Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langet ut mot godhetstyranniet. Nå blir hun trolig asylminister

- Da må hun møte dette engasjementet på en helt annen måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen får hun trolig ansvaret for asyl- og integreringspolitikken, men det er bare litt over en måned siden det stormet rundt nåværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) i forbindelse med flyktningkrisa.

Da tok hun et oppgjør med det hun betegnet som «godhetstyranniet i Norge».

- Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sa Listhaug til NRK i begynnelsen av november.

Med dette mente hun at de som ønsker en strengere asylpolitikk stemples som «fæle folk», blant annet av Den norske kirke.

- Stemples som fæle
Reaksjonen kom etter debatten rundt at regjeringen i tillegsmeldingen til statsbudsjettet foreslo å omprioritere bistandsmidler til asylsøkerne som kommer til Norge.

- Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk, sa Listhaug til NRK.

I en oppfølgende debatt på Dagsnytt 18, understreket Listaug at hun ikke angret på bruken av ordet «godhetstyranni».

- Jeg har aldri i mitt liv opplevd så mange tilbakemeldinger hvor folk sier «endelig noen som tør å kalle en spade for en spade», sa Listhaug, og la seinere til at «venstresiden i norsk politikk prøver å knuse de som mener noe annet om innvandringspolitikken under hælen».

- Berører alle Samtidig understreket hun at hun også synes synd på flyktningene som kommer til Norge.

- Selvfølgelig gjør jeg det. Det å se nød og lidelse og personer som ikke har det bra, berører alle sammen. Men så er spørsmålet: Hva skal vi gjøre med det?

I morgen får Listhaug trolig ansvar for asyl- og integreringspolitikken i Norge. Dagbladet har fått opplyst at asyl- og integreringsfeltet bli samlet og underlagt en ny statsråd. Det blir Sylvi Listhaug, ifølge Dagbladets kilder.

- Håper hun er lydhør Som eksempel på «godhetstyranniet», trakk Listhaug fram preses Helga Byfuglien.

- Det som har vært, har vært, og hvis hun får dette feltet forventer jeg at hun gjør det en ansvarlig statsråd skal gjøre
på fellesskapets vegne, utifra felles verdier, sier Byfuglien til Dagbladet i dag.

- Samtidig håper jeg at Listhaug vil være lydhør for innspill fra andre som er engasjert innenfor dette feltet, blant annet kirken.

- Avhengig av samarbeid
Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) forventer at Listhaug som asylminister vil møte det frivillige engasjementet på en helt annen måte.

- Når hun får ansvar for asylpolitikken, hvis det blir til det, vil denne jobben i hovedsak framover dreie seg om integrering, fordi tre av fire asylsøkere som har kommet til Norge hittil i år ser ut til å være folk som vil få opphold, sier Austenå til Dagbladet.

Hun presiserer at regjeringen i statsbudsjettet har lagt inn penger til integreringstiltak i asylmottak i regi av frivillige organisasjoner.

- Det er ikke tvil om at Listhaug i arbeidet med integrering av asylsøkere vil være avhengig av samarbeid med både kommuner, sivilsamfunnsorganisasjoner og ulike former for frivillighet. Hvis hun har ambisjoner om å få til dette på en god måte, må hun møte dette engasjementet på en helt annen måte enn å kalle det for et godhetstyranni, sier hun.

Austenå mener samtidig at det er særlig viktig innenfor dette feltet at en statsråd entydig står for regjeringens politikk og forpliktelser overfor Stortinget.

- Da kan hun ikke drive noen form for Frp-markeringspolitikk, sier hun.

Foreslo flyttenekt Dette er ikke første gang Listhaug har kommet med kontroversielle utsagn om asylpolitikk. Da hun var eldrebyråd i Oslo i 2010, foreslo hun at flyktninger som bosettes i en kommune, ikke skal få flytte ut på sju år, med mindre de lærer seg norsk og skaffer seg en jobb.

Dersom de likevel dro fra sin opprinnelige kommune, ville hun frata dem offentlige støtteordninger for å dempe gettotendenser i hovedstaden.

Listhaug er opprinnelig fra Sunnmøre, men var byråd i Oslo i totalt seks år. Deretter gikk hun til en stilling som rådgiver i kommunikasjonsbyrået First House, før hun ble hentet tilbake til politikken da Erna Solberg dannet regjering i 2013.

- Sivs drømmedame Nå synes det klart at Listhaug skal opp og fram i Frp. Dagbladets kommentator Anne Marte Blindheim beskriver Listhaug som en god politiker, «en vestlandsk breial, tøff og uredd superpopulist».

- Sylvi Listhaug er en mer komplett Frp-er enn hele guttegjengen i stortingsgruppa til sammen. Hun er frisk i uttalelsene, men ikke like drøy som Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde eller Carl I. Hagen kan være, mener Blindheim, og skriver videre:

- Siv Jensen har lenge forsøkt å adressere kvinnemangelen i et parti som domineres av menn både i verv og i velgermasse. Før Frps landsstyremøte i slutten av oktober, nevnte Jensen dette som en hovedutfordring for partiet. Sylvi Listhaug er Siv Jensens drømmedame.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media