Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lappen med tipset om Breivik ble liggende urørt i 20 minutter

Tipset om en bevæpnet gjerningsmann og fluktbilen ble funnet igjen ved en tilfeldighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet får hard kritikk for håndteringen av terroraksjonen 22. juli i fjor. Noe av det de kritiseres for av 22. julikommisjonen er håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen.

Åtte minutter etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet 22. juli i fjor, fikk politiet det første tipset om en mulig bevæpnet gjerningsmann i politiuniform. 

Tipset om det som viste seg å være Anders Behring Breivik ble skrevet ned på en lapp av en ansatt ved politiets sentralbord. Lappen ble lagt hos politiets operasjonsleder. Hun så ikke på den. Lappen lå urørt i over et kvarter, før en operatør tilfeldigvis plukket den opp. 

Tipssamtalen Kommisjonen har gjengitt hele samtalen mellom tipseren og politiets «ekspedient». Samtalen varte kl. 15.34.50 til 15.37.11:

Melder: - Ja, hei, [navn] som ringer. Eg ringer for eg tror det har vært en eksplosjon i regjeringskvartalet, og eg så noe veldig mistenkelig når eg gikk forbi der for en cirka en kvarter siden.

Ekspedienten: - Okey, men vet du kva, eg vil veldig gjerne vite det. Skal vi se — hva er nummeret ditt, telefonnummeret ditt?

Melder oppgir nummeret.

Ekspedienten: Og du heter?

Melder: Det var en mann i politiuniform som gående opp og satte seg.

Ekspedienten: Unnskyld, men jeg kan ikke ta det imot her nå skjønner du, men hva heter du?

Melder: [Navn oppgis]. Det er et konkret tips om en bil.

Ekspedienten: Den bilen har antagelig eksplodert, så vi er veldig interessert i hva du har sett.

Melder: Ja. Det er en bil som den her personen kjørte bort i.

Ekspedienten: Okey.

Melder: Som sto parkert ved utenfor OBOS. Så jeg har et registreringsnummer.

Ekspedienten: Skal vi se, bare tror ikke de har anledning akkurat nå, hvilket registreringsnummer er det er snakk om?

Melder: VH24605.

Ekspedienten: Bare si kort til meg, hva var det du så?

Melder: Jeg så en, det jeg trodde var en politimann, men så stussa jeg. En mann med beskyttelseshjelm og politiklær og en pistol åpen, som kom bak meg ved OBOS-bygget. Så jeg ble litt, stussa litt over at han gikk alene, bare sånn fulgte litt med i øyekroken. Så satte han seg inn i en bil, grå varebil, med det her registreringsnummeret og så kjørte han ut. Han kjørte motsatt vei, han kjørte mot kjøreretningen i Møllergata, og da synes jeg det var så merkelig at jeg tok å registrerte nummeret, og så svingte han da fra Møllergata og til høyre, bort ned Hausmannsgata. Så det var liksom litt sånn, ja det var merkelig at han.

Ekspedienten: Vet du hva, vet du hva, jeg stopper deg bare, vi har det så travelt akkurat nå. Ja. Jeg har notert dette her, så ringer noen deg opp igjen, okey.

Melder: Greit, fint. Hei.

Skrev lapp Bare to minutter før innringingen, kl. 15.32, hadde en vekter i regjeringskvartalet ringt inn beskrivelse av en uniformskledd, mulig gjerningsmann som gikk fra bombebilen før eksplosjonen. Denne meldingen hadde ekspedienten lest i politiets operasjonslogg. Hun mente derfor at vitnebeskrivelsen var svært viktig.

- Hun innså umiddelbart at de opplysningene hun hadde fått, måtte videreformidles til operasjonssentralen, slik at en operatør kunne ringe tilbake til vitnet, heter det i rapporten.

Hun skrev ned informasjonen på en lapp, gikk inn på operasjonssentralen og la den på operasjonslederens pult.

- Hun så at operasjonslederen var opptatt, men opprettet øyekontakt og sa til henne at hun mente lappen var viktig, heter det i rapporten.

Men operasjonslederen leste ikke lappen. Hun har forklart kommisjonen at hun var usikker på om lappen ble lagt hos henne eller hos en operatør.

- Hun må imidlertid ha vært kjent med innholdet siden hun nevnte opplysningene i en samtale med KRIPOS noe senere, heter det i rapporten.

Oppdaget ved en tilfeldighet Kl. 15.56, 19 minutter etter at den første samtalen med vitnet var over, ble en operatør på sentralen tilfeldigvis oppmerksom på lappen som lå på pulten. Hun oppfattet innholdet som meget viktig og ringte opp vitnet. Samtalen varte i seks minutter og vitnet gjentok og utdypet informasjonen. 

I mellomtiden, ca kl. 15.50, hadde en vakt i regjeringskvartalet informert politiets innsatsleder der om at man ut fra videobilder fra overvåkingskameraene kunne se en mann iført noe som lignet på en uniform forlate varebilen som senere eksploderte («bombebilen»).

- Innsatsleder ga en tilstedeværende tjenestemann fra avdeling for organisert kriminalitet i oppdrag å undersøke opptaket fra overvåkingskameraet med henblikk på identifisering av kjøretøy og gjerningsperson. Noen minutter senere, cirka kl. 15.55, ga innsatsleder beredskapstroppen som deloppgave å innhente opplysninger om gjerningsmannen, og eventuellt starte eventuelt søk etter ham, heter det i rapporten.

Etter samtalen med vitnet, kl. 16.04, kontaktet operatøren innsatsleder og orienterte om meldingen. Hun ringte videre til beredskapstroppen. De vurderte opplysningene som «for vage til å iverksette tiltak». Operatøren ble bedt om å komme tilbake med eventuell supplerende informasjon.

Kl. 16.07 mottok sentralen ytterligere en melding fra et vitne som hadde sett en mann i politiuniform forlate stedet før eksplosjonen, heter det i rapporten.

Varslet Romerike politidistrikt ble varslet per telefon av operasjonssentralen i Oslo kl. 16.14, mens Follo ble informert kl. 16.15. Mens politiet både i Asker og Bærum og Follo ble informert om observasjon av en uniformert, bevæpnet mann i tilknytning til bilen, var meldingen til Romerike kun begrenset til opplysninger om bilen.

Patruljer fra Follo politidistrikt tok oppstilling både på E6 og E18 fra kl. 16.30. De andre nabodistriktene gjorde ikke dette. Breivik hadde da allerede fire minutter tidligere parkert ved Utvika.

Først over to timer etter at opplysningene var blitt ringt inn og etter skytingen på Utøya hadde startet, meldte operasjonssentralen i Oslo beskrivelsen av mulig gjerningsperson til egne enheter. Klokken var da om lag 17.47, heter det i rapporten:

«01 med viktig melding til samtlige: Både i forbindelse med eksplosjonen ved regjeringskvartalet og skyting på Utøya i Nordre Buskerud er det observert mistenkte iført politi- eller vekteruniform — slutt.»

Breivik ankom Utvika i bil kl. 16.26. Han gikk i land på øya kl. 17.17. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media