Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppsiktsvekkende arkeologisk funn:

Langt inne i den tette jungelen dukket det plutselig opp flere titalls ukjente byer

- For å være helt ærlig, så snur dette opp ned på alt, sier professor.

GIGANTFUNN: Laserteknologien avdekket tusenvis av bygninger, veier og andre konstruksjoner skapt av Mayasivilisasjonen. Her ser man deler av funnet som ble gjort ved bruk av laserteknologi. Grafikk/foto: AP
GIGANTFUNN: Laserteknologien avdekket tusenvis av bygninger, veier og andre konstruksjoner skapt av Mayasivilisasjonen. Her ser man deler av funnet som ble gjort ved bruk av laserteknologi. Grafikk/foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om det er tegnet detaljerte kart for store deler av verden, dukker fremdeles oppsiktsvekkende funn opp med jevne mellomrom. I midten av januar ble verdens lengste undervannsgrotte oppdaget i Mexico.

Nå har imidlertid nok en historisk oppdagelse blitt gjort, denne gang i jungelen i nabolandet Guatemala.

Flere titalls byer

Totalt dreier funnet seg om nærmere 60 000 forskjellige veier, hus, palasser og andre bygninger som tilhørte Maya-folket i Petén-regionen nord i landet.

Ut ifra de nylige oppdagelsene har arkeologene også klart å kartlegge det som skal ha vært flere titalls byer.

- Fra vi så det første glimtet av resultatene, så visste vi at dette ville være noe stort. Og for å være helt ærlig, så snur dette opp ned på alt. Det endrer hele fagfeltet vårt, sier assisterende professor i antropologi ved Ithaca College, Thomas Garrison, til CNN.

Han er en av dem som har spesialisert seg på laserteknologien LiDAR, som ble brukt under kartleggingen av det 2100 kvadratkilometer store området i den guatemalske jungelen. Ved å sende ut laserstråler fra et fly og registrere hvor lang tid disse bruker på å kastes tilbake til flyet, kan man få fram variasjoner i terrenget som undersøkes.

På den måten ble det, i tillegg til de topografiske variasjonene, oppdaget bygninger og andre menneskeskapte konstruksjoner i den tette jungelen.

- Teknologien har i dette tilfellet avslørt at hele denne regionen var et nettverk av byer. Både skalaen og populasjonen i området har tidligere vært kraftig undervurdert, sier Garrison til National Geographic, som først omtalte funnet.

- Mer av alt

I tillegg til å være oppsiktsvekkende, kan funnet nå endre hele forståelsen av hvordan sivilisasjonen som nådde sin topp for omkring 1200 år siden fungerte.

- Vi ser nå at det er mer av alt, og at skalaen er mye større. I et gitt område er det flere bygninger, flere kanaler og flere konstruksjoner enn vi forventet, sier Marcello Canuto fra Tulane University i New Orleans til CNN.

MER: Flere av bygningene Mayasivilisasjonen satte opp er tidligere oppdaget. Nå viser det seg imidlertid at omfanget er langt større enn hva man har trodd. Foto: AP
MER: Flere av bygningene Mayasivilisasjonen satte opp er tidligere oppdaget. Nå viser det seg imidlertid at omfanget er langt større enn hva man har trodd. Foto: AP Vis mer

I mer enn 30 år har han drevet med arkeologisk arbeid i områdene hvor Mayafolket bodde. De ferske funnene gjør at han nå tror det bodde så mye som ti millioner mennesker i det som betegnes som Mayafolkets lavlandsområder i Guatemala og Mexico.

Det er dobbelt så mange som arkeologer tidligere har antatt.

- De siste hundre årene har det vært en bred enighet om at tropene var et dårlig sted for sivilisasjoner på grunn av klimaet. Man har derfor alltid trodd at Mayafolket var en liten populasjon uten infrastruktur, og at de heller var små og uavhengige byer som ikke hadde noe særlig med hverandre å gjøre. Disse funnene viser at dette rett og slett ikke stemmer, sier Canuto til National Geographic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!