Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Stålsett

Langet ut - foran KrF-ministeren

Eks-biskop Gunnar Stålsett (84) gjorde det klart at han mener regjeringen må endre loven da han møtte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Kongo-møte i dag.

AP-SKRYT: Eks-biskop Gunnar Stålsett skulle i dag møte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein om situasjonen i regnskogen i Kongo. Stålsetts bruk av ulovlig vaskehjelp overskygget det meste. Video: Endre Vellene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer

Eks-biskop Gunnar Stålsett (84) møter i dag utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Selv om de to skal snakke om regnskogen i Kongo, var det Stålsetts bruk av den ulovlige vaskehjelpen Lula Tekle (55) og risikoen for at eks-biskopen kan havne i fengsel som overskygget alt.

Forrige uke ble det kjent at politiet innstiller på ubetinget fengsel for Stålsett for å ha ansatt den ureturnerbare asylsøkeren hjemme hos seg og dermed ha brutt utlendingsloven.

Beholder ulovlig vaskehjelp

Han må møte i Oslo tingrett 19. desember i år. Dagbladet møtte Stålsett utenfor Utenriksdepartementet, i det som ble en noe merkelig seanse da Ulstein dukket opp for å ønske ham velkommen.

BEHOLDER ULOVLIG VASKEHJELP: Gunnar Stålsett sier han vil la Lula Tekle jobbe for ham fram til han mottar en dom. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Stålsett sier til Dagbladet han vil beholde Tekle som vaskehjelp.

- Hun jobber hos meg inntil det er falt dom i saken. Også får jeg se hvordan jeg kan hjelpe henne etter det. Det er jo ikke så greit etter lovverket, sier Stålsett.

Han har uttalt at han valgte å følge gud foran loven da han ansatte henne. 84-åringen er klar på at loven må endres.

- Får hun ikke jobbe hos meg, går man over i et stadium der hun nærmest blir gjort til tigger. Vi får ta en stilling til etter dommen hvordan vi skal gjøre det, sier Stålsett.

- Tungt og fortvilt

Han sier han har pratet flere ganger med vaskehjelpen siden nyheten sprakk torsdag kveld. Tekle sa til Dagbladet fredag formiddag at politiet like godt også kan sende henne i fengsel.

- Hun har sagt at hun har bedre tid enn meg og gjerne kan gå i fengsel, hun har tatt det veldig tungt og er veldig fortvilt, men vi har hatt gode samtaler, sier han.

- Du skal nå inn til en minister fra KrF. Dere deler samme tro, men du sier du heller vil følge gud enn loven. Vil du si noe til ham om dette?

- Nei, vi har et møte om regnskogarbeidet i Kongo. Jeg kommer ikke til å drøfte denne saken med ham. Det står ikke på dagsorden, sier Stålsett.

MÅTTE SVARE: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sier han og partiet er opptatt av å endre loven, slik at ureturnerbare asylsøkere får mulighet til å jobbe. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Det ble likevel et tema, bekrefter de begge etter at møtet var over.

- Det var umulig å ikke komme innom situasjonen. Det var ikke utgangspunktet, men Stålsett er en mann jeg har veldig respekt for, sier Ulstein til Dagbladet etter møtet.

Ble tilskuer

Før den tid hadde Stålsett utfordret politikerne og skrytt av Arbeiderpartiet, foran KrF-ministeren.

Uviklingsministeren forsøkte å få Stålsett inn i departementet under intervjuet med et samlet pressekorps og dukket plutselig opp på siden av eks-biskopen..

- Velkommen hit, rakk Ulstein å si før Stålsett fortsatte med statsråden som tilskuer:

503 Service Unavailable
JOBBET ULOVLIG: Lula Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg håper politikerne endrer loven, men det må gå på selve saken, ikke bare fiffe på det slik at man for eksempel må betale bot for å ha ansatt asylsøkere. Det dreier seg om en verdig rettmessig løsning for de svakeste blant oss.

Klar for fengsel

Stålsett fikk spørsmål om han er klar for å gå i fengsel - fortsatt med Ulstein ved sin side:

- Ja, absolutt, sier han på vei inn i Utenriksdepartementet.

Han også å rette en takk til Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med Ulstein som tilskuer. Han mente blant annet sistnevnte har uttalt seg klart og tydelig om rettssituasjonen til ureturnerbare asylsøkere.

Plutselig fikk Ulstein det uunngåelige spørsmålet fra pressen:

- Hva med dere i KrF?

- Nå gleder jeg meg veldig til lytte til Stålsett og lære mer. Vi snakkes etterpå, sa Ulstein, mens han geleidet eks-biskopen gjennom svingdørene.

- Må se på lovverket

Etter det rundt 40 minutters lange møtet var han mer mottakelig for spørsmål.

- Du sitter i en regjering som har et lovverk som gjør at din rådgiver her kanskje skal i fengsel. Hva tenker du om det?

- KrF har ment hele veien at det er viktig se på det lovverket slik at den gruppa får arbeide. Det er ikke noe hemmelighet, sier Ulstein og presiserer samtidig at det ikke er han som uttaler seg på vegne av partiet i saken.

Langet ut

Han omtaler situasjonen Stålsett er i som «spennende og krevende».

- Jeg og KrF har alltid engasjert oss for de papirløse og vil alltid kjempe for dem, sier Ulstein.

Stålsett hadde en klar utfordring til ministeren, og langet ut:

- Vi kan ikke fortsette med de forhold som i dag er diktert av loven. Det dreier som om å ta ansvar for en lov vi ikke bør vedkjenne oss som rettsstat, sier eks-biskopen.

- Ikke her for å tigge

Stålsett sier at han over helga har fått voldsom støtte fra alle verdens hjørner.

- Det er mange som reagerer på at papirløse ikke har mulighet til å vende tilbake til sitt hjemland blir fratatt sin verdighet og at de ikke får mulighet til å arbeide. Lula vil gjerne arbeide Hun er ikke her for å tigge. Hadde hun hatt mulighet, hadde hun reist hjem, men hun kan ikke det. Hun har vært flyktning i 30 år av en grunn, sier han før Ulstein dukket opp.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad varslet Seint søndag kveld, i kjølvannet av Stålsett-saken, at de er for en lovendring slik at flere papirløse kan få arbeidstillatelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media