Coronaviruset

Langt færre innlagt med hjertetrøbbel

Coronapandemien kan også ha gitt positive helseutslag. Langt færre er blitt lagt inn med akutt hjerteinfarkt i Norge og i andre europeiske land, viser ny forskning.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-Cov-2 se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-Cov-2 se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har sett samme trend i mange land, også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Covid-19-pandemien har rammet en hel verden, og fra mars 2020 valgte de fleste europeiske land, i et forsøk på å få kontroll over smittespredningen, å stenge ned store deler av samfunnet.

Nå viser to ferske studier at dette kan ha gitt en annen viktig helsegevinst.

I perioden med hygienetiltak og regler for sosial distansering har antall sykehusinnleggelser på grunn av alvorlig hjertetrøbbel gått kraftig ned.

Den ene studien, nylig publisert i Scandinavian Cardiovascular Journal, omfatter også situasjonen i Norge.

32 prosent ned

- Nedgang i hjerteinfarkt under starten av covid-19-pandemien har en sett over store deler av verden, sier fagansvarlig overlege Geir Øystein Andersen ved Hjertemedisinsk intensiv og overvåkning på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Han er en av artikkelforfatterne i den ferske studien.

Forskerne har undersøkt forekomsten av alvorlig akutt hjerteinfarkt ved fem medisinske sentre i Finland, Danmark, Norge og Latvia i perioden januar, februar og mars i 2020, sammenliknet med samme periode i åra 2017 til 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer