Langvarig Røkke-krise

Orkla og Aker RGI er enige om en løsning om 600-millioners-lånet, men Kjell Inge Røkke vet ennå ikke utgangen på selskapets økonomiske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før klokka 10 i dag sender Orkla en melding til Oslo Børs om hvilken skisse til løsning man har fått i stand etter snart tre ukers sammenhengende forhandlinger med konkurstruede Aker RGI. Seint i går kveld hadde informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde formulert ferdig meldingen fra Orklas side. Det betyr at partene var enige før fristen gikk ut ved midnatt.

Konkrete

Lunde vil overhodet ikke kommentere innholdet i meldingen, men sier til Dagbladet:

- Vi har ikke innkalt til noen pressekonferanse fordi vi kommer til å være relativt konkrete i meldingen.

Flere medier har de siste dagene antydet at Aker RGI ikke har likviditet til å betale tilbake hele lånet på 600 millioner. Orkla må finne seg i en delutbetaling på 100- 150 millioner kroner, men vil få bedre sikkerhet for resten av beløpet enn man hadde med den personlige garantien som Røkke stilte for lånet da det ble utbetalt i år 2000. Denne sikkerheten kan dreie seg om pant i aksjer i Norway Seafoods Holding. Det er ikke ventet at Orkla går inn på eiersiden.

Fortsatt drift

Forhandlingene mellom Orkla og Aker RGI skal ha vært harde, men konstruktive. Begge parter har forsøkt å få i stand en løsning som ikke velter hele Røkke-systemet. Spekulasjonene om at de største kreditorene, det vil si bankene, har overtatt styringen av Aker RGI, er på ingen måte bekreftet overfor Dagbladet.

DnB har lånt ut milliarder til Aker Kværner, men skal ikke være eksponert med mer enn rundt 500 millioner i Aker RGI-systemet. Banken er også kontofører for et obligasjonslån på 805 millioner til Aker RGI. På spørsmål om DnB har deltatt i de siste dagers forhandlinger, svarer informasjonsdirektør Jarl Veggan:

- Har vi det?

Ifølge Veggan har gjeldsforhandlingene ikke utløst «en alvorlig situasjon» for DnB.

Nye lån

Dette betyr etter all sannsynlighet at bankene har sikret seg best med pant i Røkkes operative driftsselskaper. Når det gjelder DnB, har de trolig sikkerhet i Kjell Inge Røkkes aksjepost i Aker Kværner.

Spørsmålet nå er om øvrige kreditorer, det vil si finansinstitusjoner både i Norge og utlandet, vil yte nye lån slik at Røkke får refinansiert en gjeldsbyrde på mellom sju og ni milliarder i Aker RGI.

Spenningen knytter seg til om Røkke og hans konsernsjef Leif-Arne Langøy klarer å selge verdier som gjør dem i stand til å innfri sine forpliktelser ved nye låneforfall. Eller om andre kreditorer, etter Orkla, vil utløse nye konkurstrusler.

Jobbet hardt

En kilde sier til Dagbladet at det de siste dagene har vært jobbet nærmest døgnet rundt i Aker RGIs økonomi- og finansavdeling. Staben med sjefene Bengt A. Rem og Olav Revhaug i spissen må nå kjempe videre for å løse problemene for Røkke på sikt.

Selv har han ikke stått på sidelinja, men jobbet hardt med å finne kreative løsninger på den pressede situasjonen.

Ifølge Se og Hør leide han privatfly til 250000 kroner til sin kjæreste, den 37 år gamle politikvinnen Anne Grete Eidsvig, som sammen med en venninnegjeng dro på sydentur midt under gjeldsforhandlingene. Men flyet tilhørte Sundt Air og ble lånt ut av Røkkes gode venn Petter Sundt.

KJEMPER VIDERE: Kjell Inge Røkke har ikke sittet på sidelinja i den pressede situasjonen. Staben med sjefene Bengt A. Rem og Olav Revhaug i spissen må nå kjempe videre for å løse problemene for Røkke på sikt. Bildet er tatt tidligere i år.