsker å gå oss nærmere etter i sømmene, sier Orderløkken til Dagbladet.

Han peker spesifikt på Huaweis planer om å bygge et testsenter for cybersikkerhet i Norge, som i praksis skal la tredjeparter teste utstyret deres på vegne av potensielle kunder.

- I en global verden, hvor mange selskaper får produsert deler i Kina, føles det spesielt å bli utpekt på den måten, sier Orderløkken.

Kjenner seg ikke igjen

PST-sjef Bjørnland nevnte aldri Kina og Huawei med navn i denne sammenhengen under sin presentasjon av trusselvurderingen.

Det hun gjorde var å beskrive etterretningslovene i «land» som krever at innbyggere og bedrifter i det landet samarbeider med etterretningstjenesten, hvis etterretningstjenesten finner det nødvendig.

Det er omtrent slik man også kan beskrive - og tidligere har beskrevet - Kinas etterretningslovverk.

- Når PST sier at Huawei har for tette bånd til myndighetene ... jeg kjenner meg ikke igjen i det, sier Huaweis sikkerhetsdirektør Orderløkken.

SIKKERHETSDIREKTØR: Tore Larsen Ordreløkken i Huawei. Foto: Huawei
SIKKERHETSDIREKTØR: Tore Larsen Ordreløkken i Huawei. Foto: Huawei Vis mer

Han mener Huaweis utenlandsoperasjoner ikke omfattes av det kinesiske lovverket.

- Huawei sentralt har engasjert flere advokatbyråer i både Kina og England for å få klarhet i dette spørsmål. Deres konklusjon er at ingen lands myndigheter kan komme og be oss gjøre ting som er i deres interesse, sier Orderløkken.

- Vanskelig

Sikkerhetsdirektøren mener den siste tidas anklager mot Huawei har satt selskapet under press.

- Våre kunder stiller de samme spørsmålene man leser om i mediene. Vi opplever at det er vanskelig å komme inn hos nye kunder, og å overbevise nye kunder at vi er til å stole på, sier Orderløkken.

Han vil likevel ikke kritisere PSTs framferd i denne saken.

- Vi er fullt klar over at etterretningstjenestene, deriblant PST, har en jobb å gjøre. Vi er glade for at de gjør den jobben, men når de peker på oss så føler vi at vi må få komme til orde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!