DELT OVER 20.000 GANGER: Kristine Åsbøs annonse fra 2014 fikk telefonen hennes til å koke. Familien lånte ut hus, bil og ga bort en hel pakke av billetter til ulike ferieaktiviteter i nærområdet. 
DELT OVER 20.000 GANGER: Kristine Åsbøs annonse fra 2014 fikk telefonen hennes til å koke. Familien lånte ut hus, bil og ga bort en hel pakke av billetter til ulike ferieaktiviteter i nærområdet.  Vis mer

Lånte ut hus og bil til småbarnsfamilie som ikke hadde råd til ferie

- En veldig fin erfaring. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to år siden lånte familien ut hus og bil til en småbarnsfamilie som ellers ikke hadde hatt råd til å dra på ferie.

Kristine Åsbø fra Nærbø i Hå kommune på Jæren i Rogaland, la i 2014 ut en post på Facebook der ba hun folk om hjelp til å finne en trengende familie hun kunne låne bort hus og bil til, mens hun og familien var en måned på ferie i USA.

Åsbø ville gjerne hjelpe en barnefamilie som av ulike årsaker ikke kunne dra på ferie.

I tillegg til å tilby hus og bil hadde familien Åsbø fått tak i billetter til lekeland og museum, deltagelse på surfekurs, samt gavekort på mat og pizza. Familien fra Nærbø kunne dermed tilby en helt gratis ferie på Jæren.

Tøffe historier

I en forbrukerundersøkelse Ipsos MMI gjorde for DNB i april, svarte 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å dra på ferietur i år. Det er den høyeste andelen på ti år. Ifølge tall fra SSB har hver femte familie med lav inntekt ikke råd til ferie.

Familien Åsbø fikk enorm respons på annonsen, som ble delt over 20.000 ganger på Facebook. Familien valgte til slutt en barnefamilie som fikk låne hjemmet deres. Men det var ikke enkelt å velge blant veldig mange rørende historier.

- Vi fikk enormt mange henvendelser. Veldig mange hadde svært rørende og tøffe historier. Det var krevende å velge ut en familie. Jeg fikk nesten dårlig samvittighet over at jeg ikke kunne velge alle, sier Åsbø til Dagbladet.

Mange familier med dårlig økonomi

Flere undersøkelser peker i retning av et større økonomisk klasseskille mellom barnefamilier i Norge foran årets sommerferie. Antall barn som lever under fattigdomsgrensa økte med 6100 barn det siste året. Ifølge SSB lever totalt 84.300 barn under fattigdomsgrensa i Norge.

I går skrev Aftenposten at en av tre familier sender barna på betalte sommeraktiviteter. Prislappen norske foreldre betaler i snitt beløper seg til hjele 7371 kroner.

Kristin Oudmayer leder programmet «Du kan være Den ene» for Unicef. Programmet administrerer nettstedet Feriesentralen, der folk som vil låne bort hus og hytter til familier som trenger et sted å dra på ferie, kan knytte kontakt med disse familiene.

- Terskelen for å be om denne type hjelp er generelt veldig, veldig høy. Og det er ikke en situasjon man setter seg lett i, sier Oudmayer. Likevel tar altså mange familier kontakt nå før ferien.

<strong>IKKE FOR SENT:</strong> Kristin Oudmayer i Unicef ber folk som har et ledig hus, en ledig hytte eller leilighet om å ta kontakt. &nbsp;Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
IKKE FOR SENT: Kristin Oudmayer i Unicef ber folk som har et ledig hus, en ledig hytte eller leilighet om å ta kontakt.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Feriesentralen har merket stor pågang på siden fra familier som ønsker et sted å dra på ferie.

- Ikke så stor forskjell på folk

- Vi vet at vi bringer familier sammen på denne måten. Såvidt jeg vet har ikke tilliten mellom de som vil låne ut, og de som låner vært brutt til nå. Det eneste jeg har hørt om er en familie som fikk låne en hytte, men som ikke møtte opp som avtalt, sier Oudmayer.

Hun opplever at også de som låner får mye glede igjen for å hjelpe andre. Og at dette er noe som kan ha stor betydning for begge parter.

- Jeg tror at alle de som låner ut hus, bil eller hytter opplever at det egentlig ikke er så stor forskjell på folk, til tross for at vi har ulik økonomi.

Hun understreker at det ikke er for sent å låne bort hus eller hytte til en familie som trenger det, og at det slettes ikke vanskelig eller skummelt.

- Disse familiene ber ikke om mye. De ønsker å reise på en hytte, eller til en leilighet i en annen by, for å få den lille forandringen i hverdagen.

Smitteeffekt

Plutselig har familien Åsbøs annonse fra 2014 igjen blitt delt på Facebook, og Kristine Åsbø har blitt kontaktet av flere som lurer på om de kan låne huset hennes i sommer. Det kan de ikke, siden familien ikke skal på langtur denne sommerferien. Men familien fra Nærbø sitter igjen med veldig fin erfaring.

- Vi hadde bare positive erfaringer. Særlig har det vært fint for ungene å se at de kan gjøre en forskjell i andres liv. Småbarnsfamilien som fikk låne huset vårt var kjempetakknemlig og storfornøyd, sier hun.

Åsbø sitt største ønske med tiltaket var at flere familier ville tilby tomme hus, hytter og ubrukte biler til barnefamilier som trenger det. Et ønske som har blitt oppfyllt i etterkant av annonsen i 2014.

- Det er veldig kjekt, og vi så at annonsen vår fikk en smitteeffekt, og at flere familier ville låne bort husene sine i ferien, sier Åsbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer