Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langet ut: - Bare tull

Mulla Krekar (63) mener det ikke er noe problem for ham at han er dømt for terrorplanlegging i Italia. - Nordmenn betaler 15 millioner kroner.

I RETTEN: Mandag og tirsdag skal Oslo tingrett ta stilling til om utleveringsvilkårene for Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, er oppfylt. Dette sa Krekar til pressen før retten ble satt. Video: Per Ervland. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer

Najmuddin Faraj Ahmad (63), bedre kjent som mulla Krekar møter igjen i Oslo tingrett i dag.

Han ble pågrepet 15. juli år, samme dag som han fikk en dom på tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Krekar har anket den italienske dommen, som dermed ikke er rettskraftig.

LANGET UT: Mulla Krekar var tydelig på hva han mener om den pågående utleveringssaken mot ham. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LANGET UT: Mulla Krekar var tydelig på hva han mener om den pågående utleveringssaken mot ham. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Bare politisk spill

Italia begjærte Krekar utlevert 18. juli, og det er grunnlaget for at Krekar har sittet i varetekt siden. Krekars advokat Brynjar Meling har anket fengslingen, som ble forkastet av lagmannsretten.

Nå har påtalemyndigheten, ved PST, fremmet begjæring om prøving av utleveringsvilkårene for Krekar. Og det er denne behandlingen som vil foregå i Oslo tingrett i dag og i morgen.

Krekar selv ankom sal 127 i Oslo tingrett via varetektskjelleren klokka 08.55 i dag.

- Denne saken er bare et politisk spill. Jeg hørte på noen av «dokumentene» og bevisene i Italia og PST, men det er ingenting, sier Krekar til pressen.

SE TV: Onsdag ettermiddag møtte Mulla Krekar til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Da åpnet han med en tirade foran pressen. Den kan du se her. Video: Emma Whittaker / Dagbladet Vis mer

- De kan ikke forstå hvem som snakker, om det er mulla Krekar eller hans bror.

- Nordmenn betaler 15 millioner kroner

Samtlige tilhørere i salen ble sjekket av politiet på vei inn, og sikkerheten rundt rettsmøtet er strengt. Krekar sier han ikke ser på det som et problem at han har mottatt en dom på tolv år for terrorforbund i Italia.

- Det er bare tull. For meg er det ikke et problem. Det er et problem for dere som nordmenn. De handler om hvordan nordmenn betaler. Nordmenn betaler 15 millioner kroner. De betaler millioner for saken som heter mulla Krekar-saken, sier han på tiltalebenken.

Ifølge en gjennomgang av ABC Nyheter viser justisdepartementets tall at Krekar-saken har kostet Norge 12 millioner kroner.

- De spiller og spiller

Krekar fortsetter tiraden, selv etter at dommeren ankom rettssalen og hevder han ikke får lov til å reise noen plass.

- Jeg sier: «jeg går, jeg reiser». De sier jeg må ut, men la meg heller reise med FN. La meg reise til Iraks ambassade i FN, men nei.

- De spiller og spiller og spiller og betaler. Vær så god. jeg har god helse, balanse i familien og god utdannelse, sier Krekar.

PST ønsker å få utlevert Krekar til Italia for straffeforfølgelse der, opplyser politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST i sitt innledningsforedrag.

Hafsmoe i PST understreker at de ikke sitter på hele beslutningen fra italienske domstoler, men mener de heller ikke trenger dette for at utleveringsvilkårene skal være oppfylt. Italienske myndigheter mer Krekar leder terrornettverket «Rawti Shax», med tilknytning til IS.

En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel i Italia.

Hafsmoe brukte store deler av innledningsforedraget på å gå gjennom de ulike dommene fra Italia og hvorfor de ser på «Rawti Shax» som en terrororganisasjon.

Lang historikk

Dette er langt fra første gang mulla Krekar skaper avisoverskrifter her i landet. Siden han ble pågrepet for første gang i 2003, har han gjentatte ganger vært inn og ut av norske rettslokaler.

Den 63 år gamle kurder-irakeren kom til Norge som FNs kvoteflyktning etter Irak-krigen i 1991. Mot slutten av 90-tallet ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam.

Krekar ble pågrepet for første gang i 2003, og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden da har han stått oppført på FNs terrorliste.

Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, etter instruks fra Erna Solberg som da var kommunalminister.

Ettersom Krekar risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

I 2012 ble Krekar dømt i Borgarting lagmannsrett til fengsel i to år og ti måneder for det retten omtaler som «alvorlige drapstrusler». Truslene han er dømt for var hovedsakelig rettet mot tre kurdere og Erna Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media