GIKK HARDT UT: Arbeiderpartiets Martin Kolberg rettet kraftig kritkk mot politet fra Stortingets talerstol under debatten om 22. juli-terroren. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
GIKK HARDT UT: Arbeiderpartiets Martin Kolberg rettet kraftig kritkk mot politet fra Stortingets talerstol under debatten om 22. juli-terroren. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Langet ut mot politiet

Martin Kolberg (Ap), fra Stortingets talerstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tradisjonelt heter det at «Stortinget kjenner bare statsråden» - altså at Stortinget utelukkende forholder seg til statsrådenes konstitusjonelle ansvar, ikke til underliggende departementer eller etater.  

Da Ap's Martin Kolberg (Ap) inntok Stortingets talerstol under stortingsdebatten om beredskapssvikten 22. juli 2011, fravek han den maksimen - og rettet knallhard kritikk direkte mot politiet.
 
Storberget beklaget på det sterkeste - Som daværende justisminister beklager jeg på det aller sterkeste. Jeg tar ansvaret for politiets håndtering 22. juli og at det sviktet på vesentlige punkter, sa Knut Storberget (Ap) da han stilte til kontrollhøring i november.

Kolberg slo fast at den tidligere justisministerens beklagelse var nødvendig og viktig, men uttrykte samtidig tvil om politiet selv har erkjent ansvar.

Han sa at det var påfallende at flere representanter fra politiledelsen under 22.juli-høringene til kontrollkomiteen konsekvent plasserte ansvaret over seg - og da særlig hos Justisdepartementet og justisministeren.

- Derfor vil jeg si, med adresse til alle som har ansvar for beredskap i norsk politi i dag: Komiteen slår enstemmig fast at politiet har et utvetydig ansvar for å avverge terror, slik Stortinget har bestemt, sa han.

At statsministeren har erkjent det overordnende ansvaret, betyr ikke at de underliggende etatene er ansvarløse, forklarte Kolberg.

Den profilerte Ap-politikeren fremmet videre kontrollkomiteens bekymring for hvorvidt politietaten er en «lærende organisasjon».

Han viste til politiets egenevaluering, ledet av det såkalte Sønderland-utvalget, «der det knapt kunne spores kritikk av egen innsats».  

- Jeg er i dag glad for at vi har en politidirektør som erkjenner ansvar, og tydelig viser vilje til nødvendig forandring. Jeg vil si, og jeg tror jeg gjør det på vegne av hele Stortinget: Det vil ikke være noe som helst akspet for at polietaten ikke lærer av 22. juli, den største terror- og kriminelle handling i Norges moderne historie, slo Kolberg fast.

I september i fjor gikk Øystein Mæland overraskende av som politdirektør. Uten forvarsel valgte justisminister Grete Faremo (Ap) å erklære seg inhabil når det gjaldt hans ansettelsesforhold. Noe som ble oppfattet som mistillit mot politidirektøren. Øystein Mæland er personlig venn med statsminister Jens Stoltenberg, og har hatt et langt politisk forhold til Grete Faremo.
 
Etterfølgeren, nåværende politidirektør Odd Reidar Humlegård, har varslet hoderulling i politets toppledelse

- Et politisk ansvar Også kontrollkomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), rettet kritikk mot politiet under debatten. Han viste til at at den utskjelte politmesteren i Norde Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, ikke visste hva han hun skulle gjøre under krisa - og derfor «gikk rundt og lyttet» under krisemøter.

Utøya ligger i Hammers politdistrikt Nordre Buskerud, som får svært hard medfart i 22. juli-kommisjonens rapport; dårlig ledelse, uklare kommandolinjer, dårlig kommunikasjon, beslutningsvegring og manglende lokalkunnskap er bare noen av punktene som pekes på i den omfattende rapporten.

- Vi kan kritisere Sissel Hammer for dette. Men det er samtidig et politisk ansvar å sørge for at ledere i politiet vet hva de skal gjøre. Det er Justisdepartementet og Storberget som har hovedansvaret, sa Anundsen.

- Storberget ville måttet gå av Høyres Per-Kristian Foss viste også til Kolbergs innlegg.  Foss slo fast at selv om 22. juli-kommisjonens rapport beskriver massiv beredskapssvikt «nær sagt over hele linja», betyr ikke det at regjeringens og statsrådenes konstitusjonelle ansvar er svekket.

Fra Stortingets talerstol understreket han at 22. juli-kommisjonen, den såkalte Gjørv-kommisjonen, ikke hadde mandat til å plassere det politiske ansvaret - det er Stortingets oppgave.

- Derfor har vi behanldet saken annerledes enn Gjørv-kommisjonen, sa han.

Han slo fast at dersom Storberget ikke allerede var gått av da Gjørv-kommisjonen la fram sin rapport, ville han måttet gå av da.

PS! Da Ap's parlamentariske leder, Helga Pedersen, inntok talerstolen gjentok hun deler av Kolbergs politikritikk: Selv om regjeringen og statsrådene har det øverste konstitusjonelle ansvaret, betyr ikke det at ledelsen i de underliggende etatene er fritatt fra ansvar, understreket hun.