Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lar «Dommedagsklokka» stå på tre minutter før midnatt

Verden har ikke vært i større fare siden 1984 ifølge forskerne.

3 MINUTTER FRA UTSLETTELSEN: Klokka, som siden 1947 har fungert som en metafor for hvor stor fare menneskeheten utsetter seg for, står i 2016 på tre minutter fra midnatt. Det er samme posisjon som i fjor. Foto: AP Photo/Alex Brandon
3 MINUTTER FRA UTSLETTELSEN: Klokka, som siden 1947 har fungert som en metafor for hvor stor fare menneskeheten utsetter seg for, står i 2016 på tre minutter fra midnatt. Det er samme posisjon som i fjor. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommedagsklokka, som siden 1947 er blitt brukt som en metafor for hvor nær verden er utslettelse som følge av atomkrig, holdes på tre minutter fra midnatt.

Det er samme posisjon som klokka ble stilt til i 2015.

Det er The Bulletin of the Atomic Scientists som har ansvaret for å stille klokka.

Da klokka ble plassert på tre minutter fra midnatt i fjor, var det det nærmeste klokka har vært midnatt siden 1984, som som ifølge forskerne skal indikere at menneskeheten i dag er i større fare for selvutslettelse enn noen gang i løpet av de siste 30 årene.

«Tre minutter fra midnatt er alt for nære. Vi, medlemmene av vitenskaps- og sikkerhetsstyret i Bulletin of the Atomic Scientists vil gjøre det klart hva som har gjort at vi velger å la viserne stå på tre minutter fra midnatt: Den beslutningen er ikke gode nyheter, men et uttrykk for fortvilelse over at verdens ledere fortsatt ikke retter innsatsen og verdens oppmerksomhet mot å reudusere den ekstreme faren atomvåpen og klimaendringer utgjør.», skriver forskerne.

De trekker fram den spente situasjonen mellom USA og Russland, Nord-Koreas testing av atomvåpen, modernisering av atomvåpenarsenalene, misbruk av nye teknologier og klimaendringer som noen av farene de mener verdens ledere bør ta tak i.

Misset Cuba-krisa Dommedagsklokka har siden 1947 vært kjent som et mål på hvor nære verden er atomkrig, noe mange fryktet under den kalde krigen.

Men en klokke må, som kjent, følge med i tiden:

Fra 2007 ble klimaendringer innlemmet i dommedagsforståelsen.

Det kan diskuteres hvor godt klokka har truffet i sine spådommer.

I 1953 ble klokka stilt til to minutter på tolv, etter at Sovjetunionen og USA begge gjennomførte store atomprøvesprengninger. Klokka ble stående på to minutter før midnatt helt fram til 1960.

Da ble klokka stilt tilbake fem minutter, etter at amerikanske og sovjetiske samtaler om å unngå direkte konflikt.

I 1962 inntraff Cuba-krisa, som i ettertid blir sett på som episoden der verden kanskje har vært nærmest direkte konfrontasjon mellom de to stormaktene.

I og med at konflikten oppsto - og ble løst - i løpet av kort tid, ble den ikke fanget opp av dommedagsklokka.

Tryggest på 90-tallet Den tryggeste tiden vi har opplevd siden 1947 var ifølge dommedagsekspertene 1991 til 1994. I 1991 ble klokka stilt tilbake til 17 minutter fra midnatt. Den kalde krigens slutt, Sovjetunionens oppløsning og en avtale om nedrusting av atomvåpen lå til grunn for at klokka var stilt såpass langt tilbake.

Siden har vi nærmet oss utslettelsen, ett metaforisk minutt om gangen, skal vi tro klokka.

I 1998 gjorde klokka et fem minutters hopp mot midnatt, etter at Pakistan og India begge testet atomvåpen i et år der konflikten i grenseområdet i Kashmir var spesielt betent.

Da klokka ble stilt til tre minutter før midnatt i 2015, ble klimaendringer og modernisering av atomvåpen i USA og Russland trukket fram som spesielle faremomenter.

VISER VISERE: Sivan Kartha (t.v.) og Sharon Squassoni som sitter i styret for Bulletin of the Atomic Scientists, følger med mens styreformann Lawrence Krauss avslører visernes posisjon på dommedagsklokka for 2016. Sikkerhetssituasjonen har ikke vært mer prekær siden USA og Russland testet hydrogenbomber på 50-tallet, skal vi tro forskerne. Foto: AP Photo/Alex Brandon
VISER VISERE: Sivan Kartha (t.v.) og Sharon Squassoni som sitter i styret for Bulletin of the Atomic Scientists, følger med mens styreformann Lawrence Krauss avslører visernes posisjon på dommedagsklokka for 2016. Sikkerhetssituasjonen har ikke vært mer prekær siden USA og Russland testet hydrogenbomber på 50-tallet, skal vi tro forskerne. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!