KLAR FOR REGJERINGSMAKT:  Leder i KrF, Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen (t.v) er nå klare for årets landsmøte i Trondheim. Her er de to under en pressekonferanse tirsdag denne uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KLAR FOR REGJERINGSMAKT: Leder i KrF, Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen (t.v) er nå klare for årets landsmøte i Trondheim. Her er de to under en pressekonferanse tirsdag denne uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Langet ut mot de rødgrønne

Knut Arild Hareide og KrF er klar for valgkamp og ny regjering. Se landsmøtetalen direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide taler nå til sitt landsmøte som er samlet i Trondheim. Velkomsten satte tonen:

Lyset i konferansesalen ble slått av, høy musikk slått på, og seks svartkledde dansere smøg seg inn i lokalet.

- Det er litt av en velkomst en får i KrF når en er pappa, startet Hareide da han entret podiet på Rica Nidelven hotell i Trondheim i formiddag.

Langet ut mot Jens Sentralt i KrF-lederens tale står partiets ønske om å komme i regjering etter høstens stortingsvalg. Endring i familiepolitikken er partiets hovedfokus, i tillegg til mer valgfrihet, mer mangfold, private aktører inn i helse- og samferdsel.

Han er innom alle partiets sentrale saker i talen. KrF vil i regjering for å løfte de eldres sak og sikre de eldres rettigheter.

- To år er gått, verdighetsgarantien er ikke innfridd. Krf går til valg på at eldre skal få den hjelpen de trenger - når de trenger det! Det er det som er verdig eldreomsorg, sa Hareide og lovet at partiet går for å få en egen eldreminister.

Han langet ut mot den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg.

- Det som er problemet er at familiene har mistet valgfrihet og fleksibilitet, at vi som samfunn går mot et sorteringssamfunn, at ideelle institusjoner blir lagt ned - titalls hvert år. At verdighetsgarantien for de eldre ikke er blitt en garanti i praksis. At de har snakket høyt om miljø, men går imot miljøfaglige råd i åtte av ti saker. At de har snakket høyt om å stramme inn skjenketida for å redusere vold og uro i byene, men de har latt hensynet til utelivsnæringa ha forkjøpsrett.

- Det er dette som er problemet med denne regjeringa, sa Hareide og ramset så opp områdene KrF vil endre politikken. Blant annet:

- Vi vil gjenreise familiepolitikken. Mange samlivsbrudd kunne vært unngått hvis det var politisk vilje til å satse mer på samlivskurs og andre forebyggende tiltak.

- Ikke med Frp Hareide kritiserte de rødgrønnes arbeidslivspolitikk.

- 600.000 nordmenn står utenfor arbeidslivet. Regjeringen sa de skulle skape et inkluderende arbeidsliv, men aldri har flere gått på trygd. Det må vi gjøre noe med.

KrF-lederen viste også at det ikke er noe i veien med selvtilliten på vegne av eget parti.

- KrF er livsfarlig for Ap's strategi. Fordi et godt valg for KrF vil sikre landet en regjering med tydelig sentrumsprofil. Med sosial profil. Med fokus på int rettferdighet. Med en offensiv miljøpolitikk. Med en politikk som vil trygge velferden. KrF er ikke tilfreds med å sitte på tribuneplass i nye fire år. Vi vil bidra til å gi dagens regjering avløsning.

Han varslet at det er lite sannsynlig at hans parti går i regjering med FrP:

- En trepartiregjering med KrF, Høyre og Venstre vil være det beste og mest levedyktige alternativet. Med respekt for de store politiske forskjellene som finnes, anser jeg en firepartiregjerings som lite sannsynlig. KrF vil dreie mer av politikken inn mot sentrum enn tilfellet er i dag, sa han.

Uenighet KrF ønsker altså regjeringsskifte sammen med partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Men de tre partiene spriker i pengebruk.
 
Dagbladet har sett på de fire partienes fellesmerknader til perspektivmeldingen om norsk økonomi, som behandles i Stortinget mandag.

Partiene mener landet trenger ny kurs, basert på mangfold og maktspredning. De vil gi familiene større fleksibilitet og valgfrihet i ordninger.

Frivillige organisasjoner skal ha større råderett over egne inntekter. De vil legge om dagens momskompensasjonsordning for frivillig sektor, og mener det offentlige må spille på lag med de frivillige for å bekjempe fattigdom.

De fire partiene mener de rødgrønne har hatt et historisk økonomisk handlingsrom, men at resultatene ikke står i forhold til bevilgningene, og viser til 80 000 flere i helsekø nå enn da Stoltenberg II tiltrådte.

Frp, Høyre, KrF og Venstre vil derfor slippe private og ideelle aktører til i større grad, men de understreker det offentliges ansvar for finansiering og kvalitetssikring i helsevesenet.