Lanserer «trøstepakke»

I morgen stopper den siste papirmaskinen på Union. Nå håper statsminister Jens Stoltenberg at han klarer å få gitt de ansatte og Skien en «trøstepakke».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Etter det Dagbladet forstår håper statsminister Jens Stoltenberg at et næringsfond til Skien kan redde ansiktet til den rød-grønne regjeringen etter Union-nedleggingen. I flere uker har det vært en knallhard kamp i kulissene mellom fagbevegelsen, Norske Skog og innad den rød-grønne regjeringen om den gullkantede kraftavtalen til 130 millioner kroner Norske Skog vil beholde. I går kveld hadde klubbformann Jan Grini på Union møte med LO-ledelsen om den omstridte saken.


- Her er det flere ting som må avklares. Jeg vil ikke si noe om en løsning nå, er den knappe kommentaren fra Jan Grini til Dagbladet.

Avklaringen fra regjeringen kan komme allerede i dag eller i morgen. En sannsynlig løsning er en «trøstepakke» til Skien i form av et næringsfond, kanskje på opp mot ett hundre millioner kroner.

Engasjert

På informert hold får Dagbladet opplyst at statsminister Jens Stoltenberg personlig har engasjert seg sterkt i saken - og lagt press på Senterpartiet og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen for å få partiet til å godta at Norske Skog får den rimelige kraften mot å skyte penger inn i et næringsfond, øremerket for Skien.

- Jeg kan ikke uttale meg konkret om saken, men jeg kan bekrefte at Stoltenberg er svært interessert i hva som skjer i Skien etter Union-nedleggingen, sier statssekretær Torbjørn G. Eriksen i en kommentar til Dagbladet.


Trøstepakke

Næringsfondet skal være «kjøttbeinet» Unionansatte og Skien kommune får kastet til seg som en trøst etter at Union med 380 ansatte blir nedlagt. Staten og Norske Skog skal eventuelt skyte inn penger i næringsfondet. Hensikten er å bidra til ny industriutvikling i Skien. Bakgrunnen for striden er en gammel kraftavtale med staten som har sikret Norske Skog lave strømpriser på Klosterøya i Skien. Billig strøm skulle sikre arbeidsplassene på Union. Avtalen er verdsatt til 130 millioner kroner.

Norske Skog ville ta strømmen med seg og bruke den rimelige kraften på de andre fabrikkene i Norge. Dette førte til kraftige protester fra LO, et tverrpolitisk flertall i Skien - og til og med fra sentrale personer i den rød-grønne regjeringen. Under valgkampen sa Åslaug Haga i et møte med Unionansatte at Norske Skog ikke ville få med seg kraftavtalen uten videre dersom skiensbedriften ble lagt ned. Kampen om kraftmillionene er den siste lille «seieren» fagforeningen og Skien kommune kan håpe på.

UNION: Klubbformann Jan Grini på Union og Jens Stoltenberg.