Lar «Dommedagsklokka» stå på tre minutter før midnatt

Verden har ikke vært i større fare siden 1984 ifølge forskerne.

3 MINUTTER FRA UTSLETTELSEN: Klokka, som siden 1947 har fungert som en metafor for hvor stor fare menneskeheten utsetter seg for, står i 2016 på tre minutter fra midnatt. Det er samme posisjon som i fjor. Foto: AP Photo/Alex Brandon
3 MINUTTER FRA UTSLETTELSEN: Klokka, som siden 1947 har fungert som en metafor for hvor stor fare menneskeheten utsetter seg for, står i 2016 på tre minutter fra midnatt. Det er samme posisjon som i fjor. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dommedagsklokka, som siden 1947 er blitt brukt som en metafor for hvor nær verden er utslettelse som følge av atomkrig, holdes på tre minutter fra midnatt.

Det er samme posisjon som klokka ble stilt til i 2015.

Det er The Bulletin of the Atomic Scientists som har ansvaret for å stille klokka.

Da klokka ble plassert på tre minutter fra midnatt i fjor, var det det nærmeste klokka har vært midnatt siden 1984, som som ifølge forskerne skal indikere at menneskeheten i dag er i større fare for selvutslettelse enn noen gang i løpet av de siste 30 årene.

«Tre minutter fra midnatt er alt for nære. Vi, medlemmene av vitenskaps- og sikkerhetsstyret i Bulletin of the Atomic Scientists vil gjøre det klart hva som har gjort at vi velger å la viserne stå på tre minutter fra midnatt: Den beslutningen er ikke gode nyheter, men et uttrykk for fortvilelse over at verdens ledere fortsatt ikke retter innsatsen og verdens oppmerksomhet mot å reudusere den ekstreme faren atomvåpen og klimaendringer utgjør.», skriver forskerne.

De trekker fram den spente situasjonen mellom USA og Russland, Nord-Koreas testing av atomvåpen, modernisering av atomvåpenarsenalene, misbruk av nye teknologier og klimaendringer som noen av farene de mener verdens ledere bør ta tak i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer