Lar flere elver leve

I går sa statsminister Jens Stoltenberg nei til de planlagte vannkraftutbyggingene på Saltfjellet i Nordland. Nå sier miljøvernminister Siri Bjerke nei til utbygging i Saudafallene og ved Baroniet i Rosendal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Vi nå er kommet dit at tiden for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over» sa Stoltenberg i gårsdagens nyttårstale. Både miljøvernere og kraftutbyggere spurte seg hva han mente med «store utbygginger». Ville det bety at regjeringen også ville si nei til de omstridte planene i Sauda, Kvinnherad (Rosendal) og Øvre Otta?

I dag sier miljøvernminister Siri Bjerke klart i fra. Det blir neppe aktuelt med utbygging i av Saudafallene i Rogaland og Hattebergsfossen i Kvinnherad. Skjebnen til Øvre Otta er fortsatt i det uvisse.

- Terskelen for å bygge ut nye vassdrag må legges mye høyere. Jeg kan ikke se at utbygging i Rosendal er aktuelt, sier Bjerke til NRK Dagsrevyen. Og om Saudafallene sier hun:

- Vi skal behandle disse sakene etterhvert, men det skal mye til.

Krever verneplan

Utbyggingsstoppen i Saltfjellet kom ikke overraskende på miljøvernere og kraftutbyggere. Planene har møtt hard motstand både lokalt og på Stortinget. Men når regjeringen stanser fem vannkraftutbygginger på to dager tar selv innbitte Stoltenberg-hatere som Natur og Ungdom av seg hatten for Ap-regjeringen.

- Dette ser lovende ut. Kanskje Jens holder ord, sier organisasjonens leder Einar Håndlykken til Dagbladet.no.

Han mener regjeringen nå må legge fram en ny verneplan for vassdrag.

- Hvis de ikke verner disse vassdragene, så åpner de for omkamp i framtiden. Slike saker har en tendens til å komme tilbake igjen.

FÅR BEHOLDE FOSSEN: Hattebergfossen vil fortsatt flomme fritt over Baroniet i Rosendal. Miljøvernministeren mener utbygging er lite aktuelt.
USIKKER SKJEBNE: Miljøvernere jubler for utbyggingsstoppene i Saltfjellet, Hatteberg og Sauda, men frykter for Øvre Otta. Til våren kommer den saken på regjeringens bord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer