Langt fram for Kerry

De slåss om velgere. Men det er delegater de vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Primærvalgene er over i ni delstater og John Kerry utropes til vinner av stadig flere forståsegpåere. Men han har bare 244 delegater.

Delegater? Ja, det er nettopp hva velgerne utpeker, enten det skjer i nominasjonsvalg ved stemmeurner, eller på partimøter i et fåtall av de 50 delstatene. Hovedstaden Washington D.C. stemmer også, men er jo ikke stat.

Delegatene kommer sammen på partienes landsmøter, der republikanernes og demokratenes presidentkandidater utpekes.

Det trengs 2.161 delegater for å bli demokratenes kandidat. Kerry mangler altså 1.917.

Regnestykke

Av de 4.321 utsendingene som skal samles på partiets landsmøte i Boston 26. juli, er forøvrig 801 såkalte 'superdelegater'. Det vil si at de ikke er bundet av primærvalgene i delstatene de kommer fra, men kan stemme fritt.

Delegater til nå

  • Kerry 244
  • Dean 121
  • Edwards 102
  • Clark 79
  • Lieberman 25 (trakk seg 4.2.)
  • Sharpton 5
  • Kucinich 2
  • Gephardt 0 (ute)
  • Braun 0 (ute)

Størrelsen på delstatenes delegasjoner er avgjort av en komplisert brøk der antall medlemmer i valgmannskollegiet som formelt utpeker USAs president etter valget første tirsdag i november, veies mot delstatspartiets styrke i de tre siste presidentvalgene.

Det republikanske parti har gjennomgående primærvalg der vinneren i en delstat får alle delegatene derfra. Men demokratene har etter reformene som fulgte Vietnam-krigen og det voldsomt omstridte landsmøtet i Chicago i 1968, hatt proposjonale valg. Dermed kan flere kandidater erobre delegater fra samme delstat.

Avhoppere

Delegatene som er bundet til å stemme på en bestemt kandidat, utgjør rundt halvparten av utsendingene til landsmøtet. Den andre halvparten er sammensatt av partibosser, tillitsvalgte og frie delstatsutsendinger, de såkalte superdelegatene.

Deres andel av delegasjonene varierer fra 12 prosent i Ohio til hele 59 prosent i hovedstaden.

Når en kandidat må bite skuffelsen i seg og trekker seg fra nominasjonskampen, har han eller hun en viss innflytelse på hvordan delegatene vedkommende skaffet seg, skal stemme på landsmøtet. Delstatspartiet er også med på å instruere disse.

Kilde: CNN.

Her ser du status i delegatkampen.

UBESTRIDT: Når landsmøtet settes, er alt avgjort. Her klemmer Al Gore datteren Karenna før han velsignes av delegatene i Los Angeles i august 2000.