Langer ut mot TV-kanal: - De burde skamme seg!

Donald Trump fulgte med på demokratenes debatt.

IRRITERT: Donald Trump lot seg irritere av tekniske problemer under demokratenes debatt natt til torsdag. Video: CNN Vis mer

Natt til torsdag barket ti demokratiske presidentkandidater sammen til den første debatten foran neste års valg.

Natt til fredag skal de siste ti i det rekordstore feltet i ilden, i det som for alvor markerer starten på det som vil bli en intens kamp fram mot neste sommer, da vinneren skal utpekes.

«KJEDELIG!»

Premien er som kjent å få utfordre Donald Trump under presidentvalget neste høst.

President Trump varslet like i forkant av debatten at han ikke kom til å være følge debatten spesielt tett. Han oppfordret sine følgere på Twitter til å følge andre i «Team Trump».

«Beklager, jeg er på Air Force One, på vei for å redde den frie verden», skrev Trump.

Men Trump klarte visst ikke helt å legge fra seg demokratenes debatt. For en halvtime ut i debatten kom det følgende klare beskjed fra presidenten på Twitter:

«KJEDELIG!»

Under debatten touchet kandidatene innom temaer som den amerikanske økonomien, helsereform, innvandringspolitikk og utenrikspolitikk.

Det ble også servert et par stikk mot president Trump, under en debatt som for øvrig var ganske kaotisk og springende. Adressaten var relativt klar da senator Amy Klobuchar kommenterte Trumps måte å drive utenrikspolitikk på.

- Jeg synes ikke vi bør drive utenrikspolitikken vår i slåbrok klokka fem om morgenen, konstaterte hun.

Ingenting av dette fikk presidenten til å ta til motmæle på Twitter. Der ga han først lyd fra seg etter en drøy time av debatten, og da ikke på grunn av noe debattantene hadde uttalt.

- Burde skamme seg

For etter rundt en time fikk MSNBC, som sendte debatten, problemer med lyden etter at et nytt sett med debattledere kom inn for å lede debatten. Kanalen valgte derfor å gå til reklamepause, for å få orden på lyden. Det fikk presidenten til å fyre seg opp.

«NBC og MSNBC burde skamme seg for å ha et så forferdelig teknisk sammenbrudd midt i debatten. Utrolig uprofesjonelt og noe som bare passer for en «falske nyheter»-organisasjon, noe de er!»

Det fikk CNNs nasjonale sikkerhetsanalytiker, Sam Vinograd, til å replisere:

«Trump er mer opprørt over en teknisk forstyrrelse under 2020-valgsyklusen enn han er over Russlands innblanding i 2020-valgsyklusen».

Trump: - Foretrekker Biden

Til sammen skal altså 20 demokrater i ilden i løpet av torsdag og fredag. For å bli med i en av de to debattene måtte kandidatene ha fått minst én prosent av stemmene i tre meningsmålinger, eller ha mottatt pengestøtte fra minst 65 000 personer. Hvem som skulle i ilden henholdsvis natt til torsdag og natt til fredag ble avgjort etter loddtrekning.

De ti kandidatene i nattas debatt var senator Corey Booker, kongressrepresentant Julián Castro, New York-ordfører Bill de Blasio, tidligere kongressrepresentant John Delaney, kongressrepresentant Tulsi Gabbard, Washington-guvernør Jay Inslee, senator Amy Klobuchar, tidligere kongressrepresentant Beto O´Rourke, kongressrepresentant Tim Ryan og senator Elizabeth Warren.

Natt til fredag deltar flere av favorittene, deriblant Bernie Sanders og tidligere visepresident Joe Biden. Sistnevnte har ligget best an på målingene så langt, og kanskje nettopp derfor har Trump sett ut til å fokusere litt ekstra på Biden den siste tida.

- Jeg vil foretrekke å stille mot Biden mer enn noen andre. Jeg mener han er svakest mentalt. Og jeg liker å stille mot folk som er svake mentalt, har Trump sagt om Biden.