KALDERE VINTER? Prognoser viser at vinteren kan bli kaldere i år. Dette bilde er tatt i 2013 og viser Vierli i Rauland. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
KALDERE VINTER? Prognoser viser at vinteren kan bli kaldere i år. Dette bilde er tatt i 2013 og viser Vierli i Rauland. Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

Vinterværet

Langtidsmeteorolog: - Kaldere vinter

Hvis prognosene stemmer, kan vi vente oss en kaldere vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå som det er blitt litt kaldere, lurer vi alle på om og når den ordentlige vinteren kommer.

- Hvis prognosene stemmer, så får vi mer kaldluft fra nord denne vinteren i forhold til den foregående, sier langtidsmeteorolog Martin Lindeberg i Danmarks Meteorologiske Institut til Dagbladet.

Mer høytrykk

- Man kan ikke si eksakt om vinteren blir kald, men prognoser viser et høyere trykk enn normalt over Europa, et lavere trykk over Azorene og at lavtrykket som ligger rundt Island er litt svakere enn normalt. Dette tyder på at man kan få mer høytrykk over Skandinavia og Russland, slik som vi også har hatt de siste ukene. Jeg tror det vil oppstå flere sånne situasjoner i vinter, sier Lindeberg, som legger til at den kalde lufta virkelig kan melde seg allerede i desember.

- Jeg ser at det kan være muligheter for en kaldere vinter enn normalt, men det vil svinge mellom mildt og kaldt, spesielt i desember, sier Lindeberg.

Stabilt vær

Norske meteorologer har hørt om samme trenden. Prognoser tyder på muligheter for en kaldere vinter enn i fjor.

- Jeg har også hørt andre si dette, og vi ser de samme trekkene i prognosene. Dette er kanskje en vinter hvor man kan få stabile perioder, hvor været låser seg fast i en tid, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness til Dagbladet.

Hun viser til prognosene, som kan tyde på at været kan låse seg fast i et høytrykk for store deler av Norges del denne vinteren.

- Men at vi i år får en kaldere i Norge som helhet, er vanskelig å si. Det er forskjell på været i et langt land. Det som prognosene viser for Sør-Norge og Danmark, trenger ikke gjelde for Nord-Norge, legger hun til.

Snø i fjellet

Vinteren er altså på vei, og skal du ut og kjøre bil i høyden er det bare å legge om til vinterdekk - dersom du ikke har gjort det alt.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt sier at denne uka venter de at nedbøren i Sør-Norge som faller fra rundt 700 meters høyde vil falle som snø.

- Hvis du skal opp i fjellet med bilen ville jeg skodd for vinter. Men skal du være i lavlandet er det ikke nødvendig ennå, sier Gislefoss.

Når temperaturen ligger rundt null grader vil intensiteten på nedbøren avgjøre om det vil falle regn eller snø.

MÅKETRIKS: Dette trikset kan være greit å huske på til snøen virkelig har kommet. Her har en gruppe pensjonister tatt på seg den enorme jobben med å måke vekk snø fra taket til Helgatun ungdomsheim på Voss. De erfarne snømåkerne har et par triks i ermet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer