IKKE REALISTISK: - Måltallet (2.300) var bortenfor det som var realistisk for inneværende år, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Aftenposten.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
IKKE REALISTISK: - Måltallet (2.300) var bortenfor det som var realistisk for inneværende år, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Aftenposten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Langt færre enn planlagt reiste frivillig fra Norge

Regjeringen hadde mål om at 2.300 asylsøkere med avslag skulle forlate Norge frivillig i 2015. Under halvparten har reist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 1.016 asylsøkere med avslag reiste fra Norge med såkalt assistert retur i løpet av fjoråret, skriver Aftenposten.

- Måltallet (2.300) var bortenfor det som var realistisk for inneværende år, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) til avisen. Han mener den viktigste grunnen til at målet ikke er nådd, er at målgruppen for frivillig retur er redusert. I tillegg har mange av de aktuelle personene bodd på asylmottak i mange år og er vanskelige å motivere til frivillig retur.

For 2016 er regjeringens mål at minst 1.600 mennesker som har fått asylsøknadene sine avslått, skal reise frivillig fra Norge. Forfang tror antallet vil øke i år, men sier det er vanskelig å si om 1.600 er realistisk.

- Internt her i huset har jeg oversatt det måltallet til «flest mulig» assisterte returer. 1.600 kan være for høyt, men det kan også meget vel være for lavt. Jeg har ikke tenkt at vi skal stoppe innsatsen hvis vi når 1.600, sier Forfang.

Ved utgangen av november var det 2.556 utreisepliktige personer i norske asylmottak.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram