Langt til fred

Norges rolle som fredsmekler i Midtøsten er blitt styrket etter statsminister Benjamin Netanyahus Oslo-besøk denne helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det faktum at statsminister Kjell Magne Bondevik for første gang har deltatt i fredssamtalene, blir sett på som viktig. Men det er utenriksminister Knut Vollebæk som kommer til å spille en lederrolle på norsk side, godt hjulpet av fredsmeklerparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen.

Kritikk

På en pressekonferanse i Oslo i går kveld kom Netanyahu nok en gang med kritikk av USAs rolle i fredsprosssen. Israelerne setter for tida langt større pris på norsk tilrettelegging enn amerikansk press.

- Det er vi israelere som må leve med konsekvensene av det vi gjør og ikke gjør, sa Netanyahu. Han gjorde det klart at Norges-besøket innebar en klar anerkjennelse av Oslo-avtalen.
At han ønsker at israelerne skal gi så lite som mulig til palestinerne, sa Netanyahu ingenting om. Derimot hamret han i kjent stil løs på Yassir Arafat og hans selvstyremyndigheter. Israelerne oppfyller sine løfter, palestinerne ikke. Punktum.

Som kommentar til at president Yassir Arafat i går erklærte at fredsprosessen er nesten døende, sa Netanyahu:

- Det er ikke slike uttalelser som bringer oss framover.

Langt fram

Men selv etter intense møter i Oslo i helga er det ingenting som tyder på et snarlig gjennombrudd i fredsforhandlingene.

Men utenriksminister Vollebæk var oppmuntret av konstruktive samtaler. Netanyahu var mest opptatt av alle blomstene og hilsnene han hadde fått opp på sitt hotellrom fra norske sympatisører.