IKKE TØMT: Skipet Full City ligger fortsatt ved Såstein i Langesund. Foto: Torbjørn Berg.
IKKE TØMT: Skipet Full City ligger fortsatt ved Såstein i Langesund. Foto: Torbjørn Berg.Vis mer

- Langt mindre skader enn først antatt

Men havaristen utgjør en stor risikofaktor og mange fugler er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Skadene etter oljekatastrofen i Langesund er langt mindre enn først antatt, sier havnedirektør og innsatsleder i Telemark, Finn Flogstad, på en pressekonferanse i dag.

Massiv fugledød
Likevel har oljen ifølge Norsk ornitologisk forening tatt livet av minst 153 fugl. Ornitologene har estimert at 20 prosent av sjøfuglene i Bamble er oljeskadd. I Kragerø ca ti prosent. 65 fugl er brakt inn til behandling ved fuglesykehuset i Langesund havn.

Bamble kommune, i Langesund og Såstein der havariet skjedde, er situasjonen i fjæresteinene fortsatt alvorlig. Men det er mindre olje nedover kysten mot Kragerø og Portør. Ute på havet er det ikke mer olje å hente, og profesjonelle mannskaper blir permittert.

 GLAD: Innsatsleder Finn Flogstad er glad for at situasjonen er bedre enn fryktet. Foto: Per Flåthe.
GLAD: Innsatsleder Finn Flogstad er glad for at situasjonen er bedre enn fryktet. Foto: Per Flåthe. Vis mer

Skipet kan lekke mer
- Vi begynner å dimitere den svenske kystvakta, men vil fortsatt beholde fartøyer i beredskap. Den store risikofaktoren nå er Havaristen, sier beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly.

Smit Salvage er nå i gang med å tømme «Full City». Bergingsselskapet har pumpet opp 260 kubikkmeter olje og vann som hadde lekket inn i lasterommet på «Full City», som sprakk i bunnen da den grunnstøtte. Oljen i bunkerstankene og oljen som har lekket inn i maskinrommet er ennå ikke rørt. Blir det stor sjø og en ny storm, er det fare for lekkasje herfra.

 SPYLER SVABERGENE: Denne type jobb er det fortsatt behov for etter oljeulykken. Foto: Torbjørn Berg.
SPYLER SVABERGENE: Denne type jobb er det fortsatt behov for etter oljeulykken. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

Opprydningsarbeidet går nå inn i en mindre akutt fase, og det blir endelig bruk for de over 400 frivillige som har meldt seg for å være med på opprydningen. Innsatsledelsen har fått kritikk fra folk som har meldt seg som frivillige, men ikke blitt kontaktet tilbake. Nå får de være med på å rense strender og svaberg. Dette arbeidet vil pågå i flere uker framover.