ADVARTE: LO-leder Roar Flåthen advarte mot at Høyre og Frp får makta. Han mener begge partiene har politikk som vil føre til sosial dumping.  Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARTE: LO-leder Roar Flåthen advarte mot at Høyre og Frp får makta. Han mener begge partiene har politikk som vil føre til sosial dumping. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Langet ut mot Siv og Erna

LO-leder Roar Flåthen anklager Frp og Høyre for sosial dumping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Kampen mot sosial dumping har vært en prioritert oppgave for LO og forbundene i mange år. Regjeringen har spilt på lag, og levert alt vi har bedt om av tiltak. Nå venter vi på handlingsplan 3, og har sterke forventninger til Jens. For kampen mot sosial dumping må trappes kraftig opp, sa Flåthen i sin åpningstale til LO-kongressen i formiddag.

Skremt av Høyre - Da er det skremmende å vite at Høyre på sitt landsmøte skal behandle en ny maritim strategi. Det er en strategi for sosial dumping i norske farvann og i petroleumsvirksomheten. Venner, la oss støtte Sjømannsforbundet. La ikke Høyre få flagge i land norske sjøfolk, sa LO-leder Roar Flåthen.

Advarer mot Siv Flåthen advarte også sterkt mot Frp-leder Siv Jensens forslag om offentlig minstelønn.
- De siste dagene har vi hørt sjokkerende eksempler hva som foregår på norske arbeidsplasser. Avsløringene har fått Siv Jensen - på selveste 1.mai - til å gå til angrep på regjeringen for å ikke gjøre nok mot sosial dumping, når det er disse tiltakene som gjør at vi avdekker disse forholdene, sa Flåthen, som gikk kraftig ut mot Frps medisin, nemlig offentlig minstelønn.
- Da blir ikke 60 kroner i timen sosial dumping. Da blir 60 kroner i timen lov, sa Flåthen. Han mener Frps forslag vil legalisere sosial dumping, og bidra til å undergrave det norske systemet med partsbaserte sentrale tarifforhandlinger.

- Borgerlig politikk er trusselen EØS-avtalen blir et tema på kongressen. Kritikere i fagbevegelsen mener den åpner for sosial dumping.
Flåthen sa at høyesterettsdommen i verftssaken viser at det ikke er EØS-avtalen som er den største største trusselen mot tariffavtalene og sjølråderett i arbeidslivspolitikken.
- Det er den borgerlige politikken som er trusselen. Og det viktigste tiltaket mot borgerlig politikk er å stemme på en anen politikk 9. september. Kan vi være enige om det, spurte Flåthen til stor applaus.

A- og B-lag Flåthen sa at høstens valg er et retningsvalg, et valg om hvilket samfunn Norge skal ha. Jeg vil ha et inkluderende og åpet samfunn med like muligheter og rettigheter for alle. Det er et samfunn uten et A- og B-lag i arbeidslivet. Det er et samfunnsom gir folk en anstendig løn å leve av, selv om de blir syke. Det er et samfunn som setter fellesskap foran individualisme, solidaritet foran egoisme, likhet foran økte forskjeller. Skal vi velge Jens for fire nye år, dere? spurte Flåthen, igjen til stor applaus. Statsminister Jens Stolenberg er tilstede på LO-kongressens første dag, og kommer tilbake søndag. Da skal han tale om den politiske situasjonen.