FCK-EIER: Milliardæren Lars Seier Christensen eier fotballklubben FC København, og er blant Danmarks rikeste menn. Nå langer han ut mot Trump-kritikerne. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FCK-EIER: Milliardæren Lars Seier Christensen eier fotballklubben FC København, og er blant Danmarks rikeste menn. Nå langer han ut mot Trump-kritikerne. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Milliardær Lars Seier Christensen:

Langer ut mot Trump-kritikere: «Skolepiker»

- Egentlig kan jeg forstå ham, sier en av Danmarks rikeste menn om Donald Trumps avlyste Danmark-besøk.

Publisert

USAs president Donald Trump annonserte i natt at han avlyser sitt planlagte besøk til Danmark 2. og 3. september.

Årsaken er, ifølge presidenten selv, danskenes kalde skulder i møte med Trumps uttalte ønske om å kjøpe Grønland fra Danmark.

Trumps avlysning er blitt møtt med krass kritikk, fra både amerikanere og dansker. USAs president er blitt kalt «et barn» og avgjørelsen er blitt kalt «fornærmende».

Nå tar en av Danmarks rikeste menn, Lars Seier Christensen, Trump i forsvar.

AVLYSER: Donald Trump avlyser det planlagte statsbesøket i Danmark i september. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg gremmes

KLAPPHATT: Ble oppfunnet i 1984 og var et svært synlig innslag i fotball-VM i Mexico i 1986. Foto: Klapphatten.dk
KLAPPHATT: Ble oppfunnet i 1984 og var et svært synlig innslag i fotball-VM i Mexico i 1986. Foto: Klapphatten.dk Vis mer

Milliardæren langer på Facebook ut mot de mange Trump-kritikerne, og kaller de som har reagert kraftigst på avlysningen for «skolepiker».

- Egentlig kan jeg godt forstå ham, skriver Christensen, som er deleier i fotballklubben F.C. København, om Trumps avgjørelse.

Han mener Trumps forslag er blitt misforstått av danskene, og skriver at danske «politikere oppfører seg som en flokk provinsielle klapphatter» ved å avvise forslaget uten engang å vurdere det.

- Ingen respekt for hvorfor USA - som er vår eneste reelle beskytter i en stor og farlig varden og de facto i vidt omfang betaler for vår sikkerhet - er bekymret for Grønland, som Danmark slett, slett ikke har styrke til å forsvare i en krisesituasjon, skriver Christensen videre.

Og slår fast at hvis han hadde vært Trump, ville heller ikke han ha stilt opp.

Så kommer det kraftigste stikket mot reaksjonene milliardæren selv reagerer på.

- Det er som å se en gjeng skolepiker som ikke er blitt bedt til avslutningsballet, skriver Christensen, og legger til:

- Jeg gremmes.

GRØNLAND: Danmarks statsminister sier at USA selvfølgelig ikke skal kjøpe opp Grønland. Video: Scanpix/NTB. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

«Absurd»

Presidenten bekreftet forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har avviste Trumps forslag tvert.

Frederiksen kalte det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sa Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

- Et barn

Da Trumps avlysning i natt ble kjent, langet USAs tidligere ambassadør til Danmark ut mot Trump på Twitter, og kalte presidenten for «et barn».

- Han spurte om en invitasjon fra dronningen. Hun inviterte ham, han aksepterte. De har ventet ham i ukevis. Danskene og grønlenderne avviser forfengelighetsprosjektet hans. Han avviser hele kongeriket. Han er et barn.

Den danske toppolitikeren Rasmus Jarlov (Det konservative parti) slenger seg på.

- Som en danske er dette vanskelig å begripe. Av en eller annen grunn tror Trump at en del av landet vårt er til salgs. Fornærmende nok avlyser han et besøk mange har sett fram til. Vær så snill, viser mer respekt, skriver Jarlov på Twitter.

Jarlov er De konservatives talsperson på Folketinget for Grønland og tidligere næringsminister.

- Det var en overraskelse. Mer har vi simpelthen ikke å si, sier det danske kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby til danske BT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer