Allsang på 17. mai

Lanserer 17. mai-eksperiment

Norges største allsang-eksperiment rett etter årets 17. mai-salutt.

SALUTT: Klokka 13 på 17. mai blir det salutt her ved Akershus festning og åtte andre festninger i landet - i alt 21 skudd med fem sekunders mellomrom. Så starter det største allsangeksperimentet i norsk historie. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SALUTT: Klokka 13 på 17. mai blir det salutt her ved Akershus festning og åtte andre festninger i landet - i alt 21 skudd med fem sekunders mellomrom. Så starter det største allsangeksperimentet i norsk historie. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+788.0K
døde 3 010 000 +12.0K
Se mer

Årets 17. mai blir noe utenom det vanlige.

Barnetogene er avlyst, store arrangementer er no-go, og korpsene får spille – men med minst en meter avstand i lengderetning og en meter skulder mot skulder.

For å skape fellesskapsfølelse på nasjonaldagen, i ei tid da vi blir oppfordret til å holde avstand, har kulturminister Abid Raja (V) foreslått følgende:

Nasjonal allsang av «Ja, vi elsker dette landet», rett etter klokka 13 på nasjonaldagen. Nå er de siste brikkene i Rajas allsang-plan i ferd med å falle på plass.

- Noe for historiebøkene

- Jeg håper alle sammen i hele Norge blir med på å synge nasjonalsangen sammen ‪på 17. mai‬. Om det er ute på balkongen, på plenen, utenfor huset eller hjemme i stua, spiller ingen rolle, sier kulturministeren til Dagbladet.

ALLSANG PÅ BALKONG? 17. mai blir annerledes for svært mange - også kongefamilien. Om våre kongelige stiller på balkongen for allsang som det oppfordres til, vites ikke. Foto: NTB Scanpix
ALLSANG PÅ BALKONG? 17. mai blir annerledes for svært mange - også kongefamilien. Om våre kongelige stiller på balkongen for allsang som det oppfordres til, vites ikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper vi får fram det fantastiske norske fellesskapet, og at vi kan få årets feiring til å bli minnerik og noe for historiebøkene, særlig når coronaen setter så store begrensninger for hva vi kan gjøre og ikke gjøre, fortsetter han.

NRK bekrefter at «Ja, vi elsker» og invitasjonen til alle om å være med går live i den tradisjonsrike, nå så utradisjonelle 17. mai-sendingen på tv.

NASJONALDAG: Abid Raja forklarer hvordan årets 17. mai-feiring blir. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Tre vers

Det Norske Solistkor får en sentral rolle, men detaljene er per i dag ikke klare om hvordan startskuddet kommer til å gå via tv-skjermen.

Lederen i 17. mai-komiteen i Oslo, Pia Farstad von Hall, har flere fakta om den digitale «Ja, vi elsker»-opplevelsen.

- Det blir som en vanlig 17. mai med tre av de åtte versene i nasjonalsangen – 1., 7. og 8. vers – rett etter den tradisjonelle salutten på Akershus festning, sier 17. mai-sjefen i Oslo til Dagbladet.

Karl Johan stengt

Det er bestemt at det ikke blir musikkorps eller andre 17. mai-aktiviteter på paradegata Karl Johan av hensyn til smittefare.

Klokka 13 på 17. mai blir det salutt ved Akershus og åtte andre festninger i landet – i alt 21 skudd med fem sekunders mellomrom.

Torsdag skal kulturministeren legge fram de endelige smittevernrådene for årets nasjonaldagsfeiring.

Da vil regjeringen, basert på nye råd fra helsemyndighetene, også komme med en vurdering av offentlige arrangement med mellom 50 og 200 personer fra 15. juni og anbefalinger for organisert idrettsvirksomhet.

De tre 17. mai-versene av «Ja, elsker dette landet»

Tre av nasjonalsangens åtte vers blir tradisjonelt sunget 17. mai – også i unntaksåret 2020 – vers 1, 7 og 8.

1. vers: Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker på vår far og mor og den saganatt som senker drømme på vår jord.

7. vers: Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud! Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ud. Alt hvad fedrene har kjempet, mødrene har grett, har den Herre stille lempet, så vi vant vår rett.

8. vers: Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir, også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir.

Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson – 1869.

Melodi: Rikard Nordraak – 1863.

Formelt vedtatt av Stortinget som norsk nasjonalsang først 11. desember 2019.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer