Tross valutatap: Swix-sjef Ulf Bjerknes er fornøyd med fjoråret, selv om selskapet tapte millioner på valuta. Foto: Jørgen Hyvang / Finansavisen
Tross valutatap: Swix-sjef Ulf Bjerknes er fornøyd med fjoråret, selv om selskapet tapte millioner på valuta. Foto: Jørgen Hyvang / FinansavisenVis mer

Langrennskjempe tapte 40 millioner på valuta

Swix Sport ble i fjor tatt på senga av dollarkursen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Swix Sport hadde i fjor over halvparten av omsetningen i utlandet, men overskuddet ble slukt av valutamonsteret, skriver Finansavisen.

- Hvor rart det enn høres ut, er jeg fornøyd med det vi leverte i fjor, sier Swix-sjef Ulf Bjerknes til avisen.

For å gi offentligheten et riktigere bilde av økonomien i sportsutstyrsleverandøren, har selskapet bestemt seg for å levere regnskap for hele konsernet. Det viser at Swix i fjor omsatte for 917 millioner kroner, og at resultatet endte på 34,4 millioner kroner før skatt.

Valutakurs - Normalt sett skulle det vært et veldig godt år, men vi tapte mer enn 40 millioner kroner på valuta, sier Bjerknes til Finansavisen.

De siste to årene har den økte dollarkursen skapt problemer for Swix og alle andre norsk sportsleverandører. At valutakursene svinger er selskapene vant til, men denne gangen ble de fleste ifølge avisen tatt litt på senga av styrken og hastigheten.

- Det er hastigheten på skiftet som har tatt markedet. Det er lett å tro man er god når dollaren er på 6 kroner, sier økonomidirektør Kjell Magne Sunde i Swix.

Milde vintre I tillegg til valuta er selskapet ifølge avisen også sårbare for milde vintre. For å balansere porteføljen ytterligere kjøpte Swix i fjor det norske sykkelmerket Hard Rocx, som har en omsetning på rundt 44 millioner kroner.

- Hvis alt går etter planen så passerer vi en milliard kroner i omsetning i 2016. Det er garantert ett marked som får en god vinter, men det er også ett marked som får en dårligere vinter, tror Sunde.

Ifølge Finansavisen viser den geografiske fordelingen av omsetningen i Swix at resten av verden nå er blitt større enn Norge. Hjemmemarkedet sto i fjor for 430 millioner kroner, EU-landene for 250 millioner kroner, USA og Canada for 117 millioner kroner, Japan 24 millioner kroner og andre land, blant annet Sveits, 88 millioner kroner.

Flere nyheter: Mistet troen på skismørning
Papirtap på 320 mill., men kommenterer ikke «børsuro»
Northug kan dra inn 15 mill.