Lar heroinflommen skylle over Europa

Uenighet mellom USA og Storbritannia og politiske hensyn i Afghanistan undergraver kampen mot opiumsdyrkingen i det herjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets opiumsavling i Afghanistan vil sette nye rekorder og øker narkoflommen mot Europa og Norge.

Afghanistan produserer omkring 75 prosent av all opium i verden. Årets avling, som er klar for det illegale markedet i oktober, vil sette nye rekorder, anslår FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) i Kabul. Europa er hovedmarkedet for heroinen som produseres av af-ghansk opium.

-  Vårt anslag er at mesteparten av heroinen som kommer til Norge stammer fra Afghanistan, sier politioverbetjent Bård Henriksen i Kripos.

Mislykket krig

Etter Taliban-regimets fall i 2001 varslet Storbritannias statsminister Tony Blair harde tak for å stanse produksjonen av opium i landet. Storbritannia tok på seg en lederrolle og satte av nesten en milliard kroner til kampen.

Men nå vil den britiske regjeringen trå varsomt i forhold til narkobaronene i Afghanistan. Det viser et hemmelig regjeringsdokument Sunday Times har avslørt. Statsminister Tony Blair frykter at massiv innsats mot opiumsproduksjonen i Afghanistan vil skape ustabilitet i opptakten til valget 9. oktober og undergrave president Hamid Karzai allerede skjøre posisjon.

Følsomt

Krigsherrer med stor både lokal og sentral makt i Afghanistan er involvert i narkotikahandelen. Det var slik de finansierte sine styrker i krigen mot Sovjetunionen, i borgerkrigene på 90-tallet og i krigen som felte Taliban-regimet.

Enkelte av disse krigsherrene er nært alliert med USA i deres militære jakt på al-Qaida og restene av Taliban-regimet i de sørlige delene av Afghanistan. Det har ført til gnisninger mellom Storbritannia og USA i Afghanistan.

-  Dere er her fordi dere fører en krig mot narkotika. Mindre enn fem prosent av alle opiater i Nord-Amerika kommer fra Afghanistan. Jeg er her fordi vi fører en krig mot terror. Det gir en noe annerledes prioritering, sier en amerikansk tjenestemann til avisa.

USA konsentrerer sin kamp mot narkotika mot de krigsherrene som støtter og finansierer Taliban og al-Qaidas styrker.

Narkostat

FN-organet UNODC advarte i vinter om at Afghanistan er i ferd med å bli en narkostat. Verdensbanken anslår at narkoproduksjon utgjør halvparten av økonomien i landet. I 2003 tjente bønder og lokale narkotikaprodusenter 2,3 milliarder dollar, en fordobling av inntektene i forhold til året før. Stadig mer av opiumen blir også raffinert til heroin i selve Afghanistan, noe som tyder på økt organisering av handelen internt i landet.

I de siste to åra av skrekkstyret til Taliban, klarte regimet å utradere så godt som all opiumsdyrking i områdene de kontrollerte. Etter regimets fall har produksjonen økt eksplosivt.

FARLIG RIKDOM: Bønder i Afghanistan vil i år produsere en rekordavling med opium. Samtidig roer det ledende landet Storbritannia ned kampen mot narkotika av politiske årsaker. Bildet er tatt under en reportasjetur til landet i 2001.