- «Langesund-utslipp» i Nord- Norge kan utrydde fuglefjell

Lofoten-ornitolog avfeier Helga Pedersens løfter. «Folkefest mot oljeboring» starter i dag.

TRIVES BEST MED RENE FJÆR: En flokk lundefugler på en bergknaus i et fuglefjell på Svalbard.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TRIVES BEST MED RENE FJÆR: En flokk lundefugler på en bergknaus i et fuglefjell på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HENNINGSVÆR (Dagbladet): - Sløv og mett ørn, konstaterer ornitolog John Stenersen.

Fuglebokforfatteren er med leder i «Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen», Gaute Wahl, på havørnesafari utenfor Henningsvær, men fuglene nøyer seg med å se på seien som kastes ut i vannet foran dem.

En gruppe turister har allerede matet havørn-parene som hekker i fjellsidene, et av de mange naturbaserte turisttilbudene i Lofoten denne sommeren.

1000 år
Lofotinger har lagt merke til konsekvensene av oljesølet i Langesund. Samtidig vet de at det daglig passerer enorme supertankere utenfor kysten, uten at det gjenspeiles i oljevernberedskapen politikerne har lokalisert her.

- Driver en av disse 300.000-tonnerne ut av kurs og treffer Røst er konsekvensene helt annerledes enn sørpå, der de fleste fuglene reproduserer seg relativt raskt. Lundefuglen legger bare ett egg i året og et oljeutslipp som tar livet av voksenfuglene kan i praksis utradere et fuglefjell for godt.

- Overlever noen par kan det allikevel ta 1000 år å gjenreise bestanden, sier Stenersen, som til vanlig jobber som fotolærer og guide.

MENER LØFTENE IKKE KAN HOLDES: Ornitolog John Stenersen (midten) mener politikerne ikke forstår de dramatiske konsekvensene oljesøl i utenfor Lofoten kan ha. Med på ferden er leder i Folkeaksjonen Gaute Wahl og styremedlem Karen Kamsvåg. Foto: Jo Straube
MENER LØFTENE IKKE KAN HOLDES: Ornitolog John Stenersen (midten) mener politikerne ikke forstår de dramatiske konsekvensene oljesøl i utenfor Lofoten kan ha. Med på ferden er leder i Folkeaksjonen Gaute Wahl og styremedlem Karen Kamsvåg. Foto: Jo Straube Vis mer

Ap-nestleder Helga Pedersen og oljenæringens forsikringer om at oljevernberedskapen skal styrkes og at risikoen skal minimeres, preller av som vann på gåsa.

Bjørnøya-krasj
- Hadde man spurt dem hvor sannsynlig det var at det russiske fryseskipet Petrozavodsk skulle krasje rett inn i klippene ved et fuglefjell på Bjørnøya i mai, ville de svart «omtrent null». Vi ser at lav risiko hjelper ikke så mye når det allikevel skjer, sier Gaute Wahl.

Oljeutslipp har tatt livet av flere sjøfugl og fjerningen av oljen om bord lot seg ikke gjøre før onsdag denne uka, på grunn av dårlig vær tidligere i sommer.

Gaute Wahl peker på motsetningen mellom ilandføring og miljø, som den største utfordring for olje-yre politikere og næringen.

- Ilandføring fører til en enrom risikoøkning, for da skal den hentes ut med skip fra fjæra. Dropper de ilandføring tror jeg ennå flere blir motstandere, for da forsvinner jo mange av de lokale ringvirkningene og pengene vi har blitt lovet, sier Wahl.

- Lavere responstid med olje
Informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF) er uenig i problemstillingen.

- Sikkerheten rundt oljetankere er en helt annen enn rundt den øvrige transporten til havs. Responstiden ville vært langt lavere enn for eksempel i Langesund, sier Sigbjørn Aanes til Dagbladet.

Årsaken er strengere regelverk og krav til sikkerhet i nærheten av olje- og gassinstallasjoner.

LANGESUND 20090804:
Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund.  Lenser / oljelenser.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LANGESUND 20090804: Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Lenser / oljelenser. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Miljøbevegelsen skyter ikke bare over, men på feil blink. Rocknes-forliset, Server-ulykken ved Fedje og Full City i Langesund var skip som overhodet ikke var tilknyttet oljenæringen. Derfor er det helt feil å trekke inn disse i debatten, sier Aanes.

Åpner anti-oljekampanje
I da åpner Wahl «Folkefest mot oljeboring» i Kabelvåg.

- Vi har 2600 medlemmer og satser på at finvær og musikk trekker både dem og lokalbefolkningen, sier Wahl.

I løpet av dagen skal flere profilerte politikere, deriblant miljøvernminister Erik Solheim i debatt oljeutvinning.

GIKK RETT INN I KLIPPENE: Det russiske fryseskipet Petrozavodsk ligger fortsatt på grunn etter grunnstøtingen ved Bjørnøya i mai.
Foto: KV Svalbard
GIKK RETT INN I KLIPPENE: Det russiske fryseskipet Petrozavodsk ligger fortsatt på grunn etter grunnstøtingen ved Bjørnøya i mai. Foto: KV Svalbard Vis mer
BLIR MED VIND OG STRØM: Oljesøl ved Langesund Bad etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BLIR MED VIND OG STRØM: Oljesøl ved Langesund Bad etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer