Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lapp med IS-hyllest funnet ved Paris-drapsmann

Det har lenge vært frykt for at et terrorangrep kan true det franske presidentvalget. 

FANT FLERE VÅPEN: Politiet har funnet en pumpehagle og kniver i bilen til mannen som drepte en politimann i Paris. Foto:Fransk politi/REUTERS/Scanpix
FANT FLERE VÅPEN: Politiet har funnet en pumpehagle og kniver i bilen til mannen som drepte en politimann i Paris. Foto:Fransk politi/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En håndskrevet lapp som hyller islamistgruppa IS, ble funnet i nærheten av mannen som drepte en politibetjent på Champs Elysees, ifølge en etterforskningskilde.

SKUTT: En amatørvideo viser åstedet like etter angrepet mot politiet i Paris. En politimann er skutt og drept da en 39 år gammel mann avfyrte skudd mot en parkert politibil på Champs-Elysées i Paris. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Lappen ble oppdaget ved liket av den 39 år gamle franskmannen Karim Cheurfi, ifølge AFPs ikke navngitte kilde.

I tillegg fant politiet en utgave av Koranen i kjøretøyet hans på åstedet, skriver nyhetsbyrået.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok via sin propagandakanal Amaq på seg ansvaret for skytingen i Paris i går kveld. En politimann ble drept og to andre personer såret, deriblant en tysk kvinne.

Trump: - Stor effekt

USAs president Donald Trump tror angrepet i Paris vil ha en stor effekt på det franske presidentvalget.

TRUMP OM ANGREPET I PARIS: President Donald Trump kommenterer angrepet i Paris. Her sammen med den italienske statsministeren Paolo Gentiloni. Video: CNN Vis mer

– Et nytt terrorangrep i Paris. Det franske folk vil ikke godta mye mer av dette. Vil ha en stor effekt på presidentvalget! skriver Trump på Twitter i dag.

Det er blitt spekulert på om høyrepopulisten Marine Le Pen kan tjene politisk på angrepet. Alle de fremste kandidatene i valget har avlyst valgkamparrangementer etter politidrapet.

Å påvirke politisk prosesser er ofte et viktig motiv bak terrorangrep. Ekstremistgruppa IS hevder det var den som sto bak angrepet i Paris.

- Ikke gi etter for frykt

Den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron oppfordrer sine landsmenn til ikke å gi etter for frykt etter Paris-angrepet i går, og sier at framtida bestemmes i søndagens valg.

– Vi er et levende, fritt folk som elsker framtiden, fordi vi bygger den. Valget dere må gjøre søndag, må være et framtidens valg, sier Macron.

Han ber velgerne om ikke å gi etter for frykt eller splittelse, og sier han vil prioritere økt innenlandsk overvåking for å finne og følge opp mennesker som er radikalisert.

– Vår generasjon må ta tak i denne utfordringen ved å bygge en framtid rundt et progressivt prosjekt, ved å gjenetablere et Europa som beskytter folk, en nødvendighet når vi står ansikt til ansikt med terrortrusler og en verden i endring, sier Macron.

Avlyste arrangementer

Macron hadde fredag planlagt valgkamparrangementer i Rouen og Arras i Nord-Frankrike. Dette ville vært hans siste arrangementer før første valgomgang i presidentvalget.

Sentrumskandidaten opplyste fredag morgen at møtene var avlyst etter at en politimann ble drept og to andre såret da en mann åpnet ild på Champs-Élysées i sentrum av Paris kvelden før.

Også Nasjonal front-leder Marine Le Pen og konservative François Fillon har avlyst fredagens valgkamparrangement.

«I solidaritet med politifolkene», skriver Fillon på Twitter.

- Dette er ikke tiden for å fortsette valgkampanjen, sier Fillon, ifølge Le Figaro.

Tidligere i dag kritiserte Le Pen regjeringens arbeid for å bekjempe ekstremisme. Hun tok til orde for strengere grensekontroll og utvisning av utlendinger som overvåkes av etterretningen.

Cazeneuve kritiserer også konservative François Fillon, som har lovet å ansette 10 000 nye politifolk hvis han blir president. Dette er ikke troverdig, ifølge Cazeneuve.

Fillon hevdet fredag at Frankrike er i krig med «islamsk totalitarisme». Blir Fillon president, vil han «kjempe med jernhånd» og utvise alle islamske fundamentalister fra Frankrike.

- Lar seg ikke skremme

– Om jeg skal stemme på søndag? Selvfølgelig, sier en kvinne på vei til jobben i Paris fredag morgen.

Kvinnen i 40-årene haster bortover gata. Hun tror ikke folk lar seg ikke skremme av terrorangrepet torsdag kveld, tre dager før første runde i presidentvalget går av stabelen.

– Nei, det tror jeg ikke. Folk er ikke så redde, sier hun til NTB før hun løper videre.

Men hundrevis av mennesker sprang for livet på den turisttravle paradegaten Champs-Élysées i sentrum av Paris da en 39 år gammel mann steg ut av en bil og begynte å skyte mot en gruppe politifolk.

Etterpå lignet Champs-Élysées en krigssone, med hundrevis av væpnede politifolk med hjelmer og skuddsikre vester, blinkende blålys og sirklende helikoptre. Et stort område ble sperret av. Fransk politi jaktet fredag på eventuelle medhjelpere, mens president François Hollande kalte inn til krisemøte i presidentpalasset.

Valgfrykt

Det har lenge vært frykt for at et terrorangrep kan true det franske presidentvalget. Frankrike har hatt unntakstilstand i to år etter en serie terrorangrep som har tatt minst 230 liv.

Meningsmålinger tyder så langt på at velgerne er mer opptatt av økonomiske problemer og skyhøy arbeidsløshet enn terror, men analytikere har understreket at dette kan endre seg dersom det kommer et nytt blodbad.

Frankrike-ekspert Franck Orban ved Høgskolen i Østfold tror likevel de aller fleste vil gå og stemme på søndag.

– Franskmenn er dessverre vant til terrorepisoder. Det har blitt en del av deres hverdag, påpeker han.

Statsminister Bernard Cazeneuve forsikret fredag at tilstrekkelige sikkerhetsstyrker er mobilisert for å trygge valget.

– Ingenting skal forhindre dette grunnleggende demokratiske øyeblikket for landet vårt, sa statsministeren etter et møte i regjeringens sikkerhetsråd.

Kan løfte Nasjonal front

Erfaringer fra tidligere hendelser viser at opinionen ikke lar seg påvirke særlig mye, mener professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

– Men det er ikke utenkelig at Nasjonal front får et lite løft, og siden kandidatene i toppen ligger tett, kan selv en liten framgang bli utslagsgivende for hvem som går videre til andre omgang, sier han til NTB.

(NTB)