Donald Trump:

Langer ut mot voldtektsanklage

Journalist og spaltist E. Jean Carroll anklager Donald Trump for å ha voldtatt henne i et prøverom for 23 år siden. I en lang uttalelse, benekter Trump anklagene på det sterkeste.

ANKLAGES: Donald Trump anklages for å ha voldtatt journalist og spaltist E. Jean Carroll for 23 år siden. Presidenten benekter anklagene. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
ANKLAGES: Donald Trump anklages for å ha voldtatt journalist og spaltist E. Jean Carroll for 23 år siden. Presidenten benekter anklagene. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB ScanpixVis mer

Journalist og mangeårig spaltist for Elle Magazine, E. Jean Carroll, anklager Donald Trump for å ha voldtatt henne i et prøverom på midten av 90-tallet. Anklagen rettes mot presidenten i den nyeste utgaven av New York Magazine, som publiserer et utdrag fra Carrolls kommende bok.

I oppslagsartikkelen hevder Carroll at Trump overfalt henne i det luksuriøse varemagasinet Bergdorf Goodman på Manhattan i slutten av 1995 eller i starten av 1996.

På tidspunktet var Carroll 52 år gammel, og hadde nettopp begynt i jobben som rådgiverspaltist for Elle Magazine med spalten «Ask E Jean». Donald Trump var på tidspunktet en velkjent eiendomsmogul og gift med Marla Marples.

Fredag kveld avviser president Trump anklagene på det sterkeste:

«Jeg har aldri i mitt liv møtt denne personen. Hun forsøker å selge ei ny bok – det bør indikere hennes motivasjon. Den bør selges i fiksjonsavdelingen», uttaler Trump.

Den angivelige voldtekten

Carroll hevder at Trump spurte henne om råd til hva han burde kjøpe i gave til en venninne. Trump skal ha valgt ut en «grå, gjennomsiktig body med blonder», og bedt Carroll om å prøve den.

Da Carroll og Trump gikk inn i prøverommet, skal Trump ha presset henne mot veggen, holdt fast armene hennes, kysset henne og tvunget seg på henne i opptil tre minutter:

«I det neste øyeblikket åpner han frakken, drar ned buksesmekken og tvinger fingrene sine rundt mine private deler. Så fører han penisen sin halvveis - eller fullstendig, jeg er ikke helt sikker - inni meg».

Etter det Carroll omtaler som en «kolossal kamp», skal hun ha maktet å skyve Trump vekk og løpt ut av prøverommet, hevder hun.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Anmeldte ikke hendelsen

Carroll innrømmer at hun aldri politianmeldte hendelsen, men hevder å ha fortalt to venninner om det. Begge venninnene er profilerte journalister, ifølge Carroll. Den ene skal ha rådet henne til å politianmelde den angivelige voldtekten, mens den andre skal ha rådet henne til å holde tett:

«Han har 200 advokater. Han vil begrave deg», skal venninnen ha sagt.

New York Magazine skriver at de har snakket med de ikke navngitte venninnene, som begge bekrefter at Carroll fortalte dem om den angivelige voldtekten.

GJENVALG: President Donald Trump bekreftet natt til onsdag at han stiller til gjenvalg. Video: CNN. Vis mer

- Bør skamme seg

Trump uttaler at personer som dikter opp falske historier om overfall for å få oppmerksomhet, bør skamme seg.

«Det er like ille at folk tror på det, særlig når det ikke finnes bevis. Verre er det at en døende publikasjon forsøker å gjenreise seg ved å formidle falske nyheter - det er en epidemi.»

«Ms. Carroll og New York Magazine: Ingen bilder? Ingen overvåking? Ingen video? Ingen rapporter? Ingen selgere til stede? Jeg vil takke Bergdorf Goodman dersom de kan bekrefte at de ikke har noe videomateriale av en slik hendelse - fordi det skjedde aldri.»

«Falske anklager undergraver alvorligheten av faktiske overfall. Alle bør fordømme falske anklager og faktiske overfall på sterkest mulig måte.»

«Dersom noen har informasjon om at Demokratene har samarbeidet med Ms. Carroll eller New York Magazine, vær så snill å gi oss beskjed så snart som mulig. Verden bør vite hva som virkelig foregår her. Det er en skam, og folk bør betale dyrt for slike falske anklager», avslutter Trump.

Politisk kommentator i The Atlantic, David Frum, hevder imidlertid at Trumps påstand om at han aldri har møtt Carroll i sitt liv, ikke stemmer:

Lang rekke anklager

Carroll er bare en av mange kvinner som har anklaget president Trump for seksuelt krenkende atferd. I New York Magazines artikkel skriver hun ned navnet på 15 kvinner som har gjort det samme.

I 2017 publiserte The Guardian anklager mot Trump fra 20 kvinner som omhandler seksuelt krenkende atferd. Seinest i februar anklaget Donald Trumps tidligere valgkampmedarbeider presidenten for å ha kysset henne uten samtykke.

Donald Trump har avvist alle slike anklager mot ham, og omtalt det enten som «løgn» eller «falske nyheter». I forbindelse med anklagene fra februar, uttalte Trumps tidligere pressesekretær, Sarah Sanders, at de var «absurde».

Høsten 2016 publiserte Washington Post en video fra 2005, hvor Donald Trump sier til tv-profil Billy Bush at «når man er en stjerne, så kan man gjøre hva som helst» mot vakre kvinner. Blant annet kan man «klå dem i skrittet» - eller «grab them by the pussy», som Trump sa.

Anklager i bøker

Det er langt fra første gang det rettes anklager mot Trump i bøker:

I boka Unhinged: An Insider Account of the Trump White House anklages Trump for å være rasist, narsissist og kvinnehater. Trumps tidligere pressesekretær Sarah Sander slaktet boka og omtalte den som «full av løgner og falske anklager».

I boka «Fire and Fury» tegnes det et bilde av at Trump er ustabil, og at han er uskikket til å være president. Trump har uttalt at boka er «full av løgner, fordreininger og kilder som ikke finnes».

I boka «Fear: Trump In The White House» ble det hevdet at forsvarsminister James Mattis har sagt at Trump har «oppførselen og forståelsen til en femte- eller sjetteklassing». Trump raste mot boka, og omtalte det som «oppdiktet svindel».