Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Langt mindre skader enn først antatt

Men havaristen utgjør en stor risikofaktor og mange fugler er døde.

 IKKE TØMT: Skipet Full City ligger fortsatt ved Såstein i Langesund. Foto: Torbjørn Berg.
IKKE TØMT: Skipet Full City ligger fortsatt ved Såstein i Langesund. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Skadene etter oljekatastrofen i Langesund er langt mindre enn først antatt, sier havnedirektør og innsatsleder i Telemark, Finn Flogstad, på en pressekonferanse i dag.

Massiv fugledød
Likevel har oljen ifølge Norsk ornitologisk forening tatt livet av minst 153 fugl. Ornitologene har estimert at 20 prosent av sjøfuglene i Bamble er oljeskadd. I Kragerø ca ti prosent. 65 fugl er brakt inn til behandling ved fuglesykehuset i Langesund havn.

Bamble kommune, i Langesund og Såstein der havariet skjedde, er situasjonen i fjæresteinene fortsatt alvorlig. Men det er mindre olje nedover kysten mot Kragerø og Portør. Ute på havet er det ikke mer olje å hente, og profesjonelle mannskaper blir permittert.

 GLAD: Innsatsleder Finn Flogstad er glad for at situasjonen er bedre enn fryktet. Foto: Per Flåthe.
GLAD: Innsatsleder Finn Flogstad er glad for at situasjonen er bedre enn fryktet. Foto: Per Flåthe. Vis mer

Skipet kan lekke mer
- Vi begynner å dimitere den svenske kystvakta, men vil fortsatt beholde fartøyer i beredskap. Den store risikofaktoren nå er Havaristen, sier beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly.

Smit Salvage er nå i gang med å tømme «Full City». Bergingsselskapet har pumpet opp 260 kubikkmeter olje og vann som hadde lekket inn i lasterommet på «Full City», som sprakk i bunnen da den grunnstøtte. Oljen i bunkerstankene og oljen som har lekket inn i maskinrommet er ennå ikke rørt. Blir det stor sjø og en ny storm, er det fare for lekkasje herfra.

 SPYLER SVABERGENE: Denne type jobb er det fortsatt behov for etter oljeulykken. Foto: Torbjørn Berg.
SPYLER SVABERGENE: Denne type jobb er det fortsatt behov for etter oljeulykken. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

Opprydningsarbeidet går nå inn i en mindre akutt fase, og det blir endelig bruk for de over 400 frivillige som har meldt seg for å være med på opprydningen. Innsatsledelsen har fått kritikk fra folk som har meldt seg som frivillige, men ikke blitt kontaktet tilbake. Nå får de være med på å rense strender og svaberg. Dette arbeidet vil pågå i flere uker framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling