Langvarig renteøkning

Ekspertene strides om sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette opp renta i dag. Men uansett må du sannsynligvis belage deg på høyere rente over lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige gang renta steg markant var høsten 1998. Da var oljeprisen historisk lav, det internasjonale rentenivået lavt og nordmenn brukte penger over en lav sko. Nå er situasjonen motsatt: Oljeprisen er historisk høy, de internasjonale rentene er høyere og det kan tyde på at norsk rente blir høy en god stund framover.

I dag sitter Norges Banks styre i møte for å avgjøre om de skal sette opp rentene, eller vente til neste møte i november. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er sikker på at Norges Bank vil sette opp renta 0,25 prosentpoeng i dag, mens andre finansvitere mener sentralbanksjefen vil vente med renteøkninger til etter at statsbudsjettet er lagt fram.

Verre før

Er du blant dem som synes renta er altfor høy, skal du vite at det var verre før. På 80-tallet var det ikke uvanlig med boligrenter over 15 prosent. 1. september 1990 lå daværende Sparebanken Nors utlånsrente på 13,25 prosent, i dag er den 8,15 prosent.

I Gjensidige NOR frykter de ikke et ras av kunder som ikke klarer å betjene lånene sine, folk vil heller droppe dyre ferier og forbruksvarer, tror banken.

- Konsekvensene av å misligholde boliglån er store. Det er ingen hyggelig mølle å komme inn i, og vi tar ofte kontakt med kunder som får betalingsproblemer, sier informasjonsrådgiver Kirsten Birkeland til Dagbladet.no.

Unge får problemer

Nordmenn er blitt dårligere til å betale regningene sine, og det gir inkassobyråene gode dager. Med høyere rente er det mer lønnsomt å låne ut penger også, og det kan ramme ungdom og folk som ikke lærte leksa fra jappetida.

- Resten av samfunnet er så innmari rikt, og noen tror de får sin del av kaka ved å kjøpe på kreditt. Plutselig sitter man fanget, frykter Jan Gresvig, kundeansvarlig i inkassofirmaet Intrum Justitia.

Leder i renteaksjonen Egil Mongstad er enig og frykter at finansieringsinstitusjonene skal sko seg på uvitende kunder.

- Bankene er i en lykkelig situasjon og pusher lån. Publikum utsettes for et voldsomt press for å låne, sier Mongstad til Dagbladet.no. I tillegg til å kreve lavere rente og større mulighet for lån i Husbanken, mener Mongstad at bankenes kredittvurdering må skjerpes.