Langt fra ord til handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Samtalene mellom israelske og palestinske ledere i Oslo har brakt forhandlingene betydelig framover med sikte på en avtale, sier ambassadør Terje Rød-Larsen. Problemet er bare at samtalene så mange ganger tidligere skal ha brakt forhandlingene «betydelig framover» at man lurer på hvordan det kan ha gått fem år uten at Oslo-avtalen er satt ut i livet. Kanskje ble det stilt for store forventninger til femårsmarkeringen for Oslo-avtalen. Ingen med kjennskap til israelsk politikk kunne vel tro at statsminister Benjamin Netanyahu ville la sine utsendinger forhandle fram en avtale på et møte i Oslo der hans gamle politiske rival, Shimon Peres, var en av hedersgjestene.
  • Mens Yassir Arafat og lederen for den israelske delegasjonen, Meir Sheetrit, uttrykte forsiktig optimisme i Oslo, var statsminister Benjamin Netanyahu på et overraskende besøk i Hebron der han kunngjorde at regjeringen vil bygge nye bosettinger for de 450 jødene i en by med 130000 palestinske innbyggere. Hebron eksploderte tirsdag i nye opptøyer, og Arafat kalte Netanyahus nybyggerprogram en krenkelse av inngåtte avtaler.
  • Kontrasten mellom forhandlingene som pågikk i Oslo og opptøyene i Hebron viser hvor langt det er fra ord til handling i den fastlåste fredsprosessen. Forhandlerne kan sikkert rydde av veien en del problemer, men det er statsminister Netanyahu og hans Likud-regjering som skal godkjenne avtalen og gjennomføre tilbaketrekkingen av israelske soldater. Høyresiden i Likud-alliansen truer med å velte regjeringen dersom Netanyahu går med på tilbaketrekking nå, og med en arbeidsledighet på over ni prosent ønsker ikke statsministeren en krise som kan utløse nyvalg.
  • Så lenge Netanyahu ikke er utsatt for større amerikansk og internasjonalt press enn i dag, kan han trolig fortsette treneringen av fredsprosessen. På kort sikt svekker det bare Arafat. På lang sikt kan det få katastrofale følger å behandle fredsprosessen som et annenrangs innerikspolitisk problem i Israel.