Dominic Cummings:

Lanserer «ekstraordinært og kraftig» angrep

Boris Johnsons tidligere sjefstrateg Dominic Cummings holder ikke tilbake etter anklager om lekkasje, og kaster statsministeren under bussen.

SLÅR TILBAKE: Den britiske statsministerens omstridte rådgiver forlot angivelig Downing Street 10 for siste gang i november i fjor, men nå slår han kraftig tilbake mot nye anklager. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB
SLÅR TILBAKE: Den britiske statsministerens omstridte rådgiver forlot angivelig Downing Street 10 for siste gang i november i fjor, men nå slår han kraftig tilbake mot nye anklager. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dominic Cummings var regnet som en av Storbritannias statsminister Boris Johnsons fremste politiske rådgivere, men måtte gå fra stillingen i november i 2020 etter massiv kritikk for brudd på coronaretningslinjene.

Nå har mannen, som var kjent for sin strategi der angrep er det beste forsvar, lansert det The Guardian og BBC omtaler som et «enestående, ekstraordinært og kraftig» angrep på sin tidligere sjef.

- Det er trist å se statsministeren og hans kontor falle så langt under standardene for kompetanse og integritet landet fortjener, skriver han i sitt første blogginnlegg siden han forlot staben.

Anklages for lekkasje

Angrepet kommer etter at Cummings torsdag ble anklaget for å ha lekket private meldinger mellom Johnson og milliardæren James Dyson. Johnson har vært i hardt vær etter at BBC onsdag avslørte at han skal ha planlagt å gi skattelette for Dysons utenlandske arbeidere som kom til Storbritannia for å utvikle og levere respiratorer til regjeringen.

«Jeg fikser det» og «Vi trenger deg», sendte Johnson blant annet til Dyson, ifølge BBC.

Johnson har siden benektet å ha tildelt jobber og andre fordeler til venner eller støttende organisasjoner, og sa i parlamentet onsdag at han «beklager absolutt ingenting. (...) Jeg har endevendt alt mellom himmel og jord for å sikre landet respiratorer, for å redde liv», skriver Reuters.

Han har også iverksatt en gjennomgang for å finne ut hvem som lekket meldingene til pressen, og det er i den forbindelse tre britiske aviser, som siterer anonyme kilder ved hans kontor, torsdag skrev at Cummings var mannen bak – og det har ikke falt i smak.

- Statssekretæren er mer enn velkommen til å søke gjennom telefonen min etter Dyson-meldinger, skriver Cummings i blogginnlegget.

CORONAVIRUSET: Storbritannias statsminister Boris Johnson måtte svare på hvorvidt han mener hans rådgiver, Dominic Cummings har gått over streken. Video: AP Vis mer

Beskylder Johnson for «mulig lovbrudd»

I blogginnlegget fortsetter Cummings å benekte å ha lekket andre samtaler og håndteringsmomenter det siste året, og trekker først fram da regjeringens plan om den andre nedstengningen i november i fjor kom ut før en formell kunngjøring.

Cummings hevder at statssekretær Simon Case ved Johnsons kontor på et tidspunkt fortalte ham at «alt tilsa» at Henry Newman, tidligere rådgiver ved kontoret, var lekkasjen. Newman er ifølge The Guardian kjent for å være en nær venn av Carrie Symonds, Johnsons forlovede, og statsministeren skal ha vært «veldig opprørt» over dette, ifølge den tidligere sjefstrategen.

- Han sa til meg: «Hvis Newman blir bekreftet å være lekkasjen, må jeg sparke ham, og det vil føre til at jeg får alvorlige problemer med Carrie, da de er bestevenner ... Kanskje vi kan få statssekretæren til å stoppe lekkasjegjennomgangen?», skriver han.

Cummings hevder han reagerte på dette med å si at det var «galt og totalt uetisk», og at Johnson «ikke kunne stoppe en gjennomgang som påvirket millioner av mennesker bare fordi det innebar kjærestens venner».

Han skal ha bedt statssekretæren om å fortsette gjennomgangen.

MEDIESTORM: Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings er i hardt vær for tiden, etter avsløringene om at han har brutt britenes strenger corona-regler. Video: AP Vis mer

- Det har også kommet beskyldninger om at jeg lekket opplysninger om statsministerens renovering av sitt hjem (Downing Street-leiligheten, journ.anm.). Statsministeren sluttet å snakke med meg om denne saken i 2020 da jeg fortalte ham at jeg trodde planene hans om å la givere betale for renoveringen i hemmelighet, var uetiske, tåpelige, muligens ulovlige og nesten helt sikkert i strid med reglene for politiske donasjoner. Jeg nektet å hjelpe ham med det, så min kunnskap om dette er derfor begrenset, hevder Cummings videre og legger til:

- Jeg vil gjerne fortelle statssekretæren eller valgkommisjonen hva jeg vet om denne saken.

Ifølge The Guardian ble det rapportert at leiligheten kostet 58 000 pund å renovere, tilsvarende 667 760 kroner, og at Johnson hadde søkt finansiering fra utenforstående, konservative tilhengere.

Johnson avviser

Johnsons administrasjon svarte seinere fredag på anklagene fra Cummings. I en uttalelse skriver de ifølge Reuters at regjeringen fulgte reglene i forbindelse med renoveringen at statsministerboligen, og at statsministeren aldri blandet seg inn i lekkasjegjennomgangen i forbindelse med den angivelige Newman-Carrie-konflikten.

På spørsmål om renoveringsplanene har Johnsons talskvinne tidligere sagt at alle donasjoner, gaver og fordeler ble ordentlig gjennomgått og at ingen midler fra partiet ble brukt for å finansiere oppgraderingene, skriver Reuters.

- Denne regjeringen er ene og alene fokusert på å bekjempe coronaviruset, levere vaksiner og gjenoppbygge samfunnet til det bedre, skriver administrasjonen i uttalelsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer