LA DET GRO: I desemer blir jenter oppfordret til å la håret gro "der nede". Dette er et svar på guttenes "Movember". Foto: Privat
LA DET GRO: I desemer blir jenter oppfordret til å la håret gro "der nede". Dette er et svar på guttenes "Movember". Foto: PrivatVis mer

Lar barberhøvelen ligge frem til julaften

Jentenes svar på "Movember".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn lar barten gro i november for å vise at de støtter kampen mot prostatakreft. Nå har Simone Neumann (36) innført "Musember".

- Musember er et symbol på at kreft ikke trenger å være så alvorlig hele tiden. Jeg håper dette er med på å skape litt humor rundt det, samtidig som at også jenter kan vise at de bryr seg, sier Neumann til Dagbladet.

Hun har nylig opprettet et facebookarrangement hvor det står: "Som et svar på guttas kamp mot prostatakreft "Movember", inviteres damene til kvinnenes kamp mot livmorhalskreft "Musember". Fra 1. desember slipper vi ut hårveksten "der du vet". Og det skal ikke trimmes før selveste julaften. Vi kan vel ikke være dårligere enn gutta?"

- Poenget med dette er at jenter burde også sjekke seg for kreft. Og når vi blander det med såpass mye humor så kanskje det blir enklere for folk som har kreft å leve med diagnosen, sier hun.

Kreft-fokus Neumann har opplevd dødsfall som følge av kreft i sin nærmeste familie. Også i vennekretsen er det et stort fokus på kreft.

- Jeg jobber midt i byen i Stavanger. Og "Movember har virkelig blitt en snakkis. Da tenkte jeg, fader også, vi jenter må også bidra med noe, sier hun.

Positive tilbakemeldinger Hele ideen med "Musember" startet med en statusoppdatering på tirsdag. Etter mange positive tilbakemeldinger tok hun initiativ til å lage facebookarrangementet.

- 95 prosent av tibakemeldingene er hyggelige. Jeg har fått noen kommentarer fra gutter som er oppgitt over at de ikke får ha noenting i fred, men det er vel mest for moro skyld, sier Musember-grunnleggeren.

Nå håper hun at jenter vil la barberhøvelen ligge helt frem til julaften.

MUSEMBER: Simone Neumann viser engasjement i kreftsaken og oppfordrer jenter til å delta på "Musember". Foto: Privat
MUSEMBER: Simone Neumann viser engasjement i kreftsaken og oppfordrer jenter til å delta på "Musember". Foto: Privat Vis mer

- Min mann sier ikke noe særlig på det. Han tenker vel bare at det er min greie, sier hun og presiserer at hun ikke en del av rødstrømpene.

- Jeg er ikke feminist, jeg vil bare at jenter også kan vise at de bryr seg, sier hun.

Hun slår fast at det er enklere å se at menn er med på "Movember" enn å se at jenter er med på "Musember". Derfor har hun heklet rosa trekanter som jenter kan gå med for å vise at de støtter den uoffisielle kampanjen.

- Trekantene kan kjøpes av meg og kjøperen bestemmer prisen. Pengene går til kreftforskning, sier hun.

Hun understreker at hun ikke ønsker å tråkke noen på tærne og at hele ideen er ment i aller beste mening.

TREKANT: Ved å gå med denne traknten viser du at du er med på den uoffisielle kampanjen. Foto: Privat
TREKANT: Ved å gå med denne traknten viser du at du er med på den uoffisielle kampanjen. Foto: Privat Vis mer