Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump hevder Amazon påfører posten tap

Langer ut mot verdens rikeste mann

Men påstandene blir tilbakevist av «mainstream media».

LANGER UT: President Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix
LANGER UT: President Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps angrep på netthandelgiganten Amazon har fortsatt inn i påskehelga. I går tvitret presidenten følgende harmdirrende melding, der også «mainstream media» får gjennomgå:

«Ifølge rapporter vil U.S. Post Office i gjennomsnitt tape 1,50 dollar for hver pakke de leverer for Amazon. Det utgjør milliarder av dollar. Mislykkede N.Y. Times melder at 'størrelsen på selskapets lobbymannskap har skutt i været. Da tar de ikke med falske Washington Post, som brukes som en 'lobbyist' og dermed burde REGISTRERE SEG. Dersom P.O. 'økte sine pakkepriser, ville Amazons forsendelsesutgifter øke med 2,6 milliarder'. Denne Post Office-svindelen må stoppe. Amazon må betale reelle kostnader (og skatter) nå!»

Faktasjekk

Trumps tweet kom etter at flere amerikanske medier - som Trump vekselvis kaller «falske», «mislykkende» og «mainstream» - i sine lørdagsutgaver plukket fra hverandre presidentens argumenter for at Amazon utnytter posten og betaler for lite skatter og avgifter.

Finansavisa Bloomberg kommer til at U.S. Postal Service (USPS) - det føderale postvesenet - slett ikke taper, men derimot vinner, på å frakte pakker for Amazon. Det skyldes blant annet avtalen om å levere selskapets pakker også på søndager, som Amazon betaler USPS for - det har bidratt til at pakkefrakt er blant de få av postens produkter som er i vekst.

- Det største finansielle dilemmaet for USPS er deres forpliktelse til å sette av kontanter for å dekke helseutgifter for framtidige pensjonister, skriver avisa.

Fikk skattelette

Washington Post er utpekt som hovedfiende i den pågående striden. Det skyldes delvis at Jeff Bezos - som magasinet Forbes nylig utropte til verdens rikeste person - både er adm.dir. i Amazon og eier av avisa.

Amazon har ikke noe eierskap i Washington Post, men det har ikke hindret Trump i å rette gjentatte anklager om samrøre og lobbyisme mot de to foretakene.

Like fullt serverte Washington Post lørdag en stor faktasjekk på Trumps Amazon-påstander. Også de kommer til at presidentens uttalelser ikke holder vann.

- Amazons skattestrategi irriterer presidenten, men det eneste som viser det, er tweetene og kommentarene hans. Skattelovene han undertegnet i 2017, gir netthandelen 789 millioner dollar (6405 millioner kroner) i skattelette, påpeker storavisa, og viser til at selskapsskatten i USA i fjor ble senket fra 35 til 21 prosent.

Lav sats

CNN leverer i dag sin egen faktasjekk, der de spesielt er opptatt av Trumps påstand om at USPS taper 1,50 dollar (12,2 kroner) per Amazon-pakke.

STRIDENS KJERNE: En Amazon-pakke på vei til mottakeren. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: En Amazon-pakke på vei til mottakeren. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB Scanpix Vis mer

TV-kanalen melder at USPS er lovpålagt å dekke deler av kostnadene for å levere kommersielle produkter, som pakker fra Amazon. Reguleringsmyndighetene fastsatte for et tiår siden satsen til 5,5 prosent av den totale portoen.

Siden satsen ble fastsatt, har antallet Amazon-pakker i systemet vokst eksplosivt, og private United Parcel Service (UPS) foreslo i 2015 at satsen burde heves til 24,6 prosent.

En analyse i regi av banken Citigroup fra i fjor kom til at differansen per pakke, målt mellom gammel og ny sats, ville bli rundt 1,46 dollar (11,9 kroner) - det er trolig grunnlaget for Trumps 1,50-dollar-påstand.

KASSELØS: Amazon åpner kasseløs butikk. Video: Amazon Vis mer

- Skyldes ikke Amazon

En kommentarartikkel av Josh Sandbulte i Wall Street Journal argumenterte for at U.S. Post Office burde regne på kostnadene sine på nytt. Sandbulte sitter i ledelsen for Greenhaven Associates, som er deleier i det private fraktselskapet FedEx.

Men Joseph Corbett i U.S. Postal Service tilbakeviste Sandbultes kommentar som «uriktig og urettferdig», og pekte på at postkommisjonen hvert år har kommet til at den føderale tjenesten får dekket sine utgifter for pakkefrakt.

Han konkluderer i stedet med at postens finansielle problemer kommer av at de ikke er i stand til «å overkomme strukturell finansiell ubalanse forårsaket av juridiske og andre begrensninger», og mener med det pristak på handelsprodukter som ikke tar med i beregningen endringer i volum og kostnader.

UENIGE: U.S. Postal Service - det føderale postvesenet i USA - medgir at de har økonomiske problemer, men sier det skyldes andre faktorer enn pakkene fra Amazon. Foto: Alex Wong / Getty / AFP / NTB Scanpix
UENIGE: U.S. Postal Service - det føderale postvesenet i USA - medgir at de har økonomiske problemer, men sier det skyldes andre faktorer enn pakkene fra Amazon. Foto: Alex Wong / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Også CNN peker på at søndagsleveringene for Amazon, som selskapet betaler USPS for - er innbringende for sistnevnte. Amazon får riktignok kvantumsrabatt, men får akkurat de samme betingelsene som andre aktører i markedet.

Detaljene i avtalen mellom Amazon og USPS er ikke kjent, men sistnevnte sier at den er til gagn for begge parter.

Tilbakeviser skattepåstand

Torsdag tvitret president Trump at Amazon ikke betaler skatt til delstatene og andre lokale myndigheter, og at det «betyr slutten for mange tusen foretak».

CNN går i rette med dette og påpeker at Amazon legger til moms i alle aktuelle delstater (dvs. nesten alle) og betaler den videre til myndighetene. I tillegg betaler selskapet eiendomsskatt for utleveringssentraene sine, som er spredt over hele USA.

Selv sier Amazon at de tvert imot hjelper småbedrifter i et tøft marked, siden butikker gjennom dem kan nå et massepublikum de ellers ikke ville hatt tilgang på.

BBCs næringslivskommentator Joe Lynam utaler at et slikt angrep på ett enkelt selskap fra en sittende amerikansk president er helt enestående. Han peker på at Trumps venner i eiendomsbransjen har bedt ham beskytte dem mot store nettbutikker, på grunn av synkende leieinntekter for næringsbygg og sviktende grunnlag for kjøpesentre.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP /CNN. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!