Lar det gå sport i million-investeringer

De investerer i eiendommer, hester og aksjer, starter spillekafeer og nettsteder, lanserer kleskolleksjoner og innvier hyttepalasser. De nye sportsmillionærene lar pengene yngle i det ene prosjektet etter det andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir du god i den riktige idretten i dag, er det penger å tjene. Masse penger. Derfor triller millionene inn for dem som hevder seg aller best.

Én ting er gode sponsoravtaler med næringslivet. Noe ganske annet er muligheten de aller beste har til å tjene penger som gress på sitt gode navn og rykte. Tilbudene er mange, og oppfinnsomheten stor.

Minis nettsted

Det kriges om idrettsstjernene- og deres rikdom. Det siste er nettkrig om fotballkjendisene. Rosenborg-spilleren Mini Jakobsen er en av dem som nå har startet sitt eget nettsted i samarbeid med selskapet Fotball247.com. Tjenesten skal være åpen 24 timer i døgnet og innbringer 27 øre pr. klikk. Dermed får nett-tjenesten Sportsprofiler, som mange mente ikke kastet godt nok av seg, sterk konkurranse om de beste og mest attraktive fotballspillerne.

Kanskje er det ekstra attraktivt at finansmannen Bjørn Rune Gjelsten er invitert til å være med. Ellers lokker den nye nettjenesten også med aksjekjøp og børsnotering.

SportCafe

Det er mange i forretningslivet som vil ha en idrettskjendis på laget. Det kan øke både salg og etterspørsel. Nyskapningen SportCafe som starter i Moss har fått skøyteløperen Ådne Søndrål og alpinisten Tom Stiansen til å profilere selskapet for seg. De er også to av investorene. SportCafe skal utvikles som en kjede. Den er et treffsted for spillegale hvor det også skal gå an å se sportsarrangementer på storskjerm. I tillegg til idrettsstjernene har investoren Einar C. Nagell-Erichsen, aksjemekleren Jan P. Sissener og skøytetrener Geir Karlstad investert penger.

Manchester United-stjernen Henning Berg har heller satset på Raufoss fotballklubb, mens VM-kongen i skiskyting, Frode Andresen, kjøper og selger aksjer.

Dæhlie

Bjørn Dæhlie har mange jern i ilden i forretningslivet. Han investerer blant annet stort i hytteprosjekter og gjør suksess med sine merkeklær. Sammen med «Gutta på tur», Vegard Ulvang, Arne Brimi og Arne Hjeltnes, pluss Ådne Søndrål, eier Dæhlie travhesten Mercury Hornline.

I Trysilfjellet, der Dæhlie leier ut ei kjempehytte, har også Håvard Flo, Wolverhampton-proffen, etablert seg på utleiemarkedet. Snart er også hyttene til de engelske fotballproffene Stig Inge Bjørnebye og Lars Bohinen ferdige.

Bjørn Dæhlie innviet før jul sitt nye hyttepalass i Kvitfjell, der storinvestoren Einar C. Nagell-Erichsen har hatt god drahjelp av alle idrettskjendisene. Foreløpig har alpinistene Ole Kristian Furuseth, Finn Christian Jagge og Lasse Kjus investert i Kvitfjell.

Sushi-bar

En skadet Lasse Kjus har brukt vinteren til å reklamere for sitt sportstøy, mens den tidligere langrennsstjernen Vegard Ulvang tjener gode penger på sine ullklær.

Men idrettsstjerner har også begynt å kaste sine øyne restaurantmarkedet. I høst åpnet høydehopperne Hanne Haugland og Steinar Hoen sammen med sine respektive sushi-bar i Oslo.

Egne selskaper

Mange av idrettskjendisene har egne selskaper. Dit kanaliseres millionene, som derfra brukes til ulike investeringer.

Flere av dem har kjøpt mange boliger, også til eget bruk. Bjørn Dæhlie har investert på Kanariøyene, Lasse Kjus i Strömstad. Egne advokater er ansatt for å forvalte idrettsformuer som bare blir større og større.

Skatteplanlegging

Mange av fotballmillionærene skal ha ukjente formuer i egne stiftelser i skatteparadisene Jersey og Guernsey. Fotballspillerne prøver å få mest mulig utbetalt utenom landet de skatter til. I skatteparadisene er nemlig skatteprosenten på bare 20 prosent.

For å spare skatt har også enkelte av våre beste flyttet ut av landet. Alpinstjernene Kjetil André Aamodt og Hans Petter Buraas har flyttet til Monaco.

Brettguru

For snowboard-kjørerne er det mer lukrativt å melde seg ut av de internasjonale konkurransene og heller kjøre for betaling.

Terje Håkonsen er brettguruen som i løpet av kort tid har bygd seg opp en formue. Håkonsen selger drømmer, godt hjulpet av industrien.

Utstyr, trender og subkulturer blir det penger av. Ikke selve idretten.