Hillary Clinton i trøbbel

Langet ut mot Trumps tilhengere. Nå angrer hun

Kalte halvparten av Trump-supporterne beklagelige.

BOMMET: Hillary Clinton angrer etter at hun fredag gikk på scenen under en fundraiser i New York og kalte halvparten av Trumps velgere for beklagelige. Foto:  Justin Sullivan/Getty Images/AFP
BOMMET: Hillary Clinton angrer etter at hun fredag gikk på scenen under en fundraiser i New York og kalte halvparten av Trumps velgere for beklagelige. Foto:  Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sparte ikke på kruttet da hun fredag kveld deltok på arrangementet LGBT For Hillary Gala for for å samle inn penger til valgkampen.

- For generalisere grovt, kan du plassere halvparten av Trumps tilhengere i det jeg kaller en kurv av beklagelige. De er rasister, kjønnsdiskriminerende, homofobe, islamofobe, fremmedfiendtlige, sa Clinton og la til:

- Dessverre er det folk som er slik, og Trump har løftet dem opp. Han har gitt en stemme til nettsidene deres, som pleide å ha 11.000 lesere, men som nå har 11 millioner. Han tvitrer og retvitrer støtende, hatefull og ondskapsfull retorikk, sa Clinton under innsamlingen i New York hvor også artistene Barbra Streisand og Rufus Wainright opptrådte.

Uttalelsene førte til massiv kritikk, og flere sammenliknet uttalelsen med tabbene Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og daværende demokratisk presidentkandidat Barack Obama begikk under valgkampfundraisere i henholdsvis 2012 og 2008, skriver CNN.

- Klamrer seg til våpen

Obama havnet i trøbbel da et lydopptak fra et privat arrangement ble offentliggjort våren 2008 midt under den bitre nominasjonskampen.

- Man reiser til en del av disse småbyene i Pennsylvania. Og akkurat som i mange småbyer i Midtvesten er det 25 år siden arbeidsplassene forsvant, og ingen har erstattet dem. Da er det ikke overraskende at de bli blir bitre, klamrer seg til våpen, religion eller motforestillinger mot mennesker som ikke er som dem, sa den daværende Illinois-senatoren i opptaket.

Under et privat arrangement under valgkampen i 2012 hevdet Romney at 47 prosent av amerikanerne var avhengige av trygd og derfor ikke ville stemme på ham uansett. Et lydopptak av uttalelsene skapte masse trøbbel for den republikanske kandidaten.

- Hillary Clinton har nettopp hatt sitt 47-prosentsøyeblikk. For en forferdelig ting hun sa om så mange flotte amerikanere, skriver Trump på Twitter om motkandidatens uttalelser.

SLÅR TILBAKE: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump slår tilbake mot Hillary Clinton etter at hun langet ut mot tilhengerne hans. Foto: REUTERS/Mike Segar
SLÅR TILBAKE: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump slår tilbake mot Hillary Clinton etter at hun langet ut mot tilhengerne hans. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer

- Hillary, de er ikke en kurv av noe som helst. De er amerikanere som fortjener din respekt, sa visepresidentkandidaten til Trump, Mike Pence, under et valgkamparrangement i Washington D.C. lørdag.

- Angrer

Selv angret Clinton raskt på uttalelsene, i alle fall delvis.

- I går kveld var jeg «grovt generaliserende», og det er aldri en god idé. Jeg angrer på at jeg sa «halvparten». Det var feil. Men la oss være tydelige. Det som virkelig er «beklagelig» er at Donald Trump har hyret en viktig forkjemper for den såkalte alternativhøyre-bevegelsen til å drive valgkampen sin, og at David Duke og andre hvit makt-folk ser ham som en forkjemper for deres verdier, sier hun i en uttalelse på Facebook.

Hun varsler også at hun ikke vil slutte å angripe Trumps holdninger.

- Det er beklagelig at Trump har bygget en valgkamp hovedsaklig på fordommer og paranoi, og at han har gitt en nasjonal plattform til hatefulle syn og stemmer, sier Demokratenes presidentkandiat.

Hun nevner blant annet eksemplene hvor Trump har retvitret meldinger fra høyreekstreme, hvordan Trump angrep en dommer i et søksmål mot Trump University fordi dommeren har «meksikansk bakgrunn», og hvordan han kranglet med de muslimske foreldrene til en amerikansk soldat som ble drept i Irak.

Forspranget krymper

- Så jeg vil ikke slutte å rope ut mot fordommer og rasistisk retorikk i denne valgkampen, sier Clinton.

Hun hevder også at hun har stor respekt for mange av dem som støtter Trump.

- Mange av Trumps tilhengere er hardtarbeidende amerikanere, som ikke synes økonomien og det politiske systemet vårt jobber for dem. Jeg vil bringe landet vårt sammen og få økonomien til å arbeide for alle, ikke bare dem på toppen, sier Clinton.

Etter at Demokratenes presidentkandidat fikk en stor ledelse mot Trump på meningsmålingene i begynnelsen av august, har Republikanernes kandidat halt innpå de siste dagene. I august ledet hun med om lag 8 prosentpoeng på Realclearpolitics´ gjennomsnitt av målingene. Nå er dette forspranget krympet til 2,7 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer