Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mellomvalget i USA:

Langet ut mot demokrat i video. Fikk engelsk by på nakken

Det er innspurt i det amerikanske mellomvalget. Og det har vært noen fall på oppløpssida.

VIDEO: Med en politisk reklamevideo som inneholder dette stillbildet, håpte nok republikaneren Nick Stella på litt mediedekning. Men det er mulig at kandidaten ikke så for seg at han skulle få en engelsk kystby på nakken. Foto: Nick Stellas Facebook-side
VIDEO: Med en politisk reklamevideo som inneholder dette stillbildet, håpte nok republikaneren Nick Stella på litt mediedekning. Men det er mulig at kandidaten ikke så for seg at han skulle få en engelsk kystby på nakken. Foto: Nick Stellas Facebook-side Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 06. november går amerikanerne igjen til valgurnene. Denne gangen i det såkalte mellomvalget, hvor det skal velges politikere til alle 435 setene i Representantenes hus og 35 av 100 seter i Senatet - de to kamrene i Kongressen.

Det er mye på spill, og i mange valgdistrikter er det svært jevnt mellom kandidatene.

Blant annet i Illinois' ellevte valgdistrikt. Der er den sittende kongressmannen Bill Foster, fra Det demokratiske partiet, i en tøff kamp mot utfordreren Nick Stella, fra Det republikanske partiet.

Demokraten Foster har imidlertid overtaket. Republikaneren Stella svarte derfor med en politisk reklamevideo som gikk hardt til angrep mot Fosters politikk.

Det førte, av alle ting, til at en engelsk kystby i Essex ble eitrende forbanna på Stella.

«Hjelp president Trump»

Over bildet av et nabolag som ikke akkurat innynder til tilflytting, står det blant annet i videoen:

«Bare du kan stoppe dette fra å bli virkelighet!»

Under står det:

«Hjelp president Trump å holde USA på skinnene og i vekst. En stemme til Foster er en stemme til speaker Pelosi (Nancy Pelosi, toppdemokrat, journ.anm). Vi kan ikke gå tilbake til hustutkastelser, arbeidsledighet og økonomisk nedgang!»

Tekst og bilde ga inntrykk av dette var snakk om en amerikansk by som ble truffet hardt av finanskrisa i 2008. Men byen befinner seg ikke i USA.

TILFLYTTING: Bildet er ikke en spesielt god reklame for den engelske byen. Her er bildet i sin helhet.
TILFLYTTING: Bildet er ikke en spesielt god reklame for den engelske byen. Her er bildet i sin helhet. Vis mer

- Mange i Jaywick er rasende

Byen heter Jaywick, og ligger langs kysten i Essex, nordøst for London. Det gikk ikke lang tid fra Stella la ut videoen på Facebook, til de første reaksjonene fra det britiske øyriket hadde kommet.

Den engelske lokalpolitikeren Paul Honneywood kalte reklamevideoen for «forferdelig» overfor BBC.

- Jeg tror mange i Jaywick er rasende for å ha blitt svertet på denne måten, og det med rette, sier han.

Jaywick-innbyggeren Kevin Humphreys (57) forteller til Daily Mail at han lo da han så bildet på nettet, men ble straks mer skadefro.

- Jeg håper at USA kommer til å se sånn ut, eller verre, etter dette. De fortjener det etter å ha framstilt Jaywick i et så dårlig lys.

«Storbritannias verste by»

Det er en god dose lokalpatriotisme i i svarene fra Jaywick-innbyggerne, men på ett område har de sitt på det rene: Byen ser ikke slik ut lenger.

Bildene er mange år gamle.

Men i både 2010 og i 2015 ble Jaywick kåret til en Storbritannias verste byer, ifølge BBC. Siden har myndighetene investert over 6,5 millioner pund - cirka 70 millioner kroner - i nye veier og avløpssystemer i den lille byen.

Også gata på bildet i videoen ser helt annerledes ut nå, enn den gjorde da bildet ble tatt.

Slettet Facebook-siden

Som følge av britenes raseri, har republikaneren Stella vært nødt til å gå ut og beklage innholdet i videoen.

Han har også slettet Facebook-siden sin, og videoen er derfor ikke lenger å finne der.

Men når noe blir publisert på nettet i 2018, blir det aldri borte.

- Vår intensjon var aldri å sverte byen i bildet, nå identifisert for oss som Jaywick, sier en talsperson for Stellas kampanje, til The Guardian.

- For oss var dette et eksempel som knelte under byrden av dårlig ledelse, som er akkurat det vi i vårt valgdistrikt ønsker å unngå på hvert eneste nivå, sier talspersonen videre.

Republikansk flertall

I dag har Det republikanske partiet flertall i begge kamrene, og styrer dermed USAs føderale lovgivende forsamling. Det gir i alle fall i teorien USAs president Donald Trump enklere dager på jobben.

Det kan endre seg etter mellomvalget.

Den respekterte tallknuseren Nate Silvers analyser på nettstedet FiveThirtyEight.com er skremmende lesning for republikanerne.

Han anslår at det er en 85 prosent sjanse for at demokratene får flertall i Representantenes hus.

I Senatet er historien imidlertid en annen. Der anslår FiveThirtyEight at det bare er 15,2 prosent sjanse for at demokratene får flertall.

Av de 35 setene i Senatet som skal velges, okkuperes 23 av dem nemlig av demokrater i dag. Det demokratiske partiet må derfor vinne alle disse, pluss et par til for å vippe maktbalansen i deres favør. Det ser usannsynlig ut.

Men det er ikke mange seter som skiller demokratene og republikanerne fra hverandre i Senatet. Republikanerne har 51 seter, og demokratene har 47. I tillegg er det to uavhengige kandidater, som i de fleste saker stemmer med demokratene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!