Lappen med tipset om Breivik ble liggende urørt i 20 minutter

Tipset om en bevæpnet gjerningsmann og fluktbilen ble funnet igjen ved en tilfeldighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo-politiet får hard kritikk for håndteringen av terroraksjonen 22. juli i fjor. Noe av det de kritiseres for av 22. julikommisjonen er håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen.

Åtte minutter etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet 22. juli i fjor, fikk politiet det første tipset om en mulig bevæpnet gjerningsmann i politiuniform. 

Tipset om det som viste seg å være Anders Behring Breivik ble skrevet ned på en lapp av en ansatt ved politiets sentralbord. Lappen ble lagt hos politiets operasjonsleder. Hun så ikke på den. Lappen lå urørt i over et kvarter, før en operatør tilfeldigvis plukket den opp.  Tipssamtalen Kommisjonen har gjengitt hele samtalen mellom tipseren og politiets «ekspedient». Samtalen varte kl. 15.34.50 til 15.37.11:

Melder: - Ja, hei, [navn] som ringer. Eg ringer for eg tror det har vært en eksplosjon i regjeringskvartalet, og eg så noe veldig mistenkelig når eg gikk forbi der for en cirka en kvarter siden.

Ekspedienten: - Okey, men vet du kva, eg vil veldig gjerne vite det. Skal vi se — hva er nummeret ditt, telefonnummeret ditt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer