Langt færre hjerteinfarkter etter røykeforbud

Ned med 45 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forbudet mot røyking på utesteder, arbeidsplasser og offentlige steder har redusert antall hjerteinfarkter med 45 prosent på tre år.

En amerikansk undersøkelse viser at offentlig røykeforbud har en svært positiv effekt på folks helse, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen viser blant annet at antall pasienter som ble innlagt med hjerteinfarkt i et område i USA som hadde innført totalt røykeforbud på arbeidsplasser, ved utesteder og i offentlig bygninger, sank med 27 prosent når man sammenlignet antallet 18 måneder etter at røykeforbudet ble innført mot antallet 18 måneder før det ble innført.

En ny måling 18 måneder senere viste at antallet hjerteinfarkter fortsatte å falle med 19 prosent. En tilsvarende nedgang ble ikke funnet i områder som ikke hadde innført røykeforbud.

Forskerne bak rapporten mener effekten først og fremst skyldes at ikke-røykere slipper unna passiv røyking, men også at røykere røyker mindre med et forbud.

- Det er ingen grunn til å tro at disse resultatene ikke ville vært de samme i Norge, sier professor Grethe Tekk ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitet i Bergen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer