MARKANT: Boris Nemtsov var en av Russlands mest kjente opposisjonspolitikere. I går kveld ble han skutt og drept midt i Moskva. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / NTB scanpix
MARKANT: Boris Nemtsov var en av Russlands mest kjente opposisjonspolitikere. I går kveld ble han skutt og drept midt i Moskva. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / NTB scanpixVis mer

Langet ut mot Putins «løgnaktige propaganda» og krigen i Ukraina

Boris Nemtsov ble intervjuet bare timer før han ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare timer før han ble skutt og drept i sentrum av Moskva i går kveld, ble Boris Nemtsov (55) intervjuet på russisk radio. Her langet han igjen ut mot det russiske regimet og president Vladmir Putin.

Intervjuet ble gjennomført i forbindelse med en demonstrasjon Nemtsov skulle arrangere i morgen. Nå blir det i stedet en minnemarkering av dødsfallet til den markante, russiske opposisjonspolitikeren.

- Vi har et klart politisk krav: En rask slutt på krigen i Ukraina, sier Nemtsov i intervjuet med radiostasjonen Moskvas Ekko.

La ut video Ifølge den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, planla Nemtsov «om kort tid» å legge fram bevis for Russlands deltakelse i Ukraina-krigen.

- Han sa han ville legge fram overbevisende beviser for at russiske styrker er i Ukraina. Noen var veldig redd for dette og de drepte ham, sa Porosjenko til ukrainsk TV i dag.

I radio-intervjuet sier Nemtsov at han nettopp har lagt ut en video som viser hvordan russisk etterretning var med å storme parlamentet på Krim-halvøya for ett år siden.

HEDRET: Tusener av russere la ned blomster på stedet der opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept i går kveld. Foto: Pavel Golovkin / AP Photo / NTB scanpix
HEDRET: Tusener av russere la ned blomster på stedet der opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept i går kveld. Foto: Pavel Golovkin / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Han sier videre at krigen i Ukraina har vært fatal for Russland.

- Den viktigste grunnen til denne krisen er aggresjon, igjen fulgt av sanksjoner, isolasjon, og at Russland er blitt frarøvet tilgangen til moderne teknologi, sier han.

«Løgnaktig propaganda» Den tidligere visestatsministeren og hans medarrangører ville også demonstrere for store reformer i det politiske systemet i Russland, med reelle, demokratiske valg. Han mener også det russiske folk skjønner at Putins popularitetsrate på 85 prosent er en bløff.

- Vi må få en slutt på sensuren, og den fryktelige, løgnaktige propagandaen som ødelegger tankene til det russiske folk, sier Nemtsin i radiointervjuet.

- Selvfølgelig trenger vi politiske reformer. Selvfølgelig, når all makt er konsentrert på hendene til én person, og denne personen har makta for alltid, vil alt ende i fullstendig katastrofe.

Mange trusler Nemtsov levde ikke lenge nok til å delta i demonstrasjonen. Han ble truffet av seks skudd i ryggen på Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett ved Kreml seint i går kveld.

Han har tidligere mottatt en rekke trusler, og hans mor hadde lenge fryktet for sønnens liv.

SKARP KRITIKER:  Boris Nemtsov var kjent som en uredd og frittalende kritiker av den russiske presidenten Vladmir Putin. Her håndhilser de i juli i 2000. Foto: EPA / ITAR-TASS / NTB scanpix
SKARP KRITIKER: Boris Nemtsov var kjent som en uredd og frittalende kritiker av den russiske presidenten Vladmir Putin. Her håndhilser de i juli i 2000. Foto: EPA / ITAR-TASS / NTB scanpix Vis mer

- Hun er veldig redd for at han (Putin) kan drepe meg i nærmeste framtid på grunn av mine holdninger, og dette, jeg gjentar, dette er ikke en spøk. Hun er et klokt menneske, og hun er veldig redd for dette, har Nemtsov sagt om sin mor.

Fordømmes verden over En rekke verdensledere fordømmer drapet.

Utenriksminister Børge Brende (H) beskriver Nemtsov som en «modig og viktig stemme» for opposisjonen i Russland.

- Drapet på Boris Nemtsov er en tragedie og en uhyrlig voldshandling vi fordømmer på det sterkeste, sier han til NTB.

Europarådets sjef Thorbjørn Jagland sier drapet er «et tegn på hat og intoleranse som utvikles i mange steder i Europa i dag, inkludert i Russland».

To teorier Også fra Frankrike, USA og Tyskland kom det kraftige fordømmelser, mens USAs president Barack Obama ber russiske myndigheter gjøre alt de kan for å finne de ansvarlige for drapet.

President Vladimir Putin var selv raskt ute med å fordømme attentatet mot en av sine skarpeste kritikere og lovet samtidig å personlig sørge for at landets beste etterforskere blir satt på saken.

DREPT: Boris Nemtsov ble truffet av seks skudd da han var på vei over denne broen i går kveld. Foto: Pavel Bednyakov / Reuters / NTB scanpix
DREPT: Boris Nemtsov ble truffet av seks skudd da han var på vei over denne broen i går kveld. Foto: Pavel Bednyakov / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Russisk politi jobber utifra to teorier. Den ene er at Nemtsov ble myrdet for å destabilisere den politiske situasjonen i Russland. Den andre er at drapet var en hevn fra ekstremistiske islamister etter at Nemtsov var en av få i Russland som gikk ut og støttet medarbeiderne i Charlie Hebdo etter massakeren i magasinets redaksjon tidligere i vinter.

- IKKE TIL Å TRO: I det 21. århundre, i 2015, ble en opposisjonsleder er skutt og drept rett utenfor Kremls murer. Det er ikke til tro, sier opposisjonspolitikeren Mikhail Kasianov om drapet på kollegaen Boris Nemtsov. Foto: Alexander Utkin / AFP Photo / NTB scanpix
- IKKE TIL Å TRO: I det 21. århundre, i 2015, ble en opposisjonsleder er skutt og drept rett utenfor Kremls murer. Det er ikke til tro, sier opposisjonspolitikeren Mikhail Kasianov om drapet på kollegaen Boris Nemtsov. Foto: Alexander Utkin / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer