Lånte penger for å komme seg ut

Åsne Seierstad måtte låne 5000 dollar for å betale Saddams regime før hun forlot Irak. - Det var verre i Afghanistan, sier hun til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag måtte Åsne Seierstad sette seg på flyet fra Bagdad til Amman i Jordan. Da hadde hun dekket krigsforberedelsene i Irak i seks uker, og fikk ikke fornyet visumet sitt.

Et vanlig visum er gyldig i 10 dager, men Seierstad klarte overraskende nok å få fornyet det hver gang det gikk ut. Seierstad sitter på hotellrommet sitt i den jordanske hovedstaden nå Dagbladet.no får kontakt med henne.

- Hvordan klarte du å bli så lenge i Irak?

- Hovedargumentet mitt var at jeg jobbet for så mange forskjellige at jeg tok opp liten plass. Det argumentet virket. Men etter seks uker var det ikke mulig å forlenge visumet lenger.

- Det skjer noe etter seks uker. Da blir man overført fra informasjonsministeriet til innenriksministeriet, og så blir man en immigrasjonssak. Da må man søke om oppholdstillatelse, og siden jeg ikke hadde noe kontor der fikk jeg ikke flere fornyelser, sier Seierstad til Dagbladet.no.

Seierstad rapporterte fra Bagdad for Aftenposten, svenske Dagens Nyheter, danske Politiken, finske Ilta Sanomat, tyske Der Tagesspiegel, og nederlandske Touw.

Verre i Afghanistan

Det er vanligvis svært dyrt for journalister å oppholde seg i krigsområder, eller i områder med stor nød. Rapporter fra Irak tyder på at de internasjonale mediene legger igjen store summer i landet.

- Er det spesielt dyrt å være journalist i Irak?

Journalister må betale en fast avgift på 225 dollar dagen til pressesenteret. I tillegg kommer utgifter til guide og bil. Men det var mye verre i Afghanistan. Der hadde de mangel på alt, så de som kunne engelsk kunne bare sette en pris. Jeg var blant annet på en tredagerstur med bil som kostet nesten 4000 dollar. Men vi var flere som spleiset på det, forteller Åsne.

- Jeg har nesten ikke brukt penger i Irak i det hele tatt. Jeg har også hørt om journalister som har måtte smøre tjenestemenn for å få fornyet visumet sitt, men jeg har vært heldig tror jeg og kommet godt fra det, sier Seierstad.

Til tross for at Seierstad slapp de største utgiftene, kom hun i akutt pengenød da hun måtte forlate Bagdad. En regning på 5000 dollar til pressesenteret var uoppgjort, og siden det var helg hadde hun problemer med å få tak i pengene innen tidsfristen.

Løsningen ble å be Kirkens Nødhjelp om hjelp. Organisasjonen sa seg villig til å hjelpe, men hadde ikke så mye i kontanter tilgjengelig. Ironisk nok ble det da NRK som tok regninga. Pengene ble selvfølgelig tilbakebetalt av Åsnes arbeidsgiver Aftenposten.

Ikke nytt bokprosjekt

Det har versert rykter om at Seierstads forlegger Cappelen har sponset reisen hennes ned til Bagdad, og at hun skulle ha et nytt bokprosjekt på gang derfra. Det stemmer ikke, sier Seierstad.

- Cappelen har ingen ting med dette å gjøre. Det har vært en vanlig reportasjetur som nå har tatt slutt.

- Når skal du tilbake til Irak?

- Jeg tror ikke det blir så lett å komme tilbake. Da må jeg begynne helt på nytt igjen, sier Seierstad til Dagbladet.no.

Men selv om det nå er slutt på reportasjer fra Bagdad med Åsnes signatur på, blir hun ikke arbeidsledig med det første. Allerede i morgen er hun på vei til Nederland for å lansere bestselgeren sin «Bokhandleren i Kabul» på nederlandsk.

PÅ VEI TIL NEDERLAND: Åsne Seierstad er ute av Irak og sitter på hotellrommet sitt i Amman. I morgen setter hun seg på flyet til Nederland for å lansere «Bokhandleren i Kabul» på nederlandsk.