Nytt prevensjonsmiddel

Lanserer vrengbare unisex-kondomer

En malaysisk gynekolog har funnet opp et helt nytt kondom, som kan brukes av begge kjønn.

UNISEX: Her viser oppfinner John Tang Ing Ching fram unisex-kondomet Wondaleaf, som kommer ut på markedet i desember. Foto: Twin Catalyst/Reuters/Scanpix
UNISEX: Her viser oppfinner John Tang Ing Ching fram unisex-kondomet Wondaleaf, som kommer ut på markedet i desember. Foto: Twin Catalyst/Reuters/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember kommer et helt nytt prevensjonsmiddel på markedet, utviklet av den malaysiske gynekologen John Tang Ing Ching.

Wondaleaf Unisex Condom heter kondomet. Ifølge Reuters hevder oppfinneren at det er verdens første unisex-kondom, som både menn og kvinner kan bruke.

Kan vrenges

Nå håper han at kondomet vil gi folk mulighet til å ta bedre kontroll over sin seksuelle helse, uavhengig av kjønn eller seksuell orientering.

- Det er rett og slett et vanlig kondom dekket av et selvklebende lag som fester seg til enten vagina eller penis, i tillegg til å dekke det tilstøtende området for ekstra beskyttelse sier Tang.

Det selvklebende stoffet sitter bare på én side av kondomet, slik at det kan vrenges og dermed kan brukes av begge kjønn.

Tynt, men sterkt

Kondomet er laget av polyuretan, et stoff som er godkjent til medisinsk bruk, og som normalt sett er blitt brukt til å dekke sår med.

Materialet er tynt og fleksibelt, men også sterkt og vanntett.

- Så fort du setter det på, vil du ofte ikke innse at det er der, sier gynekologen til Reuters.

GJENBRUK: Et stort beslag av brukte kondomer som skulle selges på nytt ble nylig gjort i Vietnam. Video: NTB Vis mer

John Tang Ing Ching jobber som gynekolog for den medisinske utstyrsleverandøren Twin Catalyst, som også vil selge kondomet.

Lanseres i desember

Ifølge Tang har Wondaleaf-kondomet gått gjennom flere runder med kliniske undersøkelser og tester, og kommer til å legges ut på markedet via firmaets nettside i desember.

UNISEX-KONDOM: Wondaleaf-kondomet skal visstnok kunne vrenges, og dermed kunne brukes av både menn og kvinner. Foto: Twin Catalyst/Reuters/Scanpix
UNISEX-KONDOM: Wondaleaf-kondomet skal visstnok kunne vrenges, og dermed kunne brukes av både menn og kvinner. Foto: Twin Catalyst/Reuters/Scanpix Vis mer

En pakke med to Wondaleaf-kondomer vil koste 14.99 malaysiske ringgit, som tilsvarer omtrent 30 norske kroner. Til sammenlikning koster en normal pakke kondomer mellom 40 og 80 kroner i Malaysia.

- Ut fra de kliniske undersøkelsene vi har gjort, er jeg ganske optimistisk at dette kondomet over tid vil bli et meningsfylt tillegg til de mange prevensjonsmetodene som brukes for å forhindre uønskede graviditeter og seksuelt overførbare sykdommer, sier Tang.

Trenger flere prevensjonstilbud

Simon Ertzeid er lege ved Sex og Samfunn og programleder i podkasten «Alfakrøll», hvor han tar opp mannlig seksuell helse.

Han forteller at de gjerne takker ja til flere tilbud innen prevensjon.

- Spørsmålet er jo om det er så bra som produsentene skal ha det til, sier Ertzeid til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si, da det foreløpig ikke er så mange tester på produktet. For å komme på det europeiske markedet må det gjennom flere godkjenninger, blant annet CE-merking.

DÅRLIG KONDOMBRUK: Lege Simon Ertzeid oppfordrer til mer kondombruk blant nordmenn. Foto: Privat
DÅRLIG KONDOMBRUK: Lege Simon Ertzeid oppfordrer til mer kondombruk blant nordmenn. Foto: Privat Vis mer

Bedre brukervennlighet

Ertzeid mener nordmenn generelt sett er dårlige på å bruke kondom, da brukere kan oppleve det som «keitete» å ta på, og at det «stopper opp» akten.

- Spørsmålet mitt er om dette er et kondom som er mer brukervennlig, slik at brukerne faktisk vil bruke det, sier Ertzeid.

Per nå er kondomer eneste prevensjon som beskytter mot både uønsket graviditet og seksuelle overførbare infeksjoner.

Samtidig finnes det seksuelt overførbare infeksjoner som kan smitte selv med bruk av kondom. Seksuelle overførbare infeksjoner som herpes og kjønnsvorter kan ligge utenfor området kondomet dekker, og dermed smitte videre selv med kondombruk.

- Det ser jo ut som dette kondomet dekker et større område og dermed kanskje kan redusere smitten av disse infeksjonene, sier Ertzeid.

- Dersom det blir godkjent og kommer på det norske markedet, er det absolutt positivt med flere tilbud innenfor prevensjon, poengeter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer