Lanserte kreftsentre og 48-timersløfte

Men Erna Solberg og Siv Jensen vet ikke prislappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLLEN (Dagbladet): I dag jobber forhandlerne i Høyre og Frp halv dag - og avsluttet dagens dont med en kort pressekonferanse.

Der presenterte Erna Solberg og Siv Jensen det Solberg omtalte som en av de viktigste ambisjonene til de to partiene: Et løft i kreftbehandlingen.

- Vi vet at vi kan bli bedre på å avdekke og på å behandle kreft. Mye er bra i norske sykehus, men vi vet at vi kan bli bedre. Vi vet at alt for mange venter for lenge på diagnose. Ventetida skaper usikkerhet, og gjør det mindre sannsynlig at behandlingen er vellykket.

Derfor skal den kommende regjeringen etablere tverrfaglige dianosesentre i alle helseregionene. Diagnosesentrene vil sørge for at disse pasientene får raskere diagnoser, og raskere kommer i gang med behandling.

- Frykt og usikkerhet - Det er en sterk ambisjon for en Høyre/Frp-regjering at vi får bedret tilbudet; kortet ned ventetida, styrket forskningen og innført et helhetlig pasientforløp. Oppstart av diagnostisering 48 timer etter at mistanke om kreft er avdekket, er et av de viktigste tiltakene vi presenterer, sa Frp-leder Siv Jensen.

Et sentralt poeng er at pasienten under hele behandlingsløpet skal holdes informert om status.

- Vi skal redusere tida som handler om frykt og usikkerhet, og at man kommer raskere i gang med effektiv behandling og oppfølging. Norge har fagmiljøer som ligger veldig langt framme på dette feltet, nå vil vi gi dem verktøy til å blir enda bedre, sa Frp-lederen.

Ap-statssekretær harselerer Ingen av dem kunne imidlertid svare for prislappen på kreftsatsinga.

- Vi vet ikke hva prislappen direkte er på hvert enkelt tverrfaglig diagnosesenter. Regjeringen har igangsatt to prøveprosjekter, som de utlyste etter at vi foreslo dette i Stortinget. Vi mener i første rekke at dette er en bedre måte å organisere ressurser på, ikke at det nødvendigvis koster så mye mer. Men 48-timerskravet kommer nok til å koste litt mer, sa Solberg, og la til at det er samfunnsøkonomisk gevinst i raskere og bedre behandling av kreftsyke.

Statssekretær Robin Kåss (Ap) i Helsedepartementet var raskt ute på Twitter og harselerte med nyheten Høyre og Frp slapp i dag: «Dagens diagnosesentre "nyhet" er fra janusr 2013», skrev Kåss, og lenket til en pressemelding fra regjeringen der det presenteres 10 punkter for bedre sykehus - fra januar i år.

Der heter det at: «Raskere diagnostisering ved alvorlig sykdom. Helse Nord og Helse Sør-Øst etablerer nå hver sin pilot med diagnosesenter. Erfaringene fra disse skal brukes til å vurdere om det skal etableres flere diagnosesentre i landet forøvrig»

Raskere diagnostisering og behandling av kreftsyke, har imidlertid vært en valgkampsak for både Frp og Høyre - og der den sittende regjeringen lanserte en pilotprosjekt som siden skal evalueres for å finne ut om dette skulle satses på i resten av landet, lanserer den kommende regjeringen kort og godt en plan om å rulle dette ut i landets helseregioner umiddelabart.

KREFTLØFT: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er i gang med regjeringsforhandlinger på Sundvollen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KREFTLØFT: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er i gang med regjeringsforhandlinger på Sundvollen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer