- «Lanze»-rapporter kan stamme fra meg

BERLIN (Dagbladet): Den tidligere DDR-diplomaten i Oslo, Manfred Calvelage (43), utelukker ikke at han kan ha vært kilden til mange av rapportene som Stein Viksveen (61) er siktet for å ha overlevert Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som presseattaché i Oslo i årene 1985- 90 var en av hans oppgaver å klippe og oversette norske avisartikler, spesielt om militære forhold.

- Hver uke kjøpte jeg bunker med norske aviser etter ordre fra Øst-Berlin. Spesielt kikket jeg etter artikler om allierte militærøvelser og utenlandsk styrkeoppbygging i Norge, forteller Calvelage til Dagbladet.

Redigerte artikler

Under det rettslige avhøret av oberstløytnant Heinz Becker (71) i byretten Amtsgericht Tiergarten, fortalte «Lanze»s siste føringsoffiser at det var vanlig å legge avisartikler inn i mappa som ble samlet på dekknavnet til Viksveen.

- Det var ikke uvanlig at avisartiklene ble «spritet opp» under oversettelsen og bearbeidingen. Dette skjedde for at rapportene skulle virke mer interessante og få en bedre karakter i analyseavdelingen, ifølge Becker.

Det gjaldt dessuten å etterlate inntrykk av at rapportene hadde blitt til under konspirative omstendigheter, at de kom fra en kilde eller kontakt. Slik forsøkte føringsoffiserene å overbevise sine sjefer om at de hadde verdifulle kilder, agenter, der de i virkeligheten bød på informasjon fra aviser og åpne publikasjoner.

Kurerpost

- Jeg sendte 10- 12 rapporter i måneden. Noen ble levert etter spesiell ordre som kom pr. teleks fra Øst-Berlin. Ordren mottok jeg fra sambandsoffiseren i ambassaden. Hvem han fikk dem fra, sa han ikke. Sambandsoffiseren tok seg også av leveransene tilbake til Øst-Berlin. Som regel gikk mine rapporter ned kurerpost annenhver uke. Men dersom det hastet, sendte sambandsoffiseren dem over radiosambandet, forteller Calvelage.

I løpet av sine fem år i Oslo sendte Manfred Calvelage flere hundre oversatte og redigerte avisartikler, pluss stortingsproposisjoner og andre offentlige dokumenter og publikasjoner som han sanket inn.

I forbindelse med sitt norgesopphold var presseattaché Calvelage en gang innkalt til et møte med en Stasi-offiser.

- Dette skjedde mot slutten av 1987. Stasi-offiseren møtte meg i Utenriksdepartementet i Øst-Berlin. Han ba meg om å få tak i alle tilgjengelige offentlige dokumenter i Norge.

I de såkalte Gauck-arkivene i Berlin er det ikke spor av presseattachéens bidrag, verken avisartikler eller offentlige dokumenter.

I «Lanze»-mappa er det ifølge føringsoffiser Heinz Becker derimot mange av dem.