TALE: President Donald Trump holder sin årlige tale der han orienterer kongressen om rikets tilstand i USA. Video: AP Vis mer

Donald Trump:

Langet ut under møte før talen

Natt til onsdag taler Donald Trump om rikets tilstand. I forkant har han bedt folk om å høre nøye etter, og lovet at noe vil skje like etter talen.

Nok en gang har president Trump bevist at han er alt annet enn kjedelig. I opptakten til sin andre «State of the union»-tale har han lovet at «noe vil skje etter talen», vært i harnisk under et forberedelsesmøte og delt kallenavnet «Teflon Donald».

I talen - hvor han oppsummerer året som er gått, og forteller hvor veien går videre - er det forventet at han vil ta opp temaer som Mexico-muren og det kommende møtet med Kim Jong-un.

Talen startet klokka 03.00 natt til onsdag, og du kan se den direkte på Dagbladet.

Unntakstilstand

Under en pressekonferanse mandag ble han spurt om han også forventer å erklære nasjonal unntakstilstand for å presse gjennom en budsjettavtale.

- Jeg ønsker ikke å kommentere det, men du får høre talen også får du se hva som skjer like etter, sa han ifølge CNN og la til at «å erklære unntakstilstand vil hjelpe prosessen».

Som kjent krever Trump 40 milliarder kroner til finansiering av muren, noe som nylig ledet nasjonen inn i en 35 dager lang «shutdown». I slutten av januar ble det imidlertid enighet om en midlertidig budsjettavtale som varer fram til 15. februar.

- Hør nøye etter

- Jeg tror det er gode sjanser for at vi kommer til å erklære nasjonal unntakstilstand, men vi vil samtidig bygge en mur. Vi bygger mye mur, men jeg kan gjøre det mye raskere på den andre måten, sa han og la til:

- Vel, jeg sier at dere må høre nøye etter under talen min. Jeg tror dere vil bli svært underholdt.

Langet ut

Tirsdag, norsk tid, møtte Trump til et forberedelsesmøte sammen med 20 republikanere som er tett på Trump-administrasjonen. Men plutselig skal han ha holdt en fem minutter lang opphetet monolog, ifølge Politico.

Etter å ha hilst på flere støttespillere i rommet, langet han ut mot guvernør Ralph Northams nylige uttalelser om seinaborter, opplyser kilder til avisa.

Northam er demokrat og guvernør i delstaten Virginia, og i forrige uke støttet han et direktiv for mer liberal lovgivning rundt seinaborter ved komplikasjoner under graviditeten eller ved alvorlige misdannelser hos fostre.

Vil male muren svart

Kommentarene ble møtt med stor forargelse, ifølge CNN.

«I selskap av flere konservative lederskikkelser, undret Trump seg om folkevalgte virkelig inkluderte allerede fødte spedbarn som en del av debatten om seinaborter. Monologen etterlot møtedeltakerne med et inntrykk av at Trump så på Northams kommentarer som opprørende, og situasjonen som guvernøren beskrev som sidestilt med drap», skriver avisa.

Under samme møte skal Trump også ha foreslått å male deler av Mexico-muren svart for å avskrekke ulovlige innvandrere fra å krysse grensa.

«Teflon Donald»

Den siste i en rekke merkverdige hendelser i forkant av talen, er en Twitter-melding Trump publiserte bare timer før talen.

- Ser fram til i kveld! skrev han og la til et skjermbilde hvor han tilsynelatende gjør narr av at han ble kalt «Teflon Donald» i en Politico-artikkel.

Utdrag fra talen

- Medlemmer av Kongressen, rikets tilstand er sterk, sier Trump.

Donald Trump anerkjente astronauten Buzz Aldrin, som er til stede som tilskuer.

- I 2019 feirer vi at det er 50 år siden modige, unge piloter fløy en kvart million miles ut i verdensrommet for å plante det amerikanske flagget på månen. Et halvt århundre seinere har vi fått selskap av en av Apollo 11-astronautene som plantet flagget - Buzz Aldrin.

Trump taler også for å nekte politikk som inneholder hevn, motstand og straff.

- Vi må nekte politikk av hevn, motstand og straff - og omfavne det uendelige potensialet av samarbeid, kompromiss og felles goder.

Mexico-muren

Trump sier at både Demokratene og Republikanerne må samarbeide for å konfrontere en «hastende nasjonal krise».

- Kongressen har ti dager igjen til å bli enige om en budsjettavtale som vil finansiere myndighetene, beskytte hjemlandet vårt og sikre grensa.

- Trump-administrasjonens forslag til Kongressen inneholder humanitær assistanse, mer politistyrker, narkotika detektorer ved grensa, stenging av smutthull som gir mulighet til smugling av barn og planer om en mur som vil sikre grensa, sier Trump.

- I fortida har flere i dette rommet stemt for en mur, men en ordentlig mur ble aldri bygget. Jeg vil få den bygget!

Nord-Korea

Videre skryter han av arbeidet med det diplomatiske samarbeidet på Koreahalvøya.

- Våre gisler har kommet hjem, testing av atomvåpen har stanset og det har ikke blitt avfyrt en missil på 15 måneder, sier Trump og følger opp:

- Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en gigantisk krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept, sier han og opplyser at han vil møte Kim Jong-un 27 eller 28 februar i Vietnam.