Lar dronningen sitte

Australierne sa i dag klart ja til å fortsette som monarki og å beholde Storbritannias dronning Elisabeth II som landets statsoverhode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at 70 prosent av stemmene i folkeavstemmingen var talt opp og opptellingen nesten fullført i landets fem av seks delstater, hadde 54 prosent av australierne sagt ja til å fortsette som monarki, mens 43,7 prosent stemte ja til forslaget om å innføre republikk.

Resultatet blir betraktet som en betydelig seier for statsminister John Howard, som har engasjert seg sterkt på monarkistenes side.

Styrket monarki

Resultatet av den australske folkeavstemningen er de beste nyhetene det britiske monarkiet har fått på lang tid, mener dronningens biograf Ben Pimlott.

- Jeg antar at det blir noen smil på Buckingham Palace siden det lenge så ut til at australierne ville stemme for republikk, sier Pimlott, som også er en ledende historiker i konstitusjonelle spørsmål.

Statsoverhodet spiller en symbolsk rolle uten praktisk betydning for australsk politikk. Australia har vært uavhengig fra Storbritannia siden 1901, da områdets seks kolonier gikk sammen og dannet en stat.

(NTB-Reuters)