Corona:

Langer ut mot regjeringen

Stortingsrepresentant Erna Solberg (H) sier at hun forventer en regjering som er mer frampå når det gjelder håndtering av coronasituasjonen.

STIKK: Erna Solberg kom med et stikk til regjeringen etter at Statsminister Jonas Gahr Støre kom med deres nye coronatiltak. Video: Regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Høyre-leder Erna Solberg er kritisk til at regjeringen ikke har innført tiltak for å bremse smittespredningen tidligere.

- I tre uker har Helsedirektoratets råd om munnbind og smittekarantene ligget på regjeringens bord uten oppfølging - før i dag. I tre uker har bønnen om tydeligere råd og føringer for kommunene og statsforvaltningen ligget på regjeringens bord uten at de har fått svar - før nå.

- Jeg vil være tydelig på at jeg forventer en regjering som er mer frampå, som tenker mer beredskap og føre var, som handler raskere, som kommuniserer tydeligere og som lytter mer til faglige råd som tidlig kan gi en god respons på smitteøkningen.

- Om man velger å ikke følge faglige råd, bør man i offentligheten begrunne hvorfor man har valgt å ikke gjøre det. For i dag innfører man nasjonale råd som Helsedirektoratet ga for tre uker siden.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) svarer på kritikken.

- Denne påstanden om at råd har blittt liggende i mange uker, uten å ha blitt fulgt ... Det nærmeste jeg kommer er spørsmålet om man skulle ha hatt nasjonale påbud om munnbind, eller lokale muligheter for det.

- Vurderingene fra fagmyndighetene har vært sammensatte, vi er opptatt av at kommunene har mulighet til å svare på utfordringene som de møter. Men i en situasjon hvor vi har kommuner med nesten null smitte, så er tiltak om munnbind i en lang rekke situasjoner inngripende for kommunene som ikke har smitte.

Tirsdag formiddag redegjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer

- Merker meg kritikken

Stortingsrepresentant og SV-leder Audun Lysbakken advarer Høyre og Erna Solberg i debatten om håndteringen av coronasituasjonen i Norge.

- Jeg merker meg kritikken, særlig den som kommer fra Høyre. Jeg har lyst til å minne om at da Høyre styrte coronahåndteringen - på ansvarsfullt vis - så var opposisjonen veldig forsiktige med å kritisere de prioriteringene som gikk på det smittevernfaglige. Vi var opptatt av å skape samling rundt det, sier Lysbakken i Stortinget og fortsetter:

- Jeg merker meg det som nå sies av Erna Solberg og andre Høyre-representanter. Det virker som at holdningen nå er en litt annen. Jeg synes at det gikk fort og at det skjedde på et litt tynt grunnlag. Jeg vil advare mot partipolitisk spill i diskusjonen om det som har med smittevern å gjøre.

Lysbakken vil også minne statsminister Jonas Gahr Støre om at både SV og Ap kritiserte smittevernloven da de var i opposisjon. Lysbakken opplever at smittevernloven er dårlig tilpasset fordi den gir regjeringen omfattende fullmakter, slik at de kan innføre inngripende tiltak uten å forankre det i Stortinget.

Lysbakken oppfordrer regjeringen til å revidere smittevernloven nå.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Nye tiltak

Tirsdag ettermiddag orienterer Støre, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg m situasjonen på en pressekonferanse.

Guldvog har fortalt til Dagbladet at Helsedirektoratet har gitt regjeringen råd som omhandler innreisetiltak, TISK-systemet og nasjonale og regionale påbud.

Regjeringen har revidert den norske coronastrategien, og innfører nå to nye regler:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.

Regjeringen kommer også med nye, nasjonale anbefalinger:

  • Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Tiltakene vil gjelde fra 1. desember, og anbefalingene gjelder fra nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer