Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langsiktighet er ingen garanti for aksje-suksess

En verdiorientert, diversifisert tilnærming øker imidlertid sjansene for å gjøre det bra som langsiktig investor, ifølge tre eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Adm. direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF), porteføljestrateg Stein Svalestad i Skagen Fondene og partner Morten Astrup i Storm Capital viser til Nikkei-indeksens elendige utvikling siden andre halvdel av 1980-tallet. Den voldsomme nedturen skyldtes den tidens spektakulære børsboble; japanske aksjer ble rett og slett for dyre.

- Hvilken pris en betaler i dag og hvilken underliggende vekst som er priset inn er helt avgjørende for avkastningen på aksjer, erklærer Svalestad overfor Finansavisen.

- På et punkt blir prisingen for høy, uten at det er enkelt å si noe generelt om hvor dette punktet er.

Lange tidsserier fra USA viser så gar at lavt prisede aksjer - basert på egenkapital, omsetning og inntjening - oftest slår markedet.

Til tider er det motsatte likevel tilfellet: I de siste ti årene, for eksempel, har børsindeksen S&P 500 Verdi gitt en årlig snittavkastning på bare 1,9 prosent - to prosentpoeng mindre enn de generelt «dyrere» aksjene i S&P 500.

Fast sparebeløp Selv om langsiktighet ikke er en garanti for suksess, har VFF lenge talt varmt om faste månedlige sparebeløp som skytes inn i verdipapirfond, skriver Finansavisen.

Dermed kjøper man automatisk fondsandeler, når disse har falt i verdi, og mindre, når de har steget og er «dyrere.»

- De aller fleste har forhåpentligvis litt penger til overs for sparing hver måned, etter at alle nødvendige utgifter til livsopphold er dekket, sier Zakariassen til Finansavisen.

- For folk flest er derfor månedlig sparing stikkordet.

Flere nyheter Børsuro ga rekordinteresse for aksjer
- Kjøp disse åtte aksjene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media