Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lanseres som nye Ap-topper

Kamzy Gunaratnam (31) og Zaineb Al-Samarai (32) foreslås som kandidater til andreplassen bak Jonas Gahr Støre til stortingsvalget neste år.

KANDIDATER: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) og Zaineb Al-Samarai, leder av Oslo Arbeidersamfunn, er tydelige stemmer som allerede gjør en god jobb for partiet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Oslo kommune / Sturlason og Lars Eivind Bones / Dagbladet
KANDIDATER: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) og Zaineb Al-Samarai, leder av Oslo Arbeidersamfunn, er tydelige stemmer som allerede gjør en god jobb for partiet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Oslo kommune / Sturlason og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kamzy fra Sri Lanka er varaordfører i Oslo og oppvokst i Groruddalen. Hun er ønsket av Bjerke Ap.

Zaineb fra Irak er leder av Oslo Arbeidersamfunn og oppvokst på Holmlia. Hun er ønsket av Søndre Nordstrand Ap.

155 DAGER: Zaineb Al-Samarai (32) er vararepresentant på Stortinget og har møtt 155 dager siden 2017. Nå jobber krefter i Arbeiderpartiet for at hun skal bli nominert på sikker plass foran 2021-valget. Her fra Stortingets talerstol 21. mars 2018. Til venstre stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
155 DAGER: Zaineb Al-Samarai (32) er vararepresentant på Stortinget og har møtt 155 dager siden 2017. Nå jobber krefter i Arbeiderpartiet for at hun skal bli nominert på sikker plass foran 2021-valget. Her fra Stortingets talerstol 21. mars 2018. Til venstre stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jonas: - Gledelig

- Som partileder er det gledelig å se unge, dyktige partifeller som ønsker å satse på politikken og bruke engasjementet sitt til å bidra til et mer rettferdig Norge.

- Både Zaineb og Kamzy er tydelige stemmer som allerede gjør en god jobb for partiet, og begge er gode kandidater for Arbeiderpartiet, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Marianne Marthinsen varslet tidligere i uka at hun ikke ønsker gjenvalg til Stortinget. Ved 2017-valget sto Marthinsen som nummer to på Oslo-lista, bak Jonas Gahr Støre, og med Jan Bøhler, Siri Gåsemyr Staalesen og Espen Barth Eide på de neste plassene.

Øke til seks

Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti, mener det er et realistisk mål å øke fra fem til seks stortingsmandater.

- Da må vi løfte oss i Oslo. Det skal vi få til. Vi er heldige som har mange flinke kvinner og menn som ønsker å gjøre en innsats for partiet, byen og landet, sier han.

- Om en måned er det årsmøte der det skal velges nytt styre, som skal legge et løp for nominasjonen, og den prosessen vil jo først starte om en god stund, sier Frode Jacobsen.

Valgkomiteen har foreslått gjenvalg for både Frode Jacobsen og Kamzy Gunaratnam, som henholdsvis leder og nestleder.

Frode Jacobsen ønsker ikke å kommentere sitt eget kandidatur, men flere kilder i Arbeiderpartiet minner om at det er sterk tradisjon for at lederen av Oslo Ap sitter på Stortinget.

Rykker opp?

Asbjørg Lyngtveit, leder av Nordstrand Arbeiderparti, mener det er naturlig at Siri Gåsemyr Staalesen rykker opp og overtar Marianne Marthinsens andreplass på Oslo-lista.

STÅR STERKT: Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen står sterkt i partiorganisasjonen og er ønsket høyere opp på Ap-lista enn sist. Foto: Ap
STÅR STERKT: Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen står sterkt i partiorganisasjonen og er ønsket høyere opp på Ap-lista enn sist. Foto: Ap Vis mer

- Siri har vært veldig aktiv og gjør en god jobb på Stortinget. Både Zaineb og Kamzy er supre og karismatiske, men jeg ser helst at de plasseres bak Siri. Men nå får vi avvente og være lojale overfor nominasjonsprosessen, sier Asbjørg Lyngtveit.

Siri Gåsemyr Staalesen selv er knapp i sin kommentar:

- Som tidligere partisekretær i Oslo Ap er jeg opptatt av at det er gode demokratiske prosesser og er klar til å gi mitt svar til nominasjonskomiteen når den begynner sitt arbeid, sier hun.

Riktig person

I 2017 sto Zaineb Al-Samarai på sjetteplass, men manglet noen få stemmer på å komme inn. Nå vil Søndre Nordstrand Arbeiderparti ha henne inn på sikker plass.

STØTTER ZAINEB: Sarah Gaulin fra Søndre Nordstrand Ap mener Zaineb Al-Samarai er en flott rollemodell for jenter og gutter, spesielt de med minoritetsbakgrunn. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STØTTER ZAINEB: Sarah Gaulin fra Søndre Nordstrand Ap mener Zaineb Al-Samarai er en flott rollemodell for jenter og gutter, spesielt de med minoritetsbakgrunn. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Helst som nummer to bak Jonas. Hvis noen skal erstatte en så faglig sterk politiker som Marianne Marthinsen, så er Zaineb den riktige personen med sin bakgrunn både fra politikk, arbeidsliv og som styremedlem i Norges idrettsforbund, sier Sarah Gaulin, som representerer Holmlia, Hauketo, Mortensrud og Bjørndal i bydel Søndre Nordstrand med rundt 40.000 innbyggere.

Rollemodell

Gaulin er kvinnepolitisk talsperson i Ap-laget i bydelen og nestleder i Søndre Nordstrand Arbeiderparti. Til daglig er 25-åringen faglig ungdomssekretær i LO:

- Zaineb viser at alt er mulig selv med et håpløst utgangspunkt. Hun kom til Norge som flyktningbarn og har utdannet seg til jurist.

- Zaineb er en flott rollemodell for mange jenter og gutter, spesielt de med minoritetsbakgrunn. Hun appellerer bredt, sier Sarah Gaulin.

Selvskreven

Hun mener det er viktig å signalisere hvilke kandidater østkanten ønsker å satse på.

- Vi trenger en dyktig politiker som har røttene sin i bydelen vår og som vi vet kan representere oss på en god måte. Da er Zaineb selvskreven, sier Sarah Gaulin.

- For meg som kommer fra LO setter jeg veldig pris på at Zaineb har jobbet i varehandelen i mange år, på Meny Holmlia mens hun studerte. Det er ikke så mange unge politikere som har gjort det, sier hun.

Ola B. Mannsåker, Arbeiderpartiets leder av bydelsutvalget i Søndre Nordstrand, er enig med Sarah Gaulin.

- Zaineb Al- Samarai kjenner forholdene i Oslo sør og vil derfor være en god stortingskandidat for byen, sier Mannsåker.

Kamzys talent

Lars Fuglesang og Line Tresselt i Bjerke bydelsutvalg mener Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam bør overta andreplassen på Ap-lista i hovedstaden.

STØTTER KAMZY: Line Tresselt i Bjerke Ap mener Kamzy Gunaratnam er et av Norges største politiske talenter som er en flott representant for Groruddalen. Foto: Ap
STØTTER KAMZY: Line Tresselt i Bjerke Ap mener Kamzy Gunaratnam er et av Norges største politiske talenter som er en flott representant for Groruddalen. Foto: Ap Vis mer

- Kamzy er et av de største politiske talentene vi har i Norge. Hun er en flott representant for Groruddalen og Oslo, ja for hele landet, sier Line Tresselt, som sitter i representantskapet i Oslo Arbeiderparti, til Dagbladet.

- Kamzy gjør en veldig flott jobb som varaordfører og vil også gjøre en god jobb som stortingsrepresentant. Vi trenger flinke, unge kvinner som henne med minoritetsbakgrunn. Vi heier på Kamzy og vil markere at Jonas og hun skal toppe Ap-lista i Oslo. Husk at hun fikk nest flest personstemmer i Ap ved kommunevalget, bare slått av Raymond Johansen. Kamzy er flink til å bygge opp folk rundt seg, sier Line Tresselt.

Ikke vrake Bøhler

Jan Bøhler har hatt sikker plass på Oslo-lista som representant fra Groruddalen siden 2005. Tresselt understreker at Bjerke Ap ikke har noe ønske om å vrake Bøhler.

VARAORDFØRER: Kamzy Gunaratnam (31) har vært Arbeiderpartiets varaordfører i Oslo de siste fem årene. Nå jobber krefter i partiet for at hun skal bli valgt inn på Stortinget høsten 2021. Foto: Oslo kommune / Sturlason
VARAORDFØRER: Kamzy Gunaratnam (31) har vært Arbeiderpartiets varaordfører i Oslo de siste fem årene. Nå jobber krefter i partiet for at hun skal bli valgt inn på Stortinget høsten 2021. Foto: Oslo kommune / Sturlason Vis mer

- Det blir opp til nominasjonskomiteen å vurdere helheten i listen. Jeg tror at Jan og Kamzy kan utfylle hverandre, sier hun.

Om Søndre Nordstrand Aps lansering av Zaineb Al-Samarai, sier Line Tresselt:

- Zaineb er også en flink, ung kvinne med minoritetsbakgrunn, nok et eksempel på at Ap er heldig som har unge flinke folk å velge mellom. Vi vil gjerne ha Zaineb på lista også, sier hun.

Bente Christensen, leder i Ullern Ap, er enig med Line Tresselt i at Kamzy trengs på Stortinget.

- Kamzy har en unik evne til å skape begeistring når hun snakker politikk. Jeg håper hun får andreplassen, sier Christensen.

Til disposisjon

Hovedpersonene selv er åpne for å bli nominert:

Kamzy Gunaratnam sier til Dagbladet at hun stiller seg til disposisjon på stortingslista hvis partiet ønsker det.

- Jeg synes det er trist at Marianne Marthinsen ikke tar gjenvalg. Hun har vært en flott rollemodell for kvinnene i Arbeiderpartiet. Byrådet vårt har fått til mye det er grunn til å være stolt av i Oslo. Dersom jeg får muligheten, håper jeg å bidra til politisk gjennomslag på Stortinget også, sier varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Zaineb Al-Samarai sier til Dagbladet at det er mange dyktige damer i Oslo Arbeiderparti.

- Derfor er det veldig hyggelig å bli nevnt. Det er store sko å fylle etter Marianne Marthinsen. Nominasjonsprosessen starter ikke før om flere måneder, så det får vi ta etter hvert. Men jeg stilte til Stortinget i 2017 og ble første vara, så om jeg får muligheten til å bli fast representant for Oslo, har jeg selvsagt lyst til det. Hvis partiet vil det, sier Zaineb Al-Samarai.

Hele Norges coronakart