- Langt mer ødeleggende enn corona

FNs generalsekretær mener verdens ledere må erklære krisetilstand for å redde klimaet. Storbritannias statsminister Boris Johnson advarer om at klimakrisa «er langt mer ødeleggende enn coronaviruset».

KLIMA: Verdens ledere må erklære krisetilstand for å redde klimaet sier FNs generalsekretær. Her et isfjell som løsner i Antarktis i fjor. Foto: Reuters/NTB.
KLIMA: Verdens ledere må erklære krisetilstand for å redde klimaet sier FNs generalsekretær. Her et isfjell som løsner i Antarktis i fjor. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens største utslippsnasjon Kina presenterte et begrenset sett med nye ambisjoner innenfor grønn energi på lørdagens digitale klimatoppmøte. Over 70 stats- og regjeringssjefer talte, blant dem Erna Solberg.

Donald Trump, som har meldt USA ut av Parisavtalen, var ikke til stede. Men Joe Biden har lovet å slutte USA til avtalen 20. januar og arrangere sitt eget klimatoppmøte i løpet av sine første 100 dager som president. Det er «ingen tid å miste», sa Biden i en uttalelse før toppmøtet.

- Velkommen tilbake, velkommen hjem! sa Frankrikes president Emmanuel Macron på engelsk i sin tale til Climate Ambition Summit, som FN arrangerte sammen med Frankrike og Storbritannia.

«Dramatisk krise»

Blant landene som ikke ble invitert til å tale, var Brasil og Australia, som begge beskyldes for å ignorere klimakrisen.

- Hvis vi ikke endrer kurs, kan vi være på vei mot en katastrofal temperaturstigning på over 3 grader i dette århundret, sa FN-sjef António Guterres og spurte om noen fortsatt kan benekte at vi står overfor en dramatisk krise.

Dagens klimaforpliktelser er langt fra er nok til å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer