Coronaviruset

Langt færre innlagt med hjertetrøbbel

Coronapandemien kan også ha gitt positive helseutslag. Langt færre er blitt lagt inn med akutt hjerteinfarkt i Norge og i andre europeiske land, viser ny forskning.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-Cov-2 se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-Cov-2 se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Vi har sett samme trend i mange land, også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Covid-19-pandemien har rammet en hel verden, og fra mars 2020 valgte de fleste europeiske land, i et forsøk på å få kontroll over smittespredningen, å stenge ned store deler av samfunnet.

Nå viser to ferske studier at dette kan ha gitt en annen viktig helsegevinst.

I perioden med hygienetiltak og regler for sosial distansering har antall sykehusinnleggelser på grunn av alvorlig hjertetrøbbel gått kraftig ned.

Den ene studien, nylig publisert i Scandinavian Cardiovascular Journal, omfatter også situasjonen i Norge.

INNLAGTE: 23 coronapasienter er innlagt på sykehus. Det er sju flere enn fredag og det høyeste antall innlagte siden begynnelsen av juni. Vis mer

32 prosent ned

- Nedgang i hjerteinfarkt under starten av covid-19-pandemien har en sett over store deler av verden, sier fagansvarlig overlege Geir Øystein Andersen ved Hjertemedisinsk intensiv og overvåkning på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Han er en av artikkelforfatterne i den ferske studien.

FORSKER: Fagansvarlig overlege Geir Øystein Andersen. Foto: Oslo universitetssykehus
FORSKER: Fagansvarlig overlege Geir Øystein Andersen. Foto: Oslo universitetssykehus Vis mer

Forskerne har undersøkt forekomsten av alvorlig akutt hjerteinfarkt ved fem medisinske sentre i Finland, Danmark, Norge og Latvia i perioden januar, februar og mars i 2020, sammenliknet med samme periode i åra 2017 til 2019.

I løpet av 2017-2019 var det i årets tre første måneder ingen markante forskjeller å se i forekomsten av alvorlig akutt hjerteinfarkt, men etter pandeminedstengningen i mars, stuper tallene.

I gjennomsnitt finner forskerne en nedgang i sykehusinnleggelser etter akutt hjerteinfarkt på 32 prosent i mars.

- Vi har mellom 7-800 slike «blålys»-infarkter i året. Det er de mest alvorlige infarktene som tas imot akutt til utblokking av tette kransårer. Pasientene kommer med blålys langs landeveien eller med helikopter og går rett på operasjonsbordet hele døgnet 365 dager i året. Jeg har registrert tall på dette hos oss de siste 15 åra, og har aldri tidligere sett et slikt brått fall, sier Andersen.

I mars 2020 ble 37 pasienter lagt inn med alvorlig akutt hjerteinfarkt i Oslo. Mellom 2017 og 2019 var snittet for mars 61 tilfeller.

Forskerne har analysert tall fra Oulu og Helsinki i Finland, Aalborg i Danmark, Oslo i Norge og Riga i Latvia.

Til sammen omfatter studien 2552 tilfeller av alvorlig akutt hjerteinfarkt i årets tre første måneder fra 2017 til 2020, deriblant 717 tilfeller i Oslo.

ADVARER: Statsminister Boris Johnson forteller at det er liten tvil om at det kommer en ny bølge med coronasmitte i Storbritannia. Video: AP Vis mer

Mulige årsaker

Forskerne peker på flere mulige forklaringer til at forekomsten av alvorlig hjertetrøbbel har gått betydelig ned etter innføringen av strenge coronatiltak.

De viser til at et flertall av befolkningen har vært isolert og arbeidet hjemmefra. Derfor kan redusert arbeidsstress være en av årsakene. På den annen side, påpeker forskerne at covid-19-situasjonen kan være stressende i seg selv.

Forskerne mener det også finnes en mulighet at enkelte pasienter kan ha nølt med å kontakte helsevesenet på grunn av smittefrykt, men de mener det er mindre sannsynlig siden de har undersøkt alvorlig hjertelidelse med uttalte symptomer.

- Pasientene har vanligvis såpass sterke smerter at jeg har liten tro på at forklaringen i Norge er redsel for covid-19 smitte på sykehuset eller under transport, sier Geir Øystein Andersen.

Forskerne har mer tro på at god håndhygiene og sosiale distanseringstiltak har ført med seg mindre betennelsestilstand i kroppen, noe som igjen fører til færre tilfeller av alvorlig akutt hjerteinfarkt.

De viser til at vanlig sesonginfluensa har vist seg å kunne utløse akutt hjerteinfarkt i noen pasienter.

Dermed mener forskerne at risikopasienter kan ha nytte av å opprettholde god håndhygiene og sosial distansering også etter covid-19-pandemien.

- Noen sikker forklaring på nedgangen i hjerteinfarkt har vi ikke. Det er mulig at smitteverntiltak har redusert forekomsten av vanlige luftveisinfeksjoner og at dette kan ha bidratt, for vi vet i dag at inflammasjon eller betennelse spiller en viktig rolle i utviklingen av forsnevringer i hjertets kransårer og for det akutte hjerteinfarktet. Jeg tror likevel at hovedårsaken er at folk tok det mer med ro, reiste mindre, opplevde mindre stress og holdt seg mer hjemme, sier Andersen.

FORBEREDER SEG: Spanske militærtelt ble fredag satt opp ved Gomez Ulla militære sykehus for å håndtere en ny bølge covid-19-pasienter i Madrid. Det er fire måneder etter at de samme teltene ble tatt ned. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Vis mer

Fransk studie

Nærmest tilsvarende funn er gjort i en ny fransk studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet,

Studien omfatter 1167 pasienter innlagt med akutt hjerteinfarkt mellom 17. februar og 12. april 2020.

Forskerne fant en betydelig reduksjon i sykehusinnleggelser blant pasienter med hjerteinfarkt rett før og etter nedstengningen i Frankrike.

For pasienter med alvorlig hjerteinfarkt var nedgangen på 24 prosent, mens reduksjonen i innleggelser for pasienter med mindre alvorlig hjerteinfarkt var på 35 prosent, skriver artikkelforfatterne.

- Sett samme trend

Nedgangen i innleggelser synes å være uavhengig av regional smittespredning, men mer markert for eldre pasienter.

Forskerne påpeker at deres resultater stemmer godt overens med tidligere funn i USA og Italia.

«I studien vår var nedgangen i sykehusinnleggelser større hos pasienter i alderen 80 år eller eldre enn hos yngre pasienter», skriver forskerne.

Helsedirektoratet er godt kjent med dette fenomenet.

- Det spekuleres i om fraværet av infeksjonssykdommer generelt, og influensa spesielt, bidrar til en mindre belastning på kroppen i form av betennelsesprosesser som man typisk ser ved infeksjoner. Dette kan virke gunstig på andre sykdommer der betennelse er en vesentlig faktor, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Mindre stress

Han viser til at det er også rapportert om lavere forekomst av premature fødsler i flere land.

- Dette kan muligens ha liknende årsaker, men også mindre stress og en roligere hverdag kan spille inn på nedgangen i både premature fødsler og akutt hjerte- og karsykdom, sier Nakstad og legger til:

- Selv om kunnskapen om disse tingene fortsatt er mangelfull, tror vi dette er noe av det som vil bli godt beskrevet i flere forskningsstudier de nærmeste månedene.

Ifølge de franske forskerne er ikke nedgangen i hjerteinnleggelser under covid-19-pandemien bare en gladnyhet, selv om resultatene peker i retning av en reell nedgang i hjertetrøbbel.

- VENT: Lege og Oxford-professor Carl Heneghan mener det beste tidspunktet å innføre nye coronarestriksjoner i Storbritannia på er rundt julefeiringen og ikke nå, melder Sky News. Vis mer

Covid-19-frykt

Forskerne peker på at det også er pasienter, kanskje særlig blant de eldre, som har vegret seg for å oppsøke sykehus i frykt for coronasmitte.

Forskerne viser til at det er blitt observert en økning i hjertestans utenfor sykehus under Covid-19-pandemien.

«Det er imidlertid bemerkelsesverdig at økningen i hjertestans utenfor sykehus i Paris var begrenset til de første to ukene etter nedstengningen, mens nedgangen i innleggelser for akutte hjerteinfarkt forble konstant over fire uker i alle regioner, inkludert Paris-området», skriver forskerne.

Forskerne påpeker også at mindre luftforurensning, som følge av nedstengningen, kan ha bidratt til reduksjonen i sykehusinnleggelser som følge av hjertesykdom.

Redusert stressnivå etter nedstengning trekkes også fram som noe som kan ha bidratt til en reell reduksjon i antall akutte hjerteinfarkt.

I motsetning til det som framkommer i den franske Lancet-studien, var det ingen økning i hjertestans utenfor sykehus i Oslo under pandeminedstengningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer